Necasatoria – Teatrul Nou

Necasatoria - Teatrul Nou

Necasatoria dupa Matt Morillo
Regia: George Constantinescu
Scenografia: Dana Petre
Distributie:
Ariadna Elena Seulean – Amy
Theodor Costache – Sean
Vazut la Teatrul Nou

Necasatoria Teatrul Nou

Necasatoria – Opinie LaTeatru.EU

 

Spun din start: pentru mine Necasatoria este PRIMUL spectacol vazut la Teatrul Nou din Bucuresti, drept urmare voi asocia mult timp de acum inainte acest nou teatru cu spectacolul in cauza. Ma bucur ca este vorba nu doar despre un spectacol bun, ci si despre unul care ma reprezinta. Ma rog, pana la un punct.

Pe scurt, avem un cuplu, Amy si Sean, care tocmai se intorsese de la o nunta. Amy prinsese buchetul, asa ca ei urmau sa fie, conform traditiei, urmatorii care se vor casatori. Doar ca Sean era un scriitor celebru pentru adversitatea pe care o manifesta fata de casatorie. Conform statisticilor, 60% dintre casatorii se termina cu divort, drept urmare sunt sanse mai mari sa termini nefericit o casatorie decat sa se termine bine. Caci, oricum, cei 40% ramasi nu sunt toti fericiti.

Ajunsa acasa, cu ceva alcool la bord, Amy doreste cu orice pret sa discute despre viitorul lor, despre casatoria dintre ei. Sean era hotarat sa ramana fidel principiilor sale, principiilor pe care le-a propovaduit, insa Amy o tinea una si buna ca ea vrea sa se casatoreasca.

Nu va zic cum se termina totul, insa, credeti-ma, nu este deloc relevant. Discutia de aproape 90 de minute despre casatorie, despre Necasatoria dintre oameni, excelent titlu, mi se pare fabuloasa.

Ideea de baza a spectacolului, a povestii la modul general, nu este, insa, despre casatorie. De fapt, ideea de baza, intrebarea numarul 1, este cat de mult aplici in viata de zi cu zi, in viata TA personala, principiile pe care le propovaduiesti in scrierile tale. Fix aici m-a cucerit spectacolul, m-a lovit in mod direct.

Caci, din acest punct de vedere, am 2 mari categorii de prieteni:

  1. Cei care considera ipocrizia ca fiind subinteleasa, care se bazeaza pe sintagma “Fa ce zice popa, nu ce face popa” si care se mira, sunt de-a dreptul socati, sa afle ca eu fac exact ce sustin in scris. Sustin Necasatoria, ca sa ma exprim in termenii spectacolului, fiind necasatorit. Eu chiar cred in Necasatoria dintre oameni.
  2. Cei care se mira atunci cand imi contrazic scrierile. Am fost, in cateva privinte, nu neaparat fundamentale, razgandac. Unele pareri mi s-au schimbat, fara ca asta sa insemne ca sunt ipocrit. Pur si simplu, intr-un anumit moment, pe baza informatiilor si cunostintelor de atunci, sustineam ceva, insa am avut puterea sa recunosc ulterior ca am gresit. Ca am fost un bou/dobitoc, asa cum a zis un fost demnitar comunist in 90.

Atunci cand sustii ceva cu voce tare, in scris cu precadere, este ideal sa crezi in acel ceva si sa actionezi in consecinta.

Din acest motiv nu prea pot empatiza cu multi stand-up-eri. Tocmai am fost la un show de stand-up (ma rog, saptamana trecuta) si chiar mi-am pus problema cat de adevarat este, daca este doar un discurs bun sa te faca sa razi ori daca omul ala chiar a fost in acele locuri. Bineinteles ca e varianta unu, insa mi se pare putin ciudata situatia. Sa nu zic altfel.

La final, un singur lucru va mai zic: la spectacolul Necasatoria am mers … SINGUR! Si ma mandresc cu asta! Voi mergeti oricum: singuri, insotiti de jumatatea voastra ori intr-un grup mare. In orice formula veti merge, va veti bucura de un spectacol bun. Si poate o sa va faca sa va razganditi daca aveti de gand sa va casatoriti. Ori, cine stie, poate o sa va faca sa va doriti sa va casatoriti.

ps: Am asistat la o cerere in casatorie la un spectacol la care am fost. Mi s-ar parea dubios, nu-mi dau seama daca in sens pozitiv sau in sens negativ, sa isi ceara cineva jumatatea la spectacolul … Necasatoria. 

One thought on “Necasatoria – Teatrul Nou”

Leave a Reply

%d bloggers like this: