M.I.S.A.PARUT – Asociatia Reactor – FITO 2017

M.I.S.A.PARUT de Alexa Băcanu
Distributie:
Catalin Filip
Raluca Mara
Oana Mardare
Bogdan Bob Rădulescu
Regia: Dragos Alexandru Musoiu
Scenografia: Anda Pop
Muzica: Danaga
data premierei: 24 mai 2017
durata: 80 minute
Produs de Asociatia Reactor, vazut la Oradea, in cadrul FITO 2017

M.I.S.A.PARUT – Opinie LaTeatru.EU

 

Teatrul nu trebuie sa fie obiectiv, dramaturgul, oricare ar fi el, nu trebuie sa evite subiectele controversate. Nu trebuie sa evite sa-si spuna o parere, dimpotriva. Trebuie sa si-o asume, opinia sa reiasa clar din spectacol. Asa spun unii.

Altii sustin ca opiniile trebuie evitate, ca dramaturgul este un jurnalist, el trebuie sa relateze faptele. Trebuie sa arate doua personaje antagonice, spectatorul fiind cel care trebuie sa decida.

Exista spectacole din ambele categorii. Problema in cazul primelor spectacole, ale celor asumate intr-o directie, este daca spectatorul poate face distinctia dintre calitatea spectacolului si mesajul acestuia. Cati spectatori pot aprecia un spectacol bun, de calitate, chiar daca nu-s de acord cu mesajul acestuia?

Personal, sunt fix in aceasta situatie. Din pacate, desi regizorul, dupa spectacol, sustinea ca se straduise sa fie neutru, ca dorea doar sa arate drama unei persoane care fusese in MISA si care era la mijloc, intre MISA, Politie si Familie… Teoretic asta a vrut, drama acelei tinere este evidentiata, practic, insa, din spectacol reiese ca familia era formata din niste oameni incuiati, ca politia tinea cu familia pentru ca erau la fel de incuiati si retrograzi, iar Romania era un stat bananier, o dictatura religioasa unde yoghinii nu se pot manifesta liber. El, guru Bivolaru, era doar un nedreptatit, un om inovator.

Acum, si teatral vorbind, regizoral, spectacolului i se pot reprosa chestii. De exemplu, folosirea stroboscopului, a acelei lumini intense, poate deranja anumiti spectatori. Multi se plang ca-i dor ochii dupa asa ceva. Si, cumva, lumina aceea nu-si are justificarea deplina. Se puteau lipsi de ea ori macar sa nu abuzeze atata. Sa nu mai vorbesc de posibilele crize de epilepsie…

Spectacolul are, insa, meritul de a readuce in discutie problema MISA. Indiferent de unghiul de abordare, o discutie pe aceasta tema nu este deloc inutila, contraproductiva. O discutie pe larg despre religie si libertatea confesionala, dar si despre limitele acesteia, nu este deloc de rau augur. Totodata, care-s limitele puterii parintesti este iarasi o discutie interesanta. Oare pana la ce varsta ar trebui sa decida familia? Caci acolo discutam despre o persoana adulta, luata cu forta de parinti si dusa la psihiatru.

M.I.S.A.PARUT are meritul de a aduce in discutie chestiuni serioase, chiar daca o face de pe o pozitie vadit partizana. Deloc obiectiva. E drept, multi il vor aprecia fix din acest motiv, iar disputele pe tema asta vor face bine spectacolului. Teatral vorbind, un experiment aproape reusit. (FOTO Maria Stefanescu) Salutari TEATRALE tuturor!

 

One thought on “M.I.S.A.PARUT – Asociatia Reactor – FITO 2017”

Leave a Reply

%d bloggers like this: