Next – Compania Andras Lorant – Targu Mures – Tranzit Feszt 2018

NEXT
Compania Andras Lorant – Targu Mures
Spectacol de teatru-dans
Regizor-coregraf: Dabóczi Dávid
Distributia:
Deák Orsolya
Szabó Franciska
Dabóczi Dávid
Vazut in cadrul Tranzit Feszt 2018

Next – Opinie LaTeatru.EU

 

Spectacolele dans nu sunt specialitatea mea. Pot vedea cand figurile sunt executate corect, uneori par naturale, alteori robotice, dar cam atat. Consider  spectacolele dans ca fiind ceva ce trebuie sa vad din cand in cand, o diversificare, iesirea din zona mea de confort. Multe dintre ele sunt spectacole de stare, iesi de acolo revigorat, te simti bine, te simti altfel.

Din pacate, insa, de multe ori pierd esenta. “Nu prind metafora”. Mi se pare, din acest motiv, ca spectacolele dans sunt mai greu de urmarit, sunt mult mai putin comerciale. Sunt mai nisate.

Cand am iesit de la spectacolul Next, eram profund nedumerit. Simteam ca mi-au scapat multe, stiam ca vazusem ceva important, grav. Simteam nevoia sa aprofundez.

Si cand ies din cladire, spectacolul tinandu-se la Casa de Cultura a Sindicatelor din Satu Mare, aud o discutie despre spectacol. Aflu, de fapt, despre ce caz este vorba. Si imi dau seama ca intelesesem 10% si dedusesem inca vreo 20%. AICI si AICI gasiti detalii despre socantul caz.

Acum, problema mea cu spectacolul Next este fix asta: nu pomeneste nicaieri asta. Nu spune nici in prezentare si nici in interiorul spectacolului. Ok, te pune sa iti imaginezi o situatie de genul, asemanatoare. Iti pune la maximum creierul la treaba. Te solicita intelectual imens. Dar la final, dupa ce creierul tau a fost stors, tot ar fi fost indicat sa se dea cateva repere. Sa stim de unde s-a inspirat. Sa plecam din acea sala de teatru mai informati. Chiar daca ulterior oricum vom cauta mai multe despre caz, macar stim ce cautam. Personal nu as fi stiut ce sa caut daca nu as fi auzit discutia de dupa si daca nu m-ar fi ajutat o actrita de la teatrul de aici, din Satu Mare.

Vazut din perspectiva asta, pare cu totul alt spectacol. Daca as avea ocazia, m-as duce sa il revad. M-as concentra pe anumite aspecte, as putea fi atent la evolutia lor. Si din acest motiv cred ca acesta este rolul articolelor din presa si de pe bloguri. Informatia data de mine NU este spoiler, ea ajuta spectatorul sa inteleaga mai bine ce a vazut. Cu aceasta ocazie ma simt si eu implinit, important, caci nu am vazut vreun articol, vreo recenzie, vreo mentiune care sa lege spectacolul NEXT de acest caz. Sau poate or fi, dar in limba maghiara. In romaneste cred ca sunt primul.

Astept, totusi, sa citeste o recenzie a cuiva care se pricepe la dans. Sa imi spuna cat de corecte, de bune, au fost executate figurile din spectacolul Next. Sa imi spuna cat de bine au interpretat actorii. Si, totodata, astept si un spectacol de teatru normal, clasic, despre acest caz. Nu e un caz singular, dar mi se pare un caz care trebuie popularizat mai bine. Iar teatrul trebuie sa aiba si acest rol in societate, de a trage semnalele de alarma.

Ah, era sa uit, mi-a mult una dintre cele 2 tipe, sclave ale acelui guru, din spectacolul NEXT. Ambele arata foarte bine, dar una mi-a atras privirile. Ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: