
Noii Infractori Edna Mazia
Traducere: Etgard Bitel
Regie: Ion Caramitru
Asistent regie: Patricia Katona
Light design: Chris Jaeger
Coregrafie: Florin Fieroiu
Scenografie: Florilena Popescu Farcasanu
Asistent costume: Corina Boboc
Ilustratie muzicala: Calin Topa
Distributie:
Dorina: Virginia Mirea
Arie: Andrei Finti
Anca: Alexandrina Halic
Bambi: Teodora Mares
Ylai: Silviu Biris
Sarit: Afrodita Androne
Naomi: Ileana Olteanu
Sigal: Aylin Cadîr/Diana Sar
Miki: Cosmina Olariu
Șimson: Daniel Badale
Haim: George Piștereanu
Un client: Mihai Verbitchi
Șlomo: Alexandru Hasnas
Roy: Viorel Florea
Poliţitti: Alexandru Popescu, Nicoleta Tase
Tânărul: Aris Banutoiu
Interpretarea melodiei „Hava Nagila”: Emy Dragoi
Se joaca la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti
Noii Infractori – Opinie LaTeatru.EU
Nu stiu ce parere aveti voi despre fetele care practica cea mai veche meserie din lume, despre matroane (madame) si, mai ales, despre familiile acestora. Multi sunt pudici, nu concep, nu vor sa auda despre acesti oameni. Ii considera lipsiti de etica, de principii.
Altii, insa, ii considera extrem de interesanti. Fascinanti. Niste oameni despre care trebuie scris. Niste PERSONAJE, in adevaratul sens al cuvantului.
Drept urmare, din spectacolul Noii Infractori, montat la TNB de catre Ion Caramitru, cel mai interesant personaj este fiica scriitoare.
Pe scurt: mama transforma impunatoarea si luxoasa locuinta a familiei intr-un bordel. Totul fara stirea familiei, familie care era mintita ca ea organizeaza … cursuri pentru gatit. Atunci cand fiica afla ce se intampla acolo, fiica, o scriitoare ratata, care pur si simplu nu-si gasea inspiratia, hotaraste sa ramana in casa si sa studieze fenomenul. Cercetare de teren, cum s-ar numi in antropologie.
O comedie spumoasa, extrem de revigoranta, venita tocmai din indepartatul Israel. Legat de locul de unde a venit piesa, mi-am amintit o chestie interesanta: nu cu mult timp in urma am fost prezent la un discurs extrem de interesant tinut de Ambasadorul Israelului in Romania. Printre altele, dumnealui a vorbit despre imaginea pe care Israelul se lupta s-o promoveze in intreaga lume. Multi au impresia ca este o tara ultra-religioasa, conservatoare, insa lucrurile nu stau deloc asa.
Drept urmare, pe multi, nu si pe mine, s-ar putea sa-i mire acest spectacol. CUM? BORDEL IN ISRAEL? Eh, se pare ca da. In Tel Aviv, mai exact, caci acolo se desfasoara actiunea spectacolului.
Nu stiu cum ar trebui judecate personajele spectacolului, habar n-am daca morala iudaica este (mult) diferita de cea crestina, nu cred ca judecata morala difera atat de mult de la o cultura la alta. Pot spune, insa, ca este cel mai putin evreiesc spectacol montat dupa o piesa evreieasca la care am asistat. La ce ma refer? Simplu: actiunea se putea petrece absolut oriunde: in Tel Aviv, la New York, la Bucuresti, la Paris ori la Atena. Personajele ar fi fost 99% personajele din spectacol, replicile ar fi fost aceleasi.
O piesa universala, care-si propune intai si intai sa faca oamenii sa rada.
Altfel, un ultim aspect simpatic pentru mine: saptamana trecuta am vazut spectacolul Infractorii, iar saptamana asta am vazut Noii infractori. Cumva, fara sa-mi doresc neaparat, nimeresc printre infractori, ma uit in gura lor si la final ii mai si aplaud. Ar trebui, oare, sa-mi fie rusine? 🙂
Un spectacol foarte bun! E cea mai veche meserie pana la urma
Veche si banoasa 🙂
Spectacolul meu preferat!
Este pana la urma drama unei mame cu un sot imatur si copii rasfatati si egoisti, pe care se simte obligata sa ii ocroteasca, fara sa astepte recunostinta…
Pana unde este dispusa sa ajunga o mama, fara sa-i judece pe cei din jur…
Nu este despre un bordel, ci prezinta lupta unei femei pentru familie fara sa astepte nimic in schimb… Unde, cum sunt detalii menite sa starneasca amuzamentul….