Moroi si papadii – TNB

Moroi si papadii
de Gavril Patru
Regia: Gavril Patru
Decor: Stefan Caragiu
Costume: Liliana Cenean
Coregrafie: Flavia Giurgiu
Light design: Cristian Simon
Ilustratie muzicala: Gavril Patru, Petre Ancuta
Video design: Constantin Simon
Sound design: George Puiu
Asistent scenografie: Maria Dore
Asistent lighting design: Daniel Feies
Asistent sound design: Marian Dan Gaina
Regia tehnica: Laurentiu Andronescu
Sufleor: Ana Maria Baranga
Distributie:
Tatal: Gavril Patru / Andrei Finti
Natalia: Raluca Petra
Mihai: Petre Ancuta
Baba de o mie de ani: Maia Morgenstern / Victoria Dicu
Mama: Costina Cheyrouze
Mirela: Ileana Olteanu
Costica: Silviu Biris
Copilul de 7 ani: Andrei Andronescu
Spectacolul Moroi si papadii a fost vazut pe data de 12 aprilie 2025 la Sala Pictura de la TNB, cu Gavril Patru si Maia Morgenstern

Moroi si papadii - TNB

Moroi si papadii – Opinie LaTeatru.EU

 

In repertoriul teatrelor noastre se strecoara foarte greu proiecte personale ale actorilor ori regizorilor. In general, teatrele prefera piesele clasice, pe care un regizor le adapteaza intr-un fel sau altul. Foarte putini regizori, nu mai vorbesc de actori, isi asuma rolul de dramaturg. Si e mare pacat, caci de fapt foarte multi au acest talent.

Sa ne intelegem: nu toti actorii si regizorii au talent de dramaturg. Unii nu au. Insa sunt multi care au si care ar trebui sa fie incurajati sa si-l arate. Teatrele ar trebui sa incurajeze astfel de productii precum Moroi si papadii. Iar regizorii ar trebui sa-si propuna sa aiba si texte proprii: fie experiente de viata, fie ceva specific zonei de unde vin.

Gavril Patru este din Vulpeni, judetul Olt. Asa ca Moroi si papadii este o poveste despre traditiile din zona lui, din Oltenia natala. Toata actiunea se petrece la un parastas, adica acel loc unde traditiile crestine se imbina perfect cu traditiile locale, deloc crestine. Povestea este simpla: “tatal” a murit si fetele lui cred ca el e moroi. Adica strigoi. Drept urmare, trebuie sa faca ce trebuie facut. Ce anume trebuie facut ramane sa descoperiti singuri. Eu va spun doar ca, printre altele, trebuie ca urmasii sa se impace cu trecutul. Sa se impace cu mortul. Sa-l inteleaga si mai ales sa-l ierte. Daca se poate.

Gavril Patru este un actor foarte cunoscut in teatrul bucurestean. Nu enumar spectacolele in care poate fi vazut, insa tin sa scot in evidenta unul dintre ele: Despre olteni cu dragoste (la Nottara). Acolo era vorba despre un text de Marin Sorescu (La Lilieci), aici este vorba despre un text scris de actorul Gavril Patru (aici devenit si regizor). Aceeasi atmosfera olteneasca autentica, pe care eu o recunosc, o savurez. Sunt oltean din Slatina, e drept nu am stat atat de mult la tara, chestia cu moroii eu n-am intalnit-o, nici macar in discutii, asta neinsemnand ca o pot in vreun fel nega.

Trebuie sa va vorbesc un pic si despre interpretari, nu? Aici sunt 5 lucruri de spus:

  1. Eu am vazut distributia cu Gavril Patru si Maia Morgenstern. Fara sa minimalizez carierele ori interpretarile celorlalti 2 actori, mie mi se pare ca aceasta este distributia cea mai dorita, cea “principala”. Gavril Patru este dramaturg si regizor, deci el trebuie sa fie moroiul. Moroiul principal, ca sa spun asa. Iar Doamna Maia atrage ca un magnet, chiar daca trebuie sa admit ca am avut senzatia ca rolul o cam incomodeaza. Ea este o actrita care se desfasoara, care teatralizeaza (uneori excesiv); aici rolul o tinea (parca prea mult) in frau. Nu stiu daca Victoria Dicu este sau nu mai potrivita in rol. Pe de alta parte, Gavril Patru nu are mult de jucat, pe final are o scena importanta, fundamentala chiar. Nu-mi dau seama cum este fara el, si Andrei Finti este un actor bun (dar parca pe alt stil). Nu stiu daca e mai putin bun, dar presimt ca e radical diferit in “cealalta” distributie.
  2. Petre Ancuta, in rolul lui Mihai, intelectualul familiei, cel care merge la Bucuresti sa se afirme si care nu crede prostiile rurale ale familiei, are o interpretare EXCELENTA. Un om rational, venit acolo sa se impace cu trecutul. Sa-si inteleaga tatal si, daca se poate, sa-l ierte. Va las pe voi sa descoperiti daca o face.
  3. Costina Cheyrouze este excelenta in rolul mamei. Are si o privire de mama, un comportament de mama, chiar daca este o mama “prea rurala” pentru fiul ei Mihai.
  4. Silviu Biris in rolul lui Costica este realmente delicios. Excelent. Si va zic un secret: la ce freza avea si cum era imbracat este foarte greu de recunoscut. Eu avusesem “ghinionul” sa citesc dinainte distributia, altfel as fi avut reale probleme in a-l recunoaste.
  5. Raluca Petra si Ileana Olteanu, in rolul celor 2 surori, mi s-au parut foarte convingatoare. Au avut si o chimie intre ele, chiar pareau surori. De multe ori, in cazul rolurilor de genul, am o problema cu absenta chimiei: vreau sa mi se dea de inteles ca ele sunt surori (sau frati), nu vreau sa stiu ca sunt rude doar pentru ca mi s-a spus. Ele chiar par surori, chiar au o chimie intre ele.

Mergeti sa vedeti Moroi si papadii la Sala Pictura a TNB. Nu o sa va bantuie nimeni daca veti rade cu gura pana la urechi. E drept, finalul nu mai este asa amuzant, dar sa nu permitem nimanui, nici moroilor si nici bloggerilor, sa strice buna-dispozitie de la o comedie chiar spumoasa! 

Leave a Reply