Moartea accidentala a unui anarhist de Dario Fo
DISTRIBUTIA:
Nebunul – Vlad Pavel
Comisarul Bertozzo – Bianca Zurovski
Comisarul sportiv – Marius Cordos
Chestorul – Iulia Popescu
Ziarista – Simona Pop
Agentul 1 – Mihai Bica
Agentul 2. – Claudia Suliman
Domnul cu barba/Naratorul – Bogdan Nechifor
Regia: Claudiu Goga
Scenografia: Luana Dragoiescu
Regia tehnica: Vasile David, Constantin Barbulescu
Lumini: Petrica Munteanu, Tudor Smeu, Tudor Damian
Sunet: Ovidiu Gradinar (maestru sunet), Aflorei Florin
Sufleur: Marius Vladu
Vazut la Sala Mare a Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov
Moartea accidentala a unui anarhist – Opinie LaTeatru.EU
A treia zi consecutiva de mers la teatru in Brasov a coincis cu Ziua Mondiala a Teatrului si cu Ziua Blogului meu de teatru. In aceasta a treia zi am vazut cel mai spectacol al mini-sejurului meu. De fapt, calitatea spectacolelor a fost crescatoare: vineri am vazut Singuri impreuna, un spectacol bun; sambata am vazut Iluzii, un spectacol foarte bun; duminica am terminat cu Moartea accidentala a unui anarhist, un spectacol genial.
Pana sa va vorbesc efectiv despre spectacol trebuie sa va spun 3 lucruri importante in loc de introducere.
Primul este legat de autorul textului, italianul Dario Fo. Din pacate, nu am citit nimic de el pana acum, insa pe langa operele sale nu pot sa nu remarc intreaga sa personalitate. Un astfel de spectacol este revelator, te ajuta sa descoperi PERSONALITATI, nu ma refer doar la cei care au lucrat efectiv la spectacol, ci si la cel care a scris textul original, in acest caz un DRAMATURG cu majuscule.
Despre el, ca scriitor, va mai zic doar atat: a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatura, pe care nu l-a castigat. Restul aflati singuri.
Al doilea aspect foarte important: Claudiu Goga, regizorul spectacolului Moartea accidentala a unui anarhist, este regizorul spectacolului vazut cu o zi in urma, Iluzii. V-am spus, Iluzii este unul dintre textele mele de suflet, din N motive. Nu revin asupra lor. Va invit, insa, sa mergeti sa vedeti AMBELE spectacole pentru a identifica elemente comune in regia lor. Eu am identificat cateva, dar pe bune ca nu vi mle dezvalui. Observarea lor este accesibila doar spectatorilor un pic mai experimentati. Nu ma consider critic, ma consider doar un spectator de teatru mai experimentat.
Al treilea aspect important, relevant, este prezenta pe scena a unor actori pe care ii mai vazusem. Nu imi mai erau complet noi. Ii enumar: Bogdan Nechifor (pe care l-am vazut nu doar cu o zi in urma, in Iluzii, ci-l mai vazusem si-n alte 4 spectacole bucurestene, in cele 3 spectacole Trilogia Minelor de la Teatrul Dramaturgilor Romani, respectiv in Turandot la Teatrul Excelsior), Marius Cordos (tot Iluzii), respectiv Simona Pop si Iulia Popescu, vazute vineri seara in Singuri impreuna.
Acum ajungem in sfarsit la povestea spectacolului, poveste inspirata din realitatea: moartea in conditii suspecte a anarhistului Giuseppe Pinelli in anul 1969. Personajul principal al povestii este Nebunul, acuzat si anchetat pentru furt de identitate. El se da pe rand psihiatru, judecator, criminalist si episcop, reusind sa dezvaluie adevaruri incomode despre moartea anarhistului.
Partea si mai interesanta, pentru care merita felicitat regizorul, este adaptarea spectacolului Moartea accidentala a unui anarhist la realitatile politice si juridice din Romania. Auzim in spectacol termeni-cheie precum “decapat”, “statul de drept”, “valiza abandonata pe camp”, iar pe birou, pe tot parcursul spectacolului (dar si pe afis) se afla o portocala imensa. Asa cum ni s-a zis la inceputul spectacolului, orice asemanare cu realitatea este pur si simplu … magie.
Fara sa intru in detalii, pentru a nu da spoilere, gandul mi-a zburat si la celebrul text rusesc Revizorul, montat in atatea si atatea versiuni de teatrele romanesti. Fara sa va spun nimic despre final, daca este sau nu ca in Revizorul, va spun doar ca este un Revizor italian foarte adaptat realitatilor romanesti. In fond, Kovesi a ajuns procuror sef european, nu? 🙂
Chiar asa: daca Dario Fo ar mai fi trait acum, oare ce parere ar fi avut despre doamna procuror sef european? Despre spectacol nu am niciun dubiu: i-ar fi placut la nebunie.
Nu pot sa inchei fara sa va vorbesc despre … nebun. Nu vreau sa ma lungesc prea mult, sa intru in consideratii filosofice profunde, insa aici este personaj principal, deci nu-l pot ignora. Ceea ce nu inseamna ca nu-l trec prin filtrul propriu. Caci eu, de felul meu, nu sunt deloc fan al nebunilor. De pilda, am vazut vreo 5 montari dupa Insemnarile unui nebun, una destul de celebra, la ARCUB, cu Marius Manole in rolul nebunului. Un spectacol laudat de toata lumea care mie nu mi-a placut. Ca de altfel nicio alta montare. Nebunii mi se pareau jucati prea gros, prea accentuati. Da, mi-a placut Joker, dar acolo vorbim despre un film si despre un actor de Hollywood. Dintre nebunii de pe scena, niciunul nu m-a dat pe spate. Pana la Vlad Pavel. Evident ca trebuie sa imparta meritul cu regretatul dramaturg (pentru modul in care a creionat acel rol) si cu regizorul, care l-a ales si l-a indrumat corect. Insa ce-i al lui e al lui: merita felicitari sincere pentru aceasta interpretare. FABULOASA! NEBUNEASCA (in sensul bun)! La un moment dat, pe parcursul spectacolului, puteai chiar sa uiti ca e nebun si sa ai impresia ca el chiar este ceea ce declara ca este. Fascinant de-a dreptul.
Moartea accidentala a unui anarhist este un spectacol excelent, care mi-a confirmat faptul ca la Brasov se joaca spectacole foarte bune. Promit ca data viitoare cand mai aterizez pe aici dau o fuga si pe la teatru. Chiar merita! Si chiar va sfatuiesc si pe voi sa faceti asta, indiferent ca vorbim de Constanta, Brasov, Tulcea, Cluj, Timisoara sau Iasi. Nu spun sa mergeti special pentru un spectacol, cum am facut eu de cateva ori. Spun doar ca intr-un sejur de 3-4-5 zile, puteti da o fuga si pe la teatrul local, sa vedeti ce are acesta de oferit. Puteti avea surprize placute.
3 thoughts on “Moartea accidentala a unui anarhist – Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov”