Nevasta mea e suvaneza – Restaurant Elisabeta

Nevasta mea e suvaneza Restaurant Elisabeta

Nevasta mea e suvaneza
Regie: Serban Puiu
Tip spectacol: comedie
Durata: 1h 30 min (fara pauză)
Distributie:
Nathalie – Maria Magdalena Tapu
Jean-Luc – Dorin Enache
Cristophe – Alexandru Prica
Patricia – Teodora Daiana Pacurar
Vazut la Restaurant Elisabeta

Nevasta mea e suvaneza – Opinie LaTeatru.EU

Uneori, o comedie usoara, de vara, care merge perfect cu o bere rece, imi starneste mai multe stari decat multe alte spectacole profunde, pretioase, zica-se filosofice ori psihologice. Comediile acestea usoare au marea calitate de a se inspira din viata reala. De a evoca intamplari adevarate, pe care multi spectatori le-au trait. Sau le-ar putea trai. Sau le vor trai.

Sa va dau un exemplu. Stiti situatia aia in care vrei sa testezi pe cineva si inventezi pur si simplu un lucru? Inventezi o carciuma (ai fost la carciuma aia?), inventezi un loc, inventezi o mancare, inventezi un brand mai vechi (de telefoane, de televizoare, orice). De ce faci toate astea? Simplu: pentru ca exista o categorie de oameni care spun DA la orice. Ei au facut de toate in viata lor, au testat tot ce se putea testa, am mancat la toate restaurantele posibile. Au fost in absolut toate locurile posibile.

Eu am facut deseori astfel de lucruri, insa am si fost testat de cateva ori. Am puterea sa spun NU, nu am fost acolo, nu am vizitat chestia aia. E drept, sunt momente in care nu ma prind ca e inventie, insa “scap” usor atat timp cat spun ca nu am auzit, nu am vazut, nu am testat.

Imi plac astfel de teste, le ador. Releva felul de a fi al unor oameni. Vreau sa le fac mai des pe viitor. Chiar daca risc sa raman fara prieteni. Ori fara ANUMITI prieteni.

Eh, pana sa vad spectacolul Nevasta mea e suvaneza nu ma gandisem sa inventez o tara. Am plecat de la premisa ca oricat de snobi si de laudarosi ar fi prietenii mei, prosti nu sunt. Dar poate as avea o surpriza in acest sens. Sau mai multe. E de incercat.

Nu, nu va asteptati la un spectacol foarte profund, foarte filosofic. Nu veti avea parte de asa ceva. Insa Nevasta mea e suvaneza este fix ceea ce-si propune sa fie: un spectacol usor, de vara, care merge cu o bere rece. Si care o sa faca publicul spectator, mai ales cel incalzit, sa rada cu gura pana la urechi.

Despre spectacol, dar si despre regizorul Serban Puiu, a vorbit Dorin Enache in interviul dat podcastului meu. Este cel de mai sus. Vi-l recomand cu caldura. Nu va zic la ce minut, va trebui sa-l vedeti in intregime. Credeti-ma pe cuvant: MERITA!

Revenind la comedia Nevasta mea e suvaneza, povestea completa mai adauga un condiment: imaginati-va ca prietena gazdei, in spectacol o cheama Patricia, declara ca este dintr-o tara imaginara, Suvania, si ca nu stie decat limba acelei tari. O limba inventata. Nu e ea Tolkien, sa inveteze un limbaj cap-coada, asa ca limba inventata este amuzanta spre penibila. Nu va spun la ce duce totul, cum se termina, va trebui sa descoperiti singuri. Insa va puteti imagina cam ce ar putea iesi. Sau nu va puteti? Daca nu, va sfatuiesc sa mergeti la Restaurant Elisabeta si sa vedeti cum se termina.

Va recomand insa, ca idee generala, sa nu evitati comediile de genul. Puteti invata multe si din spectacole tip Nevasta mea e suvaneza. Mie mi-a starnit mai multe decat o gramada de alte spectacole profunde, care m-au lasat rece. Poate-s eu mai atasat de teatrul independent, de textele care vorbesc despre viata de zi cu zi. Sau poate chiar undeva candva voi inventa si eu o Suvania si ma voi da suvanez. Ori poate, intr-o viata anterioara, chiar am fost suvanez.

Leave a Reply