Nu sunt eu. Maia Morgenstern o biografie – Teatrul Dramaturgilor Romani – FEST-FDR 2020

Nu sunt eu. Maia Morgenstern o biografie
Cu Maia Morgenstern
Scenografia: Adriana Grand
Directia de scena: Victor Ioan Frunza
Produs de Teatrul Dramaturgilor Romani (din Bucuresti), vazut la Sala 2 Scena A UT DOR a Teatrului National Mihai Eminescu din Timisoara in cadrul FEST-FDR 2020

Nu sunt eu. Maia Morgenstern o biografie

Nu sunt eu. Maia Morgenstern o biografie  – Opinie LaTeatru.EU

 

Acum mai bine de 1 an, la frumosul Teatru de Comedie din Capitala am vazut spectacolul autobiografic Mihaita. Reconstituirea unei vieti, in fapt punerea in scena a cartii omonime, proaspat lansata. Domnul Mihaita este o persoana plina de umor, volubila, cu o experienta de viata extrem de interesanta. Mi-a placut nu doar spectacolul si interpretarea acestuia, ci si faptul ca celebrul George Mihaita a dorit sa se deschida publicului. Dansul a reusit acolo sa povesteasca in ton umoristic chiar si lucrurile mai putin bune.

Cand am vazut ca-n programul FEST-FDR 2020 figureaza o biografie a doameni Maia am tresarit. Ce m-a mirat, nu pozitiv ori negativ, ci pur si simplu, m-a surprins, a fost faptul ca spectacolul NU este produs de Teatrul Evreiesc de Stat din capitala, unde dansa este director, ci de Teatrul Dramaturgilor Romani, un teatru tare drag mie. Deci doamna Maia, din diverse motive, a ales sa-si deschida sufletul pe scena unde s-a consacrat, nu pe scena unde a jucat cel mai des, ci pe o alta scena, micuta, cocheta, noua, ceva mai ascunsa. Inca nu am aflat motivele, poate a fost vorba pur si simplu de o oportunitate pe care dansa a fructificat-o.

Legat de titlu, dati-mi voie sa spun ca este printre cele mai bune titluri vazute in ultimul timp din teatrul romanesc. Replica respectiva, primele cuvinte din titlu, este replica pe care tanara eleva Maia Morgenstern a dat-o profesoarei de geografie atunci cand a intrebat-o, in gura mare, in fata clasei, daca este evreica/jidanca. NU! NU SUNT EU!

In mod asteptat, titlul ne duce cu gandul si la altceva: la ce Maia Morgenstern ne arata, ne ofera, acest spectacol. Foarte mult despre omul Maia Morgenstern, despre copilaria ei, despre familia ei, despre adolescenta ei, si foarte putin despre actrita Maia Morgenstern. Nu sunt eu cea pe care o stiti de pe scena, ci sunt eu cea pe care nu v-am dezvaluit-o (pana acum).

Spectacolul este structurat aparent haotic, fiind mai multe intamplari povestit aleatoriu, deloc cronologic. Se sare de la o perioada la alta, se revine apoi si tot asa. Tot raul spre bine, insa, caci spectacolul fix asta pare privind imaginea de ansamblu: te simti ca si cum omul din fata ta isi povesteste viata, mai uita ceva important, mai revine, isi mai aminteste o chestie relevanta … Un spectacol extrem de oral, extrem de dinamic, condimentat cu cateva momente muzicale de efect.

Iar daca aveti impresia ca va uitati la un spectacol de spectacol doar din curiozitate, doar pentru a afla mai multe despre un actor important, va inselati: aveti multe de invatat de aici. Sunt multe lectii pe care le-a primit copilul Maia Morgenstern (cea mai misto este cea cu papusa uitaata in parc, trebuie s-o vedeti singuri, nu v-o povestesc), din care aveti si voi de invatat.

Mie mi-a placut si particica legata de ochelari, caci na, eu port ochelari de la 3 ani, urmand a o face toata viata. Nici nu ma vad, la propriu si la figurat, fara ochelari. In putinele poze in care mi-i dau jos mi se pare ca arat ciudat. Dubios. Si da, pentru mine ochelarii sunt la fel de valorosi precum erau pentru tatal doamnei Maia.

Mergeti sa vedeti spectacolul Nu sunt eu. Maia Morgenstern o biografie la teatrul gazda, Teatrul Dramaturgilor Romani, ori in orice festival unde va mai fi invitat. Eu, insa, fidel principiului meu de a dori sa vad spectacolele SI la ele acasa, unde au fost concepute, il voi revedea in Bucuresti si acolo, in propria matca. Mi-as dori, insa, ca el sa se joace macar o data si pe scena Teatrului Evreiesc, la Doamna Maia acasa, ca sa zic asa.

2 thoughts on “Nu sunt eu. Maia Morgenstern o biografie – Teatrul Dramaturgilor Romani – FEST-FDR 2020

Leave a Reply

%d bloggers like this: