Moartea si viata lui Bula
de Alexandru Ivanoiu
Regie: Alin Uberti
Scenografie: Cosmin Stancu
Coregrafie si Miscare Scenica: Vlad Furtuna
Pregatire Muzicala: Corina Sirghi
Montaj Video: Diana Török
Distributie:
Bula – Vlad Panzaru
Alinuta – Malina Andreescu
Iepurasul – Bogdan Iancu
Strul – Vlad Furtuna
Moartea si viata lui Bula – Opinie LaTeatru.EU
Mai face cineva glume cu Bula? Mai face cineva glume cu Strul sau cu Iepurasul? Ori cu Alinuta (cea sadica)? Asa-i ca aceste personaje apartin trecutului?
Bula era homosexual. Dupa ce moare, ajunge, suprinzator, in Rai. Vorbind cu un inger, ii zice acestuia:
– Vezi ca ti s-au desfacut sireturile.
Ingerul se apleaca, iar Bula il “executa” pe la spate.
Dupa doua avertismente incalcate, este trimis in Iad.
Coboara cu un ascensor si devine tot mai fierbinte, jos vine dracul sef si il preia, iar insotitorul, un apostol, promite sa revina sa-l vada cum se descurca dupa o luna.
Cand se implineste luna, apostolul coboara si constata ca in lift e tot mai frig, iar in Iad deja este frig de se facusera turturi de gheata.
Contrariat, intreaba:
– Ce faceti, de ce nu ard focurile Iadului?
Dracul sef raspunde furios:
– Incearca tu sa te apleci, sa pui lemne pe foc!
Cum vi s-ar parea daca aceste personaje ar deveni corecte politic? Fie ele, fie bancurile cu ele. Caci Alinuta, draguta de ea, nu este incorecta politic. Este doar o “victima”. Simplul fapt ca i se spune “Alinuta” si nu “Alina” e o dovada in acest sens, nu-i asa?
Alinuta:
– Mama, azi m-a batut un baiat la scoala!
– Da? Si poti sa-l identifici?
– Da, mama! Am o ureche de-a lui in ghiozdan!
Bancurile cu Itic si Strul pot fi considerate antisemite. Chiar daca nu toate bancurile cu evrei sunt despre Holocaust, de fapt majoritatea NU sunt, faptul ca ii pune intr-o lumina nefavorabila le face de evitat. Pentru ca suntem in 2024, evident.
– Am furat o gasca de la Itic, dar mi-a parut rau si am adus banii pe ea, ii spune Strul rabinului. As vrea sa-i trimiteti lui Itic, dar sa nu stie ca provin de la mine. Rabinul este de acord. Dupa o saptamana, povestea se repeta. A treia saptamana la fel. Rabinul il întreabă pe Strul:
– La ce folos toata povestea asta? N-ar fi mai bine sa cumperi gasca de la Itic?
– Nu! Pentru ca asa eu stabilesc pretul.
Bancurile cu Iepurasul sunt considerate a fi cele mai neutre, cele mai cuminti. Pot fi spuse si de cei mici, poti sa le spui oricui. Iepurasul nu jigneste pe nimeni. Insa chiar si printre acestea s-au strecurat niste glume … speciale. 🙂
Iepurasul si gagica-sa iepurina sunt urmariti de mai multi caini. In ultimul moment reusesc sa se ascunda intr-o gaura in pamant. Prietena sa spune:
-Ei si acuma ce facem?
-Foarte simplu, spune iepurasul, stam aici pana le suntem numeric superiori…
Cum v-ar suna ca aceste personaje de bancuri sa fie efectiv scoase din joc? Sa fie omorate? Cum ati vedea moartea lui Bula? Da, exista bancuri in care aceste personaje mor. Ceea ce nu inseamna ca ele mor de tot, ca ies din peisaj.
Cineva suna la usa lui Bula. Deschide Bula usa si vede pe pres o moarte mica, de vreo 15 centimentri inaltime, cu o mini coasa si un parpalac mic si negru. Bula se face alb la fata.
– Stai linistit, zice Moartea, am venit dupa hamster.
Despre asta-i vorba in spectacolul Moartea si viata lui Bula. Despre cum a aparut Bula si cum s-a transformat el de-a lungul timpului. Bula este regele, este emblema. Celelalte personaje sunt cumva secundare. Drept urmare, Bula apare in absolut orice banc: si-n cele macabre, si-n cele politice, si-n cele cu tenta economica…
Ce meserie au parintii vostri? intreaba profesoara.
– Tata e inginer, zice Gheorghe.
– Tata e mecanic, zice Ionel.
– Tata e sef, zice Bula.
– Cum aaa, Bula? intreaba mirata profa.
– Are 500 de oameni sub el.
– Cu ce se ocupa deci?
– Taie iarba-n cimitir.
Mergeti sa vedeti Moartea si viata lui Bula la Teatrul Masca. In spectacol se vor spune bancuri. O pot face si spectatorii. Si, ca sa va raspund la o ipotetica intrebare: nu, nu am facut spoiler, caci NICI MACAR UNUL dintre bancurile de mai sus nu s-au auzit pe parcursul spectacolului. S-au auzit altele. Daca au fost mai amuzante, mai macabre, mai dure ori dimpotriva, prea moi, ramane sa descoperiti singuri. Va spun doar ca spectacolul Moartea si viata lui Bula are indicativul +18, ceea ce pentru mine a fost un imbold sa merg sa-l vad. Ceea ce sper sa fie si pentru voi.