Matilda si groparii de Stela Giurgeanu – TNB

Matilda si groparii de Stela Giurgeanu - TNB AFIS

Matilda si groparii de Stela Giurgeanu
Regie: Mircea Rusu
Scenografie: Gabi Albu
Coregrafie: Lari Giorgescu
Video: Vlad Lazarescu
Regia tehnica: Silviu Negulete, Paul Tănase
Distributie:
Sonia: Amalia Ciolan / Liliana Hodorogea
Olga: Cesonia Postelnicu / Tania Popa
Nora: Erika Baiesu / Oana Constantinescu
Matilda: Fulvia Folosea / Cristina Constantinescu
Peter: Lari Giorgescu / Dragos Ionescu
(au jucat cei care sunt scrisi cu italic; distributia cealalta va avea reprezentatii incepand cu luna martie)
Se joaca la Sala Atelier a TNB

Matilda si groparii de Stela Giurgeanu

Matilda si groparii – Opinie LaTeatru.EU

 

Nu-mi plac spectacolele feministe, chiar daca unele sunt o reusita din punct de vedere teatral. Acestea din urma, insa, au si alte ingrediente in afara de feminism, povestea lor are si alte lucruri de aratat, alte obiective de bifat.

Matilda si Groparii a castigat premiul de Piesa anului 2018, punerea ei in scena fiind foarte asteptata de catre lumea teatrala. Fara sa fi citit textul original, pentru ca spre rusinea mea nu imi place sa CITESC dramaturgie, considerand ca piesele sunt scrise pentru a fi puse-n scena, mi-au atras atentia 2 recenzii ale piesei, alte textului, scrise de Mircea Morariu in Adevarul si Catalina Florescu pe Liternet.ro. Recunosc ca le-am citit exact inainte sa merg sa vad spectacolul, asa ca asteptarile mele erau mari.

Asteptarile mi-au fost depasite din toate punctele de vedere: o poveste plina de suspans, bine construita; 3 femei in varsta, unite prin casatoria cu 3 frati, excelent interpretate, o tanara avocata, excelent construita ca persoanaj, excelent interpretata, si un Lari Georgescu, viitorul sot al Matildei, avocat si el, intr-o forma excelenta. Daca ma intrebati pe mine, cel mai interesant personaj, cel care ia deciziile cele mai … dubioase, el este. Peter ia o decizie pe final care pe mine m-a lasat cu gura cascata, o decizie pe care putini ar fi luat-o.

Pentru ca va vorbeam la inceput despre feminism, trebuie sa va fac o marturisire: Matilda si groparii nu este nicidecum un spectacol feminist. Ori, daca este, are multe alte ingrediente care mascheaza feminismul, care-l fac insignifiant. Este o premisa feminista, 3 femei casatorite cu 3 frati, care-si plang una alteia de mila. Trei femei in varsta, imbatranite inainte de vreme, isi planuiesc plecarea din casa si vinderea afacerii de familie: o firma de pompe funebre. Directorul oficial este Daniel, tatal Matildei si sotul uneia dintre batrane. Unde este Daniel, de ce nu apare el si ce stie fiecare despre plecarea lui ramane sa descoperiti singuri.

In trailerul spectacolului de pe contul de Youtube al TNB (pe care-l vedeti la final), spectacolul este catalogat drept comedie neagra; Mircea Morariu considera piesa a fi pseudo-politista. Personal, o consider a fi drama, cuvantul comedie fiind, cumva, exagerat din punctul meu de vedere. Comedia, chiar si neagra, ar trebui sa fie poveste, film, carte ori spectacol/piesa de teatru, care m-a facut sa rad constant, in hohote. Familia Addams, de pilda, este comedie neagra, este exemplul TIPIC. Matilda si groparii este, dupa mine, o drama, cu vagi accente de thriller si de comedie neagra.

Matilda si groparii mai are o calitate: este un spectacol scurt si intens, fara momente moarte. Dureaza o ora si 15 minute, la final nici nu ti-ai dat seama cand a trecut totul. Nu are cum sa te plictiseasca, indiferent cat de mult empatizezi cu personajele.

Mergeti sa vedeti Matilda si groparii. Eu, unul, voi merge sa-l vad si cu cealalta distributie. Anticipez ca schimbarea distributiei il va face un cu totul alt spectacol. Sau cel putin asa cred. Ramane sa merg sa ma conving.

Leave a Reply

%d bloggers like this: