Magnolii de otel de Robert Harling
Distributie: Maia Morgenstern
Medeea Marinescu
Victoria Cocias
Stefana Samfira
Ioana Barbu
Irina Stefan
Regie: Ricard Reguant
Traducere: Irina Margareta Nistor
Light Design: Dan Bujor
Set Design: Bogdan Amarfi
Produs de Teatrul Avangardia, vazut la Cinema Pro din Bucuresti
Magnolii de otel – Opinie LaTeatru.EU
Eu sunt barbat si pentru mine singurele calitati pe care le poate avea o frizerie sunt pretul mic, rapiditatea si timpul de asteptare. Chiar daca admit faptul ca pot fi frizeri talentati si frizeri total lipsiti de har, capul meu nu este atat de pretentios, iar frizurile mele nu au fost niciodata speciale. Singurul motiv pentru care merg la frizer este parul mult prea lung. Daca el ar ramane la aceeasi lungime, pe bune ca l-as lasa in pace.
Totodata, nu am fost si nu voi fi niciodata fidel unui singur frizer ori unei singure frizerii. Uneori, la aceeasi frizerie mergand, nimeresc la alt frizer. La cel care este liber.
Tin minte ca prin periplul meu la multele frizerii, am dat de frizerii comune, de locuri in care sunt aranjati deopotriva barbati si femei. Intr-unul dintre acestea, irelevant in care dintre ele, am auzit-o pe una dintre frizerite cum se plangea altora ca este nevoita sa lucreze intr-un salon unde sunt tunsi si barbati si unde are si colegi barbati. Vorbea despre o alta care era norocoasa pentru ca lucra intr-un salon exclusiv feminin. Cica acolo se aflau barfele misto, acolo femeile au libertatea sa vorbeasca subiecte exclusiv feminine.
Eu eram pe scaun, nu ziceam nimic, dar ma uitam deopotriva speriat si intrigat. Nu-mi dadeam seama de ce, dar nu ma simteam deloc in siguranta sa ma aflu pe scaun, iar o tipa in jurul meu are in mana niste obiecte ascutite si vorbeste de rau barbatii.
Am mai auzit povesti, unele de afara, cum ca in anumite saloane nu e voie sa intre barbatii. Ei sunt obligati sa astepte afara, treaba lor unde. Multe saloane de infrumusetare sunt temple in care sexul masculin este complet interzis. Un fel de Muntele Athos in sens invers.
Spectacolul Magnolii de Otel este despre un astfel de templu, un loc unde femeile se duceau nu pentru infrumusetare, in cazul unora dintre ele era clar ca acest lucru era misiune imposibila, ci pentru socializare. Totodata, trebuie precizat faptul ca in orasele mici aceste saloane de infrumsetare sunt mult mai importante, caci acolo se afla barfele orasului (avand in vedere dimensiunile Bucurestiului, aici lucrurile sunt complet diferite).
Drept urmare, dati-mi voie sa spun ca personajul principal al spectacolului Magnolii de Otel este SALONUL de infrumusetare. Este un personaj care tace si inmagazineaza o gramada de povesti, o gramada de stari, o gramada de evenimente, atat pozitive, cat si negative. Prin lentila acestui personaj vedem toate celelalte personaje, caci le vedem exclusiv acolo. Nu stim cum se comporta ele in alta parte, le vedem doar acolo, ce discuta acolo, cum plang ori cum rad acolo. Salonul in cauza are o energie aparte, fiecare femeie care intra acolo parca se transforma.
Spectacolul trece personajele prin toate starile. Cine sunt personajele si care-s motivele starilor acestora ramane sa descoperiti singuri. La fel cum va trebui sa descoperiti care este treaba cu acele Magnolii de Otel.
Pentru ca eu sunt deseori tipul de spectator care vrea sa intre in spectacol, sa se simta acolo, am incercat sa-mi imaginez locatii exclusiv masculine unde s-ar putea petrece chestii de genul. Cum ar arata, oare, un spectacol tip Magnolii de Otel cu barbati si, mai ales, unde s-ar petrece el? Nu stiu daca o frizerie exclusiv masculina ar fi un loc propice, insa daca ne gandim la locatii gen o casa de pariuri sau un bar, ajungem intr-o fundatura: de ce astfel de locatii sunt exclusiv masculine? In 2019 intalnim in ambele tipuri de locatii foarte multe femei. Iar in frizerii barbatii stau mult prea putin pentru a avea timp de barfa.
Drept urmare, desi astept sa fiu contrazis, am concluzionat ca un spectacol tip Magnolii de Otel nu poate exista in varianta exclusiv masculina. Intr-una mixta da, pot admite asta.
In final de tot, va semnalez din nou ora la care am vazut spectacolul: ora 16 (sambata, 30 noiembrie 2019). M-as bucura sa fie cat mai multe spectacole la astfel de ore, nu d-alta, dar as putea vedea un altul seara. Ceea ce am si facut sambata si ceea ce va recomand si voua.
Mergeti sa vedeti Magnolii de Otel daca sunteti de sex feminin si mai ales daca lucrati intr-un astfel de salon. Daca sunteti barbati, veti vedea ce ratati de fiecare data cand va asteptati prietena/sotia/iubita in masina, cat timp ea sta inauntru sa se faca frumoasa. Ori sa incerce acest lucru.
Imi plac spectacilele Teatrului Avangardia: bine pregatite,bine alese, cu roluri bine jucate, promovare si marketing de calitate, locatie accesibila, felicitarile mele!