
Musafirul
Autor: Erica Moldovan
Regie: Tania Popa
Scenografie: Toma Costin
Tip spectacol: Comedie
Distributie:
Hannibal Lehmann: Gabi Costin
Minnie Lehmann: Tania Popa
George: Marius Gilea
Sigmund: Alexandru Nicolae
Mitzy: Raluca Ghervan
Spectacolul Musafirul a fost vazut in avanpremiera, pe data de 22 mai 2024, la Teatrul Elisabeta
Musafirul – Opinie LaTeatru.EU
Musafirul este tipul de comedie foarte previzibila, reteta sigura, pe care te duci s-o vezi pentru a te destinde. Tipul de spectacol facut cu gandul de a distra publicul, fara niciun alt gand ascuns, fara nicio intentie de “manipulare”, fara nicio intentie moralizatoare.
Scriam lucruri asemanatoare dupa spectacolul Secretul familiei Posket. Situatia este asemanatoare, acest lucru putand fi spus despre majoritatea spectacolelor Teatrului Elisabeta.
Povestea este simpla si, dupa cum ziceam, previzibila: un cuplu sarbatoreste 20 de ani de casnicie, asa ca sotul doreste sa-si impresioneze sotia printr-o modalitate ingenioasa. Acesta vorbeste cu un actor de la teatru pentru a face o scena: actorul urma sa intre in casa cuplului ca si cum ar fi fost un hot, sotul urma sa-l imobilizeze si sa devina erou in ochii sotiei. Totul ar fi trebuit sa mearga perfect, insa intr-un mod cu totul neprevazut apare un hot pe bune. Sotia ii stie pe ambii, insa sotul ce dorise sa fie erou nu mai stie care cum e, nu mai stie pe ce lume este. Cum iese toata lumea din aceasta incurcatura extrem de amuzanta ramane sa descoperiti singuri.
Despre interpretarile actorilor am numai lucruri bune de spus. Incep cu sfarsitul si voi vorbi intai despre Raluca Ghervan, cea care apare abia la final pe scena. Este una dintre actritele mele preferate de la Elisabeta, este o persoana care-si face simtita prezenta. I se potriveste perfect rolul de sotie, rolul de Gaita (chiar asa? daca Teatrul Elisabeta va monta vreodata textul GAITELE, ar trebui sa o puna neaparat in rolul uneia dintre GAITE), prezenta sa fiind una memorabila chiar si atunci cand este scurta. Va las sa descoperiti singuri care este cu exactitate rolul din spectacolul Musafirul.
Gabi Costin in rolul sotului este iarasi o alegere inspirata. Excelenta nu doar ca interpretare, ci si ca postura. Este extrem de credibil in acel rol inclusiv ca infatisare.
Marius Gilea si Alexandru Nicolae sunt foarte buni in rolul intrusilor, vedeti voi care este actorul si care este hotul autentic. Ma rog, nu foarte autentic, nu foarte indemanatic.
Iar Tania Popa este excelenta in rolul sotiei, foarte naturala si ea. O actrita buna, care nu cred sa ma fi dezamagit in vreun spectacol.
Mai trebuie sa subliniez un lucru inainte sa inchei: eu am vazut Musafirul in avanpremiera, adica la prima sa reprezentatie. Mi s-a zis de mai multe ori ca nu ar trebui sa fac asta, ca ideal ar fi sa il vad la a treia reprezentatie. Ma rog, ulterior ar trebui sa revin, sa-l revad dupa cateva luni, sa vad cum a evoluat. Caci spectacolele de teatru au o viata proprie, evolueaza, nu mai sunt aceleasi.
La Festivalul de Teatru Nou de la Arad, de la care m-am intors acum nu multe zile, am revazut mai multe spectacole si m-am convins de cele spuse mai sus. Unele spectacole pareau RADICAL diferite de cum le stiam eu. Asa ca si acest Musafirul ar putea ajunge MULT mai bun peste cateva luni. Eu imi propun sa revin, sa merg sa-l revad, pentru a ma convinge de acest lucru.
Nu ma pot plange, n-au fost erori regizorale ori tehnice, insa sunt convins ca este loc de crestere. Ce m-a mirat pe mine, fara ca acest lucru sa fie vreun defect, a fost durata scurta a sa. Cam o ora si douazeci de minute, ceea ce pentru mine inseamna un spectacol foarte scurt. In plus, am ramas socat sa constat ca am iesit de la teatru … pe lumina. Simteam ca e ceva gresit, simteam ca mai trebuie sa fac ceva, ca mai lipseste ceva. Nu, nu e vina spectacolului, insa nu neg ca spectacolul, la viitoarele reprezentatii, ar putea fi un pic mai lung. Nu recomand neaparat, insa nu exclud.
Mergeti sa vedeti Musafirul la Teatrul Elisabeta, o comedie buna, spumoasa, chiar daca usor prea previzibila. Este o reteta sigura, una care nu te surprinde insa nici nu te dezamageste.
One thought on “Musafirul – Teatrul Elisabeta”