Negutatorul din Venetia – Teatrul Evreiesc de Stat

Negutatorul din Venetia - Teatrul Evreiesc de Stat poster

Negutatorul din Venetia
de William Shakespeare
traducere in limba romana: Gheorghe Alina Alexandra
Regia artistica, adaptare traducere si ilustratie muzicala: Eugen Gyemant
Scenografia: Vladimir Turturica
Distributie:
Shylock: Maia Morgenstern
Antonio: Andrei Finti / Neculai Predica
Portia: Natalie Ester / Katia Pascariu
Bassanio: George Remes
Nerissa: Viorica Predica / Lorena Luchian
Gratiano: Darius Daradici / Mircea Drimbareanu
Jessica: Isadora Baltateanu
Lorenzo / Moartea / Nebunul: Filip Popescu
Lancelot: Nicolae Botezatu
Saleria: Anka Levana
Solania: Cristina Circei
Tubal: Mirela Nicolau
Dogele Venetiei: Mihai Ciuca
Printul Aragonului: Mircea Dragoman
Printul Marocului: Feras Sarmini
(actorii scrisi cu italic au fost cei pe care i-am vazut la reprezentatia din 7 februarie 2025!)
Limba: romana / Durata: 150 minute (fara pauza)

Negutatorul din Venetia – Opinie LaTeatru.EU

 

Nu tin minte sa fi vazut vreo montare dupa Shakespeare la Teatrul Evreiesc de Stat. Insa de fiecare data cand auzeam ca urmeaza ori vedeam vreo montare dupa Negutatorul din Venetia (am vazut una la TNB si o adaptare a unui alt text numit Shylock la Teatrul de Comedie) ma gandeam ce bine i-ar sta la Teatrul Evreiesc. Cat de potrivit in peisaj ar fi acolo.

Iata ca dorinta mi s-a indeplinit, “vinovat” fiind un regizor tot cu origini evreiesti: Eugen Gyemant (cel care a montat cu masteranzii sai exceptionalul Controverse.1961.Cum va place?, o dezbatere dupa o montare dupa Shakespeare).

Povestea despre antisemitism, despre cum un evreu refuza sa mai fie batjocorit, refuza sa mai accepte abuzul, devenind la randul sau abuzator, este arhicunoscuta. Shylock este un camatar evreu care imprumuta un crestin pe baza unui contract atipic (dubios): drept gaj, crestinul isi lasa o livra din carnea sa. Da, fix asa: evreul avea voie sa taie o livra de carne, cat mai aproape de inima crestinului. Nu dau spoiler, desi majoritatea dintre voi stiti cum se termina totul, cum decurge procesul si cine castiga pana la urma. Asa ca nu insist.

Voi insista insa asupra celor 2 lucruri care mi-au atras atentia inainte de spectacol si de care ma temeam. La propriu ma temeam.

Primul lucru de care ma temeam era durata: 150 de minute fara pauza. Adica doua ore si jumatate. Ma temeam ca nu voi rezista, ca voi amorti, ca nu ma voi putea bucura pe de-a-ntregul de spectacol din cauza duratei excesive. Teama mea nu s-a adeverit, spectacolul este atat de dinamic, de viu, incat n-am resimtit cele 150 de minute. In plus, am dat dreptate regizorului: o eventuala ar fi taiat totul, m-ar fi scos din ritm, m-ar fi decuplat din poveste. Ar fi fost contraproductiva. Deci ma bucur ca nu a fost.

Negutatorul din Venetia - Teatrul Evreiesc de Stat Maia Morgenstern

Al doilea lucru de care ma temeam: Shylock interpretat de Maia Morgenstern. Sa ne intelegem: eu sunt fan al doamnei Maia, la Teatrul Evreiesc spectacolele se impart in doua, cele cu Doamna Maia si cele fara ea. Cand are rol dublu, caut sa vad o reprezentatie in care joaca ea. Deci teama mea nu era legata de o eventuala interpretare slaba.

Ati ghicit: ma temeam de rolul travesti. Ma temeam ca Doamna Maia interpreteaza un barbat. Nu intru in detalii, insa spun doar atat: foarte rar ma dau pe spate rolurile travesti. In cele mai multe cazuri le consider mofturi, fite regizorale.

Nu intru in detalii pe tema asta dintr-un motiv foarte simplu: nu a fost cazul. Shylock este FEMEIE in aceasta montare si este interpretat/a EXCELENT de Doamna Maia. Un Shylock extrem de expresiv, de agresiv pe alocuri (vocea doamnei Maia a fost de ajutor), de intens jucat. Felicitari sincere pentru interpretare!

Daca e bine sau nu ca Shylock a devenit femeie nu am de unde sa stiu cu siguranta. Eu spun ca regizorului i-a iesit aceasta inovatie. Trebuia sa vina cu ceva nou, ceva diferit; acest element de noutate trebuie sa fie corect realizat, sa nu strice ci dimpotriva, sa adauge plus-valoare. Eu zic ca a fost o alegere buna, insa nu sunt atat de bun in opera lui Shakespeare, asa ca parerea mea trebuie luata ca atare: parerea unui SPECTATOR de teatru, nicidecum a unui critic. Da, in continuare “ma laud” ca nu (prea) citesc dramaturgie.

Sa revin totusi la actorii de pe scena.Restul interpretarilor au fost asa cum ma asteptam, cu un mic plus pentru George Remes, excelent in rolul lui Bassanio. A fost in forma, dar i s-a si potrivit perfect rolul. Sincere felicitari si pentru interpretarea lui.

O mentiune speciala si pentru Mihai Ciuca, dogele Venetiei, cu un rol foarte scurt, dar foarte intens. I se potriveste si lui foarte bine aceasta postura.

Negutatorul din Venetia - Teatrul Evreiesc de Stat Mihai Ciuca

In final, fac o ultima mentiune: eu am vazut PRIMA reprezentatie a acestui spectacol, asa ca nu voi scoate in evidenta micile defecte ce vor fi ulterior corectate. Am si semnalat una dintre probleme regizorului, problema pe care el a confirmat-o, este constient de ea si o va repara.

Avand in vedere rolurile duble, este clar ca trebuie sa merg sa revad Negutatorul din Venetia. Pe langa faptul ca un spectacol se transforma usor, se aseaza, eu vreau sa-l si cu Katia Pascariu ori Neculai Predica. Evident, vreau s-o vad la lucru si pe Lorena, intervievata care mi-a lasat una dintre cele mai bune impresii. De cand am avut-o la interviu mi-am propus sa nu ratez niciun spectacol de-al ei.

Mergeti sa vedeti  fara a fi speriati de eventuala durata. Eu nici nu am simtit cand a trecut timpul. Mergeti pentru doamna Maia, mergeti pentru restul trupei de la Evreiesc, mergeti pentru a vedea o montare EVREIASCA a unui text pe care unii l-au interpretat, in oribila perioada nazista, in cheie antisemita. 

 

Leave a Reply