Nunta insangerata de Federico Garcia Lorca
Traducerea şi adaptarea – Andrei Majeri şi Adina Lazar
Regia şi ilustratia muzicala – Andrei Majeri
Decor şi costume – Irina Chirila
Coregrafia – Flavia Giurgiu
Orchestratia si pregatirea muzicala – Incze G. Katalin
Distributie:
Mirela Cioaba
Raluca Paun
Alex Calangiu
Claudiu Mihail
Adrian Andone
Romanita Ionescu
Gabriela Baciu
Anca Dinu
Monica Ardeleanu
Stefan Cepoi
Costinela Ungureanu
Corina Druc
Haricleea Nicolau
Dragos Macesanu
Cosmin Radescu
Catalin Miculeasa
Locatie: Teatrul National Marin Sorescu din Craiova
Nunta insangerata – Opinie LaTeatru.EU
Multi prieteni imi spun ca ar merge la teatru sa vada ceva contemporan. Spun ca s-au saturat de Shakespeare, de Moliere si, de pe plaiurile mioritice, de Caragiale ori de Alecsandri. Vor autori contemporani, nu piese scrise acum sute de ani.
Acum, o problema pe care multi o ignora: nu conteaza neaparat cand a fost scris textul, conteaza cat de actual este acesta. Cat de contemporan.
Poti monta un Romeo si Julieta care sa se desfasoare in epoca actuala. Imi povestea cineva ca a vazut, nu demult, un Romeo si Julieta balcanic, cei 2 reprezentand Bosnia si Serbia. Deci, in acest caz, ura dintre cele 2 familii era motivata. In plus, era de actualitate, cu dialoguri din ziua de azi. Sau de atunci, ca de la razboaiele iugoslave au trecut mai bine de 20 de ani.
Exista unii autori, cu Shakespeare in fruntea listei, ca despre el am vorbit pana acum, care au influentat si inca influenteaza dramaturgia din intreaga lume. Exista piese influentate de Shakespeare, niste piese construite pe tipicul lui Shakespeare, influentate de Shakespeare. Ca-s mai bune sau mai putin bune, asta ramane de discutat.
Nunta insangerata este un Romeo si Julieta mai dur, mai insangerat. Ni se explica originile conflictului familial, ni se contureaza foarte bine personajele.
Acum, o chestie si mai interesanta: prima vizita la Teatrul din Craiova ar fi trebuit sa fie la festivalul Shakespeare, festival care in 2016 a avut loc in anul Shakespeare. Intr-un final nu am mai putut ajunge la festival, asa ca mi-am amanat vizita la teatrul cu pricina pana in 2017, cand am vazut un spectacol inspirat de Shakespeare. Teatrul din Craiova poarta numele unui dramaturg contemporan, Marin Sorescu, dramaturg care, dupa unii, este prea putin exploatat.
Nu stiu cat de important este pentru voi locul in care se joaca un spectacol, insa in cazul meu trebuie sa fac niste asocieri. Fiecare sala are vibe-ul sau, in fiecare sala ma simt altfel. Conteaza si orasul in care se afla sala, conteaza si cum este ea construita, conteaza si primul/primele spectacole vazut/e aici. Bine, nu a fost singurul lucru facut in Craiova in acele doua zile, dar asta este alta discutie 🙂
Nu stiu de ce, dar Nunta insangerata mi se pare un spectacol potrivit in acea locatie. Invartindu-ma in cerc, voi asocia acel teatru cu Nunta insangerata mult timp de acum inainte.
Legat de Nunta Insangerata, va mai zic un singur lucru: este tipul de spectacol pe care trebuie sa-l vezi de mai multe ori pentru a-l intelege pe deplin. Sunt foarte multe personaje, sunt bine conturate, nu stii asupra cui sa-ti canalizezi atentia. Este plin de simboluri, este foarte incarcat, in sensul bun al cuvantului.
Si tot ca o premiera, este primul spectacol regizat de Andrei Majeri pe care am placerea sa-l vad. Cu siguranta nu si ultimul.
Mergeti sa vedeti Nunta Insangerata, de cat de multe ori puteti. Merita. Se joaca la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova. Salutari OLTENESTI tuturor!