Mersul Trenurilor – Breasla Actorilor – Festivalul InternaTional de Teatru Turda 2019

Mersul trenurilor - Breasla actorilor

Mersul Trenurilor
Text si regie: Andrei Rares Adam
Artist vizual: Alexandru Budaca
Distributie:
Teodora Daiana Pacurar – Cecilia
Robert Poiana – Robert
Alex Floroiu – Damian
Produs de compania teatrala Breasla Actorilor, vazut pe scena Teatrului Aureliu Manea din Turda, in cadrul Festivalului Internaional de Teatru Turda 2019

Mersul trenurilor – Opinie LaTeatru.EU

 

 

Pe site-ul oficial al companiei care a produs acest spectacol am dat de urmatoarea descriere. Va dau doar prima fraza:

Mersul Trenurilor este un spectacol incarcat de momente comice si dramatice desfasurate pe un fundament de teatru al absurdului. […]

… desfasurate pe un fundament de teatru al absurdului … Oare ce a vrut sa spuna poetul? Care sa fie different dintre un spectacol de teatru absurd si spectacol desfasurat pe fundament de teatru al absurdului? Este un teatru absurd contemporan? Un teatru pe care l-ar fi scris Eugen Ionesco daca ar fi trait in zilele noastre? Este un teatru absurd wannabe? Este un teatru semi-absurd?

Nefiind de specialitate, nu as putea caracteriza corespunzator acest spectacol. Nu am invatat teorie teatrala in scoala, tot ce stiu despre teatru am invatat autodidact, am vazut mult mai mult decat am citit, am simtit mai mult decat am gandit si am teoretizat.

Semnalez, deci, din start problema, fara a-i da un raspuns. Nu stiu ce ar trebuit sa fie spectacolul Mersul trenurilor, unii ar numi-o pur si simplu comedie, caci se rade, se rade mult, se rade pe bune, si totul fara sa fie vreun pic vulgar. Ca putem gasi asemanari cu diverse tipuri de teatru este o discutie interesanta pentru teatrologi, dar, zic eu, irelevanta pentru 90% dintre spectatori.

Despre ce ni se vorbeste? Ce probleme sociale sunt scoase in relief? Pai zic sa dau cuvantul tot descrierii oficiale:

Problemele societatii surprinse in acest spectacol sunt cele ale manipularii, ale cursului vietii predestinate, cum se pot situa oamenii pentru a putea deciziona aspectele importante ale umanitatii si cat de mult conteaza urmarea unor principii bine puse la punct in fata tumultului pe care il confruntam zi de zi. Iubirea isi gaseste un loc important in desfasurarea actiunii, in evolutia personajelor si a conflictului din spectacol.

Fara sa contrazic in vreun fel descrierea oficiala, care in acest caz este la fel de incitanta si de bine scrisa precum textul spectacolului in sine, mai vreau sa subliniez un singur lucru: spectacolul va fi interest cu totul diferit de catre cei din industrial teatrala. Sunt referiri, unele directe, evidente chiar si pentru mine, altele indirecte, pe care cu greu le prind ne-initiatii, la relatia regizor-actor.

De pilda, se face o referire directa la unul din bancurile mele preferate din domeniul teatrului:

Care este diferenta dintre Dumnezeu si regizor?
Dumnezeu nu se crede regizor.

Acum, o observatie scurta legata de teatrul independent. Unii, in special critici, se iau de teatrul independent ca produce spectacole prea comerciale, prea usoare, prea multe comedii pline de vedete si sarace in mesaje moralizatoare. Altii, in special spectatori, se plang in sens invers, ca in teatrul independent sunt prea multe spectacole abstracte, experimentale. Culmea e ca deopotriva si unii, si altii au si nu au dreptate.

Acest spectacol, Mersul Trenurilor, e mai pe placul criticilor. Spectatorii doritori de comercial, de comedie usoara, ar putea pleca oarecum dezamagiti. Poate chiar frustrati ca nu au interest foarte multe.

Mersul Trenurilor e un spectacol foarte bun, pe care multi nu il vor intelege. Un spectacol pe care il recomand spectatorilor experimentati.

In final, ca observatie strict blogosferica, trebuie sa ma plang de o chestie: daca in cazul altor spectacole ma lupt fie cu zeci de adaptari ale aceleiasi piese, fie cu ziare evident mai importante si mai relevante pentru Google, de aceasta data ma lupt cu Mersul trenurilor CFR. Or ajunge ele cu intarziere in offline, insa in online sunt primele. Sper, totusi, sa ma gaseasca cineva si pe mine. Asa cum eu urez succes acestui spectacol si acestei companii teatrale, urati-mi si voi mie succes. Fie ca optimizarea sa fie de partea mea.

PS: Mersul Trenurilor s-a jucat initial (Intr-o formula usor diferita) la Teatrul Arte Dell’Anima, ultima oara jucandu-se la Teatrul InDart (doua teatre micute si simpatice, unde merg de fiecare data cu drag). Unde s-o juca stagiunea urmatoare, ramane de vazut. Oricum, eu as vrea sa merg sa revad spectacolul 🙂

One thought on “Mersul Trenurilor – Breasla Actorilor – Festivalul InternaTional de Teatru Turda 2019”

Leave a Reply

%d bloggers like this: