Menajeria de Sticla

Titlu: Menajeria de Sticla
Regia: Alexandra Penciuc
Distributie: Emil Mandanac, Ilinca Harnut, Catalina Moga, Mihai Smarandache
Durata: 1h30min
Locatie: Point

Menajeria de Sticla Point

 

Menajeria de Sticla – Opinie LaTeatru.EU

 

Pentru cei familiari cu cinematografia romaneasca moderna, filmele romanesti de dupa 2001 se caracterizeaza printr-un ritm foarte lent si printr-o anticomercialitate aproape bolnava. Subiectele sunt in general triste, probleme reale ale societatii in care traim. Daca vei intreba criticii de film, iti vor gasi zeci de motive si alibiuri si vor lauda alegerile facute de noul val, publicul, insa, iti va da imediat verdictul: plictisitor si trist.

Menajeria de sticla este, ca ritm, un film romanesc al noului val. Totul se desfasoara intr-un ritm extrem de greoi, ritm care ne permite sa observam decorul, dar si sa digeram un spectacol altfel greu.

Povestea este a unei familii formata din mama extrem de posesiva si deloc in regula din punct de vedere psihic (Amanda), fiica foarte emotiva (Laura) si baiatul extrem de revoltat pe situatia in care se afla (Tom). Aparentul echilibru din familie este spart de vizita unui Don Juan numit Jim. Acesta poate fi colacul de salvare pentru Laura.

Nu va spun finalul, insa revin la comparatia cu filmele romanesti: se spune ca unul dintre marile lor defecte este finalul. Finalul spectacolului Menajeria de sticla este demn de un film romanesc al noului val.

Problema pusa de acest spectacol este relatia bolnava dintre mama si cei doi copii. Cei 3 membri ai familiei pareau ca traiesc intr-un urias bol de sticla, intr-o lume a lor si numai a lor. O problema bine pusa, intr-un spectacol bine jucat, s-ar putea, insa, sa plictiseasca din cauza unui ritm deloc alert si a unei constructii a spectacolului deloc comerciale. Nu trebuie doar spectacole comerciale si ultra-comerciale, dar nici cu gonirea evidenta a spectatorului din sala de teatru, precum se intampla in cinema, nu este in regula.

Altfel, criticii vor aprecia cum se cuvine spectacolul, la fel si spectatorii experimentati de teatru. Un spectacol bun, recomandabil tuturor iubitorilor de teatru necomercial.

Menajeria de sticla este, pentru mine, primul spectacol vazut in noua locatie Point. Astept sa vad si alte spectacole, locatia imi place foarte mult. Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: