
Metoda Gronholm de Jordi Galceran
Regia: Ádám Horgas
Traducerea: Bakucz Dóra
Costume: Nóra Bujdosó
Decor: Péter Horgas
Distributie: Ferran (Józsa Richárd)
Enric (Széll Horváth Lajos)
Mercè (Györfi Anna)
Carles (Mikola Gergő)
Locatie: Produs de Teatrul National Pecs, Ungaria, vazut la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, in cadrul FITCA 2016
Metoda Gronholm – Opinie LaTeatru.EU
Imaginati-va ca pentru a obtine postul dorit, mai multi angajati sunt pusi sa se infrunte. Nu precum in Hunger Games, ci un pic mai soft. Sunt pusi cu totii, in aceeasi camera, printre ei aflandu-se unul (sau mai multi) angajati ai firmei. Ma rog, metoda difera de la caz la caz, insa ideea este aceeasi.
Fara sa va dezvalui efectiv ce se intampla in spectacol, fac urmatoarele trei comentarii:
Mi-am amintit de spectacolul Toc-Toc
In acel spectacol, un psiholog celebru cheama mai multi pacienti, care asteapta in fata cabinetului. Asteapta sa vina psihologul. Care, bineinteles, era prin preajma.
Care-i diferenta dintre un interviu de angajare si o sedinta la psiholog? Pai, dupa mine, este diferenta dintre prieten si dusman. Ma rog, suna manelistic. Reformuland stilistic ar suna: diferenta dintre (posibil) partener si concurent. Situatiile aparute deriva strict din relatia dintre oamenii de acolo.
Diferentele strict teatrale trec in plan secund.
S-au facut filme pe tema asta
Primul dintre ele este un film spaniol din 2005, El metodo, bazat pe piesa Metoda Gronholm, scrisa de un suedez in 2003. Ideea de baza permite multa creativitate, scenaristii/dramaturgii putand gandi diverse personaje. De data asta dau din casa: in spectacolul vazut la Arad, cel al teatrului din Ungaria, avem doar 4 personaje. Este, cumva, o simplificare, filmul spaniol (cat si altele, ca nu e singurul) avand mai multe personaje. E drept, un spectacol cu mai multe personaje devine mai galagios, mai greu de urmarit, eventual se si lungeste. Dupa mine, spectacolul a fost cu 4 personaje, mai ales tinand cont de desele rasturnari de situatie. Finalul e fabulos si greu de anticipat.
As aplica metoda asta la admiterea la facultate
Vorbeam cu un amic din Cluj, venit si la el la festival, imediat dupa spectacol. Ii ziceam ca eu as aplica metoda asta la admiterea la facultate. As face grupuri mari, chiar si de 20 de candidati, le-as da cateva probe si as admite mai multi. E drept, dezavantajul ar fi ca as putea aplica metoda asta o singura data, apoi s-ar afla. Insa ar fi misto de studiat reactia unor adolescenti de 19 ani.
Spectacole bazate pe aceeasi idee s-au mai jucat, in Bucuresti un spectacol cu acelasi nume jucandu-se la Nottara. Daca voi mai auzi de vreunul, voi merge de indata sa-l vad. Repet, tema este ofertanta, putand fi pusa in aplicare in zeci de moduri.
Curiozitatea mea ramane: cum ar reactiona tinerii la asemenea provocare? Nu bagati chestia cu traumatizarea. Eu, dimpotriva, sunt convins ca ei ar fi mai creativi si ei ar gasi rezolvari mult mai faine. Si, habar n-am cum vedeti voi treaba asta, dar eu cred ca experienta admiterii la facultate ar deveni memorabila. Cred ca facultatea, in sine, ar fi vazuta cu alti ochi daca acolo ei ar intra pe baza unei astfel de experiente.
Metoda Gronholm a fost vazut in cadrul FITCA 2016. Insa daca aveti ocazia sa vedeti o adaptare, oricare, a acestei piese, nu ezitati sa mergeti. Eu am vazut spectacolul in maghiara (cu dublaj in casca, in romaneste), trailerul de mai sus fiind, din acest motiv, in ungureste. Probabil un spectacol vazut in romaneste ar avea un impact mult mai puternic. Salutari TEATRALE tuturor!