Nora 2. Casa papusii. – Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024

Nora 2. Casa papusii. - Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe

Nora 2. Casa papusii.
de Lucas Hnath
Regia: Andreea Vulpe
Distributie:
Nora – Elena Popa
Fiica – Anca Pitaru
Doica – Mona Codreanu
Sotul – Sebastian Marina
Copiii: Madalina Mușat, Matei Popa, Christof Marina
Vazut la Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe in cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024

Nora 2. Casa papusii. – Opinie LaTeatru.EU

 

Am vazut acum nu mult timp, la Teatrul Metropolis, spectacolul O casa de papusi. Partea a doua. Asadar, textul il stiam partial, Nora se intoarce in casa din care evadase dupa 15 ani, motivul nefiind unul altruist, sa-si revada familia, adica sotul si copiii, ci unul egoist, pentru a se elibera complet, pentru a-i cere oficial sotului ei divortul.

Aceasta este varianta “masculina” a povestii, varianta pe care o crede, o prezinta Torvald. Varianta ei, a Norei, e cu totul alta, ea fiind vizibil zdruncinata de faptul ca versiunea ei era atat de radical diferita.

Discutia cu sotul ei, cu fiica ei si mai ales reintoarcerea in casa parasita in urma cu 15 ani ii schimba radical perspectiva. Oare mai este aceeasi persoana care a plecat in urma cu 15 ani? Oare cei pe care i-a parasit mai sunt aceiasi?

Cu ce m-a impresionat aceasta montare a Teatrului Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe a fost scenografia. Practic, in momentul intrarii in sala, pana la asezarea pe scaun, spectatorul este invitat sa dea un tur pentru a admira “muzeul familiei”. Practic, m-am simtit pentru cateva secunde in pielea Norei, am pasit din nou in acea casa. Excelenta alegere, surprinzatoare experienta. Pe care evident, ca-n multe alte cazuri, daca as repeta-o n-ar mai avea farmec. N-ar mai avea sens.

Nu va spun nimic despre restul coregrafiei, o veti descoperi singuri. Credeti-ma pe cuvant: veti avea parte de multe alte surprize. In plus, aranjarea scaunelor, de o parte si de alta a scenei, face ca spectatorul sa fie foarte aproape de scena. Se simte acolo, se simte in poveste.

Cateva cuvinte si despre actorii din rolurile principale: Elena Popa si Sebastian Marina. Elena Popa este de-a dreptul fabuloasa, alterneaza starile foarte convingator, este cand rece ca gheata, cand foarte sensibila si empatica; este de asemenea cand feminista radicala, cand fetita care are nevoie de iubirea si caldura unui barbat; este cand umila, cand decisa sa-si infrunte singura soarta; cand empatica fata de inca actualul sot, fie aproape dispretuitoare fata de el.

Sebastian Marina, pe de alta parte, este excelent in rolul sotului, care si el trece prin mai multe stari.

Partea si mai buna este ca cei 2 evolueaza excelent individual si fabulos in cuplu, au o chimie fantastica intre ei.

Chiar daca actorii bucuresteni de la Metropolis sunt mai cunoscuti (in special datorita filmelor in care au jucat), par nume mai mari, mie mi-au placut mai mult cei de aici, de la Sfantu Gheorghe. Par mult mai umani, mult mai autentici.

Nu am vazut montarea de la Timisoara, cea regizata de Radu Iacoban, dar mi-as dori s-o vad. Cum bine zice Mihai Brezeanu pe Agenda Liternet, ar fi interesant un mini-festival/showcase, cu toate cele 3 spectacole pe care ulterior sa le comenteze cativa specialisti, fie ei psihologi, sociologi ori teatrologi.

Ca sa atrag iubitorii de dulciuri la Nora 2. Casa papusii., va spun ca printre elementele de decor se afla si un borcan de Nutella. Va trebui sa mergeti la teatru sa descoperiti care este rolul acestuia si la cine sfarseste.

Stiu ca aici, la final, ar trebui sa spun cu cine am empatizat, #TeamNora sau #TeamTorvald? Da, inceputul ma da de gol, insa adevarul este undeva la mijloc. Recunosc ca la inceput nu eram de partea Norei, o consideram vinovata, insa aceasta montare are meritul de a fi obiectiv, neutru, de a arata ambele perspective. Fiecare va sustine pe cine va considera de cuvinta, avand argumente la fel de multe si de solide in ambele sensuri.

Nora 2. Casa papusii. este un spectacol excelent, cu o scenografie extrem de originala, de creativa, care sigur n-o sa va lase indiferenti. Mi-au placut mult si actorii, in special cei din rolurile principale. Excelenta montare, v-o recomand din suflet. Cum va veti raporta la ea, cu cine veti empatiza mai mult, asta n-as putea sa va spun. Dar sigur n-o sa va lase indiferenti.

One thought on “Nora 2. Casa papusii. – Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024”

Leave a Reply