Mihaita. Reconstituirea unei vieti – Teatrul de Comedie

Mihaita. Reconstituirea unei vieti
One-man Show cu George Mihaita dupa cartea omonima, scrisa de Doina Papp
Se joaca la Sala Studio a Teatrului de Comedie

Mihaita. Reconstituirea unei vieti – Opinie LaTeatru.EU

 

Prima oara cand am vazut ca spectacolul Mihaita. Reconstituirea unei vieti se joaca la sala mica, Sala Studio, si nu la cea mare m-am mirat: cum, domnul Mihaita, care a facut atatea pentru Teatrul de Comedie, nu merita o sala mare plina pentru spectacolul sau? M-am gandit ca o fi o chestie de modestie sau ceva. Acum, dupa ce am vazut spectacolul, mi-am dat seama ca este vorba, de fapt, o chestiune pur teatrala: acest spectacol trebuie jucat intr-o sala mica, intima, unde sa te simti aproape de cel de pe scena. O sala unde sa te simti de parca actorul de pe scena e acolo sa-ti fac destainuiri, lucruri pe care doar tu si alti cativa le aflati. Chiar aveam impresia ca din moment in moment ne va spune sa nu zicem mai departe, ca tot ce ne-a destainuit va ramane doar intre noi.

Acum, intrebarea corecta care se pune este care-i mai buna, cartea sau punerea ei in scena? Primul instinct, la cald, imediat dupa ce am vazut spectacolul, a fost sa spun ca spectacolul e mult mai bun. Mi-am amintit o discutie legata de piesele de teatru, care n-au fost create pentru a fi citite, ci pentru a fi puse in scena. Publicul de rand nu citesc scenarii, si e normal sa nu faca asta, drept urmare nu ar trebui sa citeasca nici piese de teatru. Nu mai stiu cine a spus chestiunea in cauza, posibil sa fie vreun nene celebru, ori cine mi-a zis-o. Discutia oricum e veche, de cel putin 15 ani.

Punerea in scena a unei piese de teatru este insufletirea ei. Un regizor, practic, ii da viata, intr-un sens unic. Si asta am simtit ca s-a intamplat si cu cartea Mihaita. Reconstituirea unei vieti: o carte frumoasa, care-ti smulge multe zambete, devine un spectacol extrem de VIU, de natural, de dinamic. Chiar si pozele din carte se vad, parca, altfel in sala de teatru, mai ales atunci cand in poza il vezi pe George Mihaita la 22, 30 ori 40 de ani si langa poza il vezi pe George Mihaita la 70 de ani. Senzatia este UNICA.

Cu toate acestea, trecand peste acest prim instinct si rasfoind din nou cartea, mi-am dat seama ca cele 2, cartea si spectacolul, au fost gandite ca un tot unitar. Sunt multe lucruri prezente in carte, dar ignorate in spectacolul de teatru, asa cum sunt si lucruri ce-s prezente doar in spectacolul de teatru.

Drept urmare, ideea nu este sa ALEGEM intre carte si spectacol, ci sa le alegem, daca este posibil, pe ambele.

Totodata, este cert ca spectacolul Mihaita. Reconstituirea unei vieti nu pare a fi programat a se juca in sali mari, unde actorul este departe de public. Dimpotriva: pe tot parcursul spectacolului simti caldura si prietenia actorului, simti energia extrem de pozitiva pe care o emana, toate astea intamplandu-se si pentru ca te afli foarte aproape de acesta. Sala Studio oricum iti da aceasta senzatie.

Cartea Mihaita. Reconstituirea unei vieti  poate fi cumparata de pe site-ul editurii TracusArte si de la Carturesti. DVD-ul filmului Reconstituirea poate fi comandat de la Libris. Din pacate, nu am zarit-o la alte librarii online, dar nu neg ca ea s-ar putea gasi si prin alte parti. Iar dintre librariile online, cu siguranta am vazut-o le Librarium TNB, loc unde cartile cu tematica teatrala stau la loc de cinste. Recomand atat spectacolul Mihaita. Reconstituirea unei vieti, cat si cartea. Ordinea nu este una batuta in cuie, in cazul meu cartea a fost prima. Dar puteti incerca si ordinea inversa.

 

2 thoughts on “Mihaita. Reconstituirea unei vieti – Teatrul de Comedie

Leave a Reply