Musca Spaniola – Teatrul Evreiesc de Stat

Musca spaniola
Autor: Franz Arnold si Ernst Bach
Regia: Andrei Munteanu
Decor: Puiu Antemir
Costume: Anca Lazăr
Gen: Comedie
Limba: Romana
Durata: 90 minute (fara pauza)
Ludwig Klinke: Mihai Ciuca
Emma: Roxana Guttman
Paula: Iolanda Covaci
Eduard Burwig: Cornel Ciupercescu
Wally: Anka Levana
Alois Wimmer: Mircea Dragoman
Dr. Fritz Gerlach: Marius Călugărita
Anton Tiedemayer: Nicolae Botezatu
Gottlieb Meisel: Rudi Rosenfeld
Mathilde: Lucia Maier
Heinrich: Mihai Prejban
Marie: Dorina Păunescu
Figurație: Ruxandra Dragomir
Produs de Teatrul Evreiesc de Stat

Musca Spaniola – Opinie LaTeatru.EU

 

 

Fara sa par un misogin retrograd, incep cu o confesiune: ii inteleg perfect pe barbatii care, castigand mult, nu isi incurajeaza femeile sa isi ia de lucru. Evit sa spun interzic, desi sunt constient ca-n unele situatii despre asta este vorba.

Nu vorbim doar de nevasta lui Gigi Becali. El e un exemplu extrem. Sunt, insa, atatia barbati care castiga bine, care traiesc bine, ale caror neveste nu lucreaza. E alegerea atat a femeii, cat si a barbatului. Nu radeti, unor femei le convine de minune situatia.

Sunt, insa, si situatii in care o familie are o casa mare, cu curte, de ea ocupandu-se ai batrani (parintii lui, parintii ei, ori si unii, si altii). Si pe acestia ii inteleg.

Ii inteleg, de fapt, caci aici voiam sa ajung, pe cei care NU vor sa-si angajeze menajera. Nu vor nici menajera, nici sofer, nici bodyguard. Au bani, multi sau putini, insa nu vor sa-si bage alti oameni in casa.

Caci o menajera, un sofer personal ori un bodyguard, oricat de discreti ar fi, tot vor face parte din familie. Si de aici apar diverse probleme.

Apropo, stiati ca majoritatea zvonurilor din presa de aici vin? Cu cine vorbeste presa cand vrea sa afle lucruri neoficiale? Pai, in cazul persoanelor particulare, cu soferul, secretara, menajera, iar cand vorbim de persoane publice, vorbim cam de aceleasi persoane. Apropo, unul dintre ultimele scandaluri, cel legat de SPP, fix despre asta este: niste baieti pazesc politicienii, iar acei baieti au strans o doza importanta de informatii. Cine are informatia are puterea.

Acum, daca tot stabilesti sa angajezi o menajera, pe ce criterii o alegi? Alegi una tanara, plina de energie, prezentabila, dar care s-ar putea dovedi o problema pentru cuplu? Sau angajezi o batrana poate mai putin vioaie, mai putin prezentabila, poate neindemanatica, dar neinteresanta pentru barbatii din casa?

Si, mai ales, cat de mult te interesezi in legatura cu persoana care urmeaza sa-ti intre in casa? Cat de mult sapi in trecutul ei? Cat de mare este riscul sa-ti bagi … un dusman in casa?

In final, doua cuvinte despre ideea de comedie bulevardiera. Este un gen care-mi place, care ma atrage, chiar daca unele situatii sunt duse la extem. Un comic de situatie extrem, uneori deloc credibil. Nu condamn, dimpotriva, savurez astfel de comedii, insa va zic un lucru: nu ma asteptam sa vad asemenea gen teatral la Teatrul Evreiesc. Ca l-am vazut ma bucura sincer, pare exceptia care intareste regula.

Caci spectacolul Musca Spaniola, caci despre el este vorba, este fix despre ce am zis mai sus si se joaca la Teatrul Evreiesc de Stat. Lasand la o parte autorul, el in sine nu are nimic evreiesc in el. Este o comedie bulevardiera care s-ar putea juca lejer in mall. Si, atentie, se joaca cu casa inchisa, drept dovada ca astfel de spectacole merg pe orice scena.

Nu zic mai multe despre Musca Spaniola, trebuie sa descoperiti singuri despre ce-i vorba. Va spun doar ca titlul nu este ceea ce pare, deci nu e nevoie sa veniti cu tubul de Flit la voi. Asta este singurul sfat pe care vi-l pot da.

Leave a Reply