Mai este oare acesta Levi – Teatrul Evreiesc de Stat

Mai este oare acesta Levi

Mai este oare acesta Levi
Regia: Luigi De Angelis
Dramaturgia Chiara Lagani
Cu Andrea Argentieri
Productie E/Fanny & Alexander, oferita de Institutul Italian de Cultura din Bucuresti & Teatrul Evreiesc de Stat

Mai este oare acesta Levi - Teatrul Evreiesc de Stat

Mai este oare acesta Levi – Opinie LaTeatru.EU

 

Desi multi contesta acest statut, eu am fost in mai multe randuri la diverse conferinte de presa. Multi considera ca bloggerii nu sunt presa, ca nu ar avea ce sa caute acolo, insa eu am participat la multe astfel de evenimente. Tematica a fost diversa: nu doar culturala (cinematografica, teatrala ori literara), ci si sportiva ori chiar politica. Aproape de fiecare data am pus o intrebare. Uneori, cand mi s-a permis, chiar mai multe. De fiecare data am incercat sa ies in evidenta, nu in mod negativ, sa ma fac de ras, ci in sens pozitiv: am vrut sa intreb ceva ce, credeam eu, nu vor intreba altii.

Spectacolul Mai este oare acesta Levi este o conferinta de presa teatrala, la modul cat se poate de serios. La inceputul reprezentatiei, fiecare spectator gaseste pe scaun o foaie cu intrebari. Inainte sa intre actorul pe scena, a luat cuvantul regizorul, care ne-a dat indicatiile: a spus ca noi, spectatorii, trebuie sa cerem microfonul pentru a pune intrebari celebrului chimist Primo Levi. Da, omul in realitate a murit acum mai bine de 30 de ani (in 1987), insa ceea ce a lasat in urma sa il face nemuritor.

In rolul lui Primo Levi il avem pe actorul Andrea Argentieri, insa raspunsurile acestuia sunt atat de autentice, de vii, mimica lui este atat de buna incat chiar ai impresia ca in fata ta este cunoscutul chimist. Chiar ai impresia ca se gandeste in acel moment la raspuns.

Spuneam la inceput ca eu, de obicei, pun intrebari la conferintele de presa. De aceasta data am zis pas. Ma rog, nu am zis efectiv asta, ci i-am lasat pe altii sa puna. Pe de-o parte, nu-mi suradea ideea de a pune intrebarile stabilite de altii. Nu puteam face nimic creativ, nimic original. Pentru unul ca mine, este frustrant. Pe de alta parte, insa, am mai avut 2 motive: am vrut sa savurez spectacolul (ma gandeam ca daca intervin nu mai pot fi atent la spectacol) si, recunosc, mi-a fost teama sa nu stric ceva. Nu stiu ce as fi putut strica, dar pe bune ca mi-a fost teama.

Ulterior, in aceeasi seara, dupa ce m-am gandit mai bine, dupa ce am reflectat un pic, am inceput sa regret. Ceva din mine imi spunea ca l-am avut in fata mea pe cunoscutul Primo Levi si am ratat sansa sa-i pun o intrebare. Ceea ce, pana la un punct, este adevarat.

Mi-a placut mult ideea de conferinta de presa pe scena de teatru, mi-a placut mult interpretarea, mi-au placut si intrebarile alese pentru spectacol. Evident, auzisem vag de Primo Levi pana sa merg la spectacol, insa dupa spectacol am cautat mai multe despre el.

Titlul spectacolului, Mai este oare acesta Levi, este o adaptare a cartii scrise de acesta: Mai este oare acesta un om? Cartea a aparut si in limba romana. Nu am citit-o, dar un astfel de spectacol chiar m-a facut s-o pun pe lista. Din pacate, listele mele cu carti sunt interminabile, sper sa-i vina randul cat de curand.

Insa altceva voiam sa mai subliniez pana sa inchei: mi-a placut cum s-a rezolvat partea cu traducerea. Sa fiu bine inteles: intrebarile din lista puteau fi puse IN ORICE ORDINE, drept urmare traducerea trebuie sa aiba loc LIVE. Din acest motiv, ea a avut loc in casti si nu in scris. Insa nu au fost deloc probleme tehnice, am reusit cu totii, chiar si cei care nu stiam limba italiana, sa ne bucuram de spectacol.

Asa ca daca vedeti pe undeva ca se mai joaca Mai este oare acesta Levi, ca de altfel si alte spectacole in limbi straine, nu le evitati. Sunt multe spectacole bune, originale, pe care altfel le-am rata. Eu ma bucur ca Institutul Italian de Cultura din Bucuresti & Teatrul Evreiesc de Stat au oferit acest spectacol. Inteleg ca urmatoarea reprezentatie a fost IERI 5 februarie 2023 in Cluj. Nu stiu daca si unde se va mai juca acest spectacol in tara noastra.

 

2 thoughts on “Mai este oare acesta Levi – Teatrul Evreiesc de Stat

Leave a Reply