My Fair Lady – Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian

My Fair Lady - Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian poster

My Fair Lady
Adaptare după Pygmalion piesa lui George Bernard Shaw si filmul lui Gabriel Pascal
Piesa originala regizată de Moss Hart
Traducatori: Vasile Timus si Nicusor Constantinescu
Regizor: Ion Caramitru
Scenografia si costumele: Viorica Petrovici
Light Designer: Lucian Moga
Asistent light designer: Cristian Simon
Coregrafie: Florin Fieroiu
Dirijor cor: Aurel Muraru
Asistent coregrafie: Relu Dobrin
Coordonator artistic: Andrei Munteanu
Libretul și adaptarea: ALAN JAY LERNER
Muzica: FREDERICK LOEWE
Distributie:
Conducerea muzicala: Constantin Grigore
Henry Higgins – Stefan Popov
Eliza Doolittle – Mihaela Alexa
Colonel Pickering – Cristian Caraman
Alfred P. Doolittle – Florin Ganea
Freddy Eynsford-Hill – Andrei Plesca
D-na Pearce – Oana Rusu
D-na Higgins – Eugenia Ilinca
D-na Eynsford-Hill – Ligia Duna
Harry: Marius Meragiu
Jamie: Mihăiță Radu
Profesor Karpathy: Septimiu Urzica
Regina: Georgeta Grigore
Prințul Lothar: Iulian Radoi
George-carciumarul Arnold Mack
Omul din Selsey: Alois Dobos
Omul din Hoxton: Alin Tintea
Lordul Boxington: Victor Bunea
Lady Boxington: Claudia Deleanu
Sir Temistocles Stephanos: Catalin Cochea
D-na Hopkins: Ileana Lenghel/Ioana Baiasiu
Majordomul: George Matei
Polițistul: Alexandru Onea
Florareasa din fata casei lui Higgins: Monica Marin
Charles soferul: Octavian Stefanescu
In alte roluri: Ana-Maria Racu, Aurelia Tudor, Alin Tintea, Bogdan Ardeleanu, Bogdan Pelearca, Cristina Popa, Carmen Angheloiu, Cristina Georgescu, Corina Plopeanu, Carmen Anghel, Gabriela Popescu, Irina Onea, Meri Ferariu, Razvan Rusu, Miruna Dascalu, Adina Ciocoveanu, Alexandra Turcan, Andreea Teodorescu, Dumitru Filip, Septimiu Urzica, Andrei Predescu, Ana Maria Moldoveanu.
Orchestra, Corul si Baletul Teatrului National de Opereta si Musical “Ion Dacian”
Spectacol vazut pe data de 1 martie 2025 la Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian

My Fair Lady - Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian

My Fair Lady – Opinie LaTeatru.EU

 

Nu stiu cum a fost in cazul vostru, insa eu am intalnit deseori situatii in care observam la un om inteligenta, intuitia, dar consideram ca modul in care vorbeste si se comporta “il trage in jos”. Unii oameni sunt fie prea sinceri, fie prea “din topor”. Limbajul agramat este deseori confundat cu cel cool. Uneori, greselile de exprimare ale unui om altfel inteligent sunt mult prea grave ca sa nu fie facute intentionat. Licenta poetica?

Povestea din My Fair Lady este una clasica: Eliza Doolittle este o micuta florareasa ce este invitata de profesorul Henry Higgins pentru a fi … educata. Da, educata e diferit de INVATATA.

Un om poate fi invatat fara sa fie educat, la fel cum exista atatia oameni educati care de fapt … nu au invatat nimic. Evident ca in majoritatea cazurilor cele 2 vin la pachet, oamenii foarte invatati, foarte culti, sunt de fapt niste oameni extrem de educati.

Eliza devine un fel de inventie a profesorului, inventie care … scapa de sub control. Nu ca-n Frankenstein, desi recunosc ca gandurile mele intr-acolo se indreptau. Profesorul se indragosteste de opera sa, relatia dintre ei fiind precum relatia dintre 2 magneti: fie se apropie, fie se resping (depinde cum sunt orientati magnetii!).

In mod cert povestea este cunoscuta, filmul din 1964 contribuind din plin la faima ei. Premiile pe care acesta le-a obtinut l-au facut sa devina un film-reper, practic orice montare teatrala ori de opereta a ajuns sa se raporteze la aceasta ecranizare.

Pentru ca tot vorbim despre “vechime”, simpla citire a foii tehnice m-a facut sa tresar: este un spectacol regizat de Ion Caramitru (decedat in august 2021). Se confirma inca o data faptul ca dupa premiera spectacolele nu mai sunt ale regizorului, ci … au viata proprie. Ca un fel de copil care la premiera isi ia zborul din cuibul parintesc, de atunci isi traieste propria viata, deseori independenta.

Pentru ca va tot ziceam de vizitele mele la Opereta, din ce in ce mai dese, trebuie sa fac o mentiune importanta, relevanta: My Fair Lady este, din punctul meu de vedere, un spectacol de teatru – musical, nicidecum opereta. Este mai spre teatru decat spre concert, mai apropiat de tipul de spectacol cu care sunt eu obisnuit. Mai apropiat de zona mea de confort.

Nu va pot spune nimic despre muzica, pe aceea trebuie s-o simti, s-o savurezi, eu pot afirma doar ca se potriveste perfect in peisaj. Inteleg ca unii s-au plans de lungimea excesiva a spectacolului. Pentru mine, My Fair Lady dureaza exact atat cat trebuie. Este Opereta, nu Opera Comica pentru Copii, asa ca durata n-ar trebui sa sperie pe nimeni. Pe spectatorii de opereta sigur nu-i va speria.

Ca sa dau un ultim argument, My Fair Lady este un spectacol adresat cinefililor. Este o categorie distincta de oameni care merg la teatru: cei care tintesc cu precadere spectacolele care au echivalente cinematografice. Acestia vor fi foarte incantati.

Mergeti si voi la Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian pentru a vedea My Fair Lady. Sa nu va sperie durata. S-ar putea ca acest spectacol, altfel un pic mai usurel, sa va starneasca pofta de spectacole musical si/sau de spectacole de opereta. 

Leave a Reply