N-ai tu treaba – FITS 2017

N-ai tu treaba de Catalin Stefanescu dupa Danila Prepeleac de Ion Creanga
Regie: Alexandru Dabija
Distributie:
Marcel Iures
Andrei Seusan
Alexandru Voicu
Loccatie: Teatrul Act din Bucuresti, s-a jucat si-n cadrul FITS 2017

 

N-ai tu treaba – Opinie LaTeatru.EU

 

Danila Prepeleac este o poveste de Ion Creanga extrem de cunoscuta. Poate nu la fel de populara precum Harap-Alb, insa cu siguranta la fel de savuroasa. Ion Creanga ramane unul dintre cei mai buni POVESTITORI din literatura romaneasca.

Acum, diferenta dintre o poveste pentru copii si o poveste plina de intelesuri, pentru adulti, este minima. Prima oara am aflat chestia asta in liceu, cand povestea copilariei mele, Harap-Alb, cea pe care bunica mea mi-o nara inainte sa adorm, cea cu care am crescut (pana sa merg la scoala), este o poveste extrem de complexa. Drumul lui Harap-Alb, fascinant, amuzant, greu, este un drum initiatic. Iar Harap-Alb este un personaj extrem de complex. Si bine construit.

In cazul lui Danila Prepeleac lucrurile stau cam la fel. Poate si mai rau, povestea parandu-mi, inca de cand am citit-o, una mai greoaie. Pentru copii mai inteligenti.

Punerea ei in scena, la Teatrul Act, mi se pare o idee extrem de buna si de curajoasa. Intrebarile pe care spectacolul le pune, uneori direct, alteori pe ocolite, sunt intrebari fundamentale, intrebari pe care ni le-am pus cu totii.

Uitandu-ne la situatia actuala din tara, problema furtului, asa cum este pusa in spectacol, devine si mai interesanta. Relativizarea furtului, de la cine furi, de ce furi, cum furi, cine esti tu, cel care furi, se dovedeste in zilele noastre mai importanta decat in perioada in care Creanga a scris povestea.

De ce norocul trage la unii, doar la unii, si ce trebuie sa faci ca sa-l atragi, eh, asta e o intrebare la care, insa, nu am gasit raspunsul. Daca l-as fi gasit oricum nu v-as fi spus, dar ca idee, nu veti gasi raspunsul la intrebarea asta. Sau, cine stie, poate-l veti gasi. Sunt curios, insa, daca gasindu-l il veti si aplica.

Acum, strict teatral vorbind, nu vreau sa spun prea multe despre N-ai tu treaba. Mi-au placut actorii, decorul e cat se poate de minimalist, iar povestea este atat de demult citita incat nu-mi amintesc daca dialogurile sunt cele de acolo sau sunt reinventate. Ori, daca-s ambele, care-i proportia. Voi mergeti sa vedeti N-ai tu treaba si, indiferent de varsta si indiferent cu cine o veti face, nu veti regreta. Salutari TEATRALE tuturor!

 

2 thoughts on “N-ai tu treaba – FITS 2017

Leave a Reply

%d bloggers like this: