Nunta lui Krecinski mult dupa A.V. Suhovo-Kobilin – Teatrul de Comedie

Nunta lui Krecinski mult dupa A.V. Suhovo-Kobilin
regia: Mihai Bendeac
scenografia: Iuliana Vilsan
efecte speciale: Vlad Grigorescu
muzica: Carla s Dreams
soundtrack: Mihnea Irimia
traducerea: Alexandru Kirițescu si Sonia Filip
foto: Mihnea Irimia
Distributie:
Mihail Vasilici Krecinski – Liviu Pintileasa
Ivan Antonici Raspluiev – Mihai Bendeac
Feodor – Vlad Dragulin
Anna Antonovna Atueva – Mihaela Teleoacă
Piotr Konstantinîci Muromski – Victor Vurtejanu
Lidocika – Gloria Gaitan
Vladimir Dmitrici Nelkin – Lucian Ionescu
Petrușka – Marius Drogeanu
Șcebnev / Nikanor Savici Beck – Serban Georgevici
Tișka – Matei Arvunescu
Comisarul de politie – Bogdan Ghitulescu
Se joaca la Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

Nunta lui Krecinski – Opinie LaTeatru.EU

Despre Nunta lui Krecinski, spectacol vazut acum cateva saptamani, as putea scrie extrem de multe lucruri. Specialistii in teatru vor fi interesati cu precadere de debutul regizoral al lui Mihai Bendeac, la baza actor de televiziune, care joaca rar spre deloc in teatru si care acum, brusc, a vrut sa devina si regizor.

Mi-as dori sa va pot vorbi, poate in termeni pretiosi, despre acest debut, doar ca, vedeti voi, nu stiu daca am ce spune. Actorul Mihai Bendeac, caci el are si un rol important in spectacol, este excelent, pare un rol facut special pentru el (nevazand alta punere in scena a acestei piese, am impresia ca e un rol special conceput pentru el, parca rusul a scris acea piesa acum peste 100 de ani cu gandul la Bendeac), dar regizorul Mihai Bendeac nu pare nicaieri.

Vazand descrierea pe care el si-o face ca regizor pe site-ul Teatrului de Comedie mi-am dat seama ca ceea ce am vazut eu e adevarat: el nu este regizor, ci este povestitor. La fotbal am zice ca este tipul de antrenor care are doar cheia de la vestiar: care isi incurajeaza jucatorii, care-i ajuta, ii face sa fie uniti, si care-i lasa sa joace cum stiu ei. Si-i incurajeaza sa faca asta.

Este, daca vreti, un anti-regizor perfect. Poate o regie colectiva neasumata (sunt spectacole, cu precadere la teatrele mici, independente, unde in mod asumat se spune REGIE COLECTIVA), ori poate un tip de regizor diferit in teatrul romanesc. N-as zice nou, dar cu siguranta rar.

As putea, insa, sa va vorbesc despre tematica spectacolului, despre ideea de a trai de ochii lumii, ori despre ideea de a reusi prin casatorie, valabila, atunci si acum, nu doar in cazul femeilor, ci si al barbatilor.

As putea, deci, vorbi, despre actualitatea unor probleme puse acum mai bine de 100 de ani. Despre cat de asemanatoare era Rusia de la mijlocul secolului XIX cu Romania secolului XXI.

As putea sa va vorbesc despre interpretarile actorilor, despre cum fiecare dintre ei parea distribuit in rolul PERFECT. Nu doar Mihai Bendeac, regizorul, si-a ales bine rolul, ci si ceilalti pareau a se simti PERFECT in pielea personajului interpretat. Sa stiti ca si aceasta este o calitate: sa stii sa-ti alegi corect actorii si sa-i distribui in rolul corect. Ca tot imi vine-n minte paralela cu fotbalul: sa stii sa faci selectia corecta si sa pui fiecare jucator pe postul corect.

As putea sa va mai zic multe astfel de lucruri, toate adevarate, toate corecte. Doar ca cel mai important lucru la teatru este cum ai SIMTIT spectacolul, energia pe care ti-au dat-o actorii si spectatorii din jurul tau. Nunta lui Krecinski este un spectacol pe care IL SIMTI, de la care iesi cu o energie debordanta, un spectacol unde nu simti cele 3 ore, care in alte cazuri par o eternitate.

Nunta lui Krecinski are si decor demential, da, acesta-i cuvantul, decor pe care-l puteti admira chiar si la inceputul spectacolului, pana sa inceapa NEBUNIA. Este unul dintre cele mai SPECTACULOASE decoruri vazute in ultima vreme (ideea de decor minimalist a patruns poate prea mult in teatrul romanesc; ori poate in spectacolele pe care le vad eu).

Legat de Nunta lui Krecinski, mi-as dori sa pot citi mai multe IMPRESII despre spectacol si mai putine CRONICI. Nu stiu ce parere au criticii despre spectacol in general si despre Bendeac in particular, dar sincer sa fiu in acest caz chiar nu ma intereseaza. Prefer oricand un articol cu IMPRESII, indiferent ca vin din partea unui spectator experimentat (precum Judy, care a vazut 62 de spectacole de teatru in 2018) ori a unuia care merge rar la teatru.

Nunta lui Krecinski, in regia lui Mihai Bendeac, este un spectacol COMERCIAL extrem de bine realizat. Da, comercialitatea nu trebuie sa deranjeze. Ideea de a-ti dori sa atragi spectatorii la teatru, de a face lucrurile complicate sa para simple, nu este una gresita. Uneori nu-ti iese si cazi in trivialitate, in vulgaritate, dar alteori iti iese admirabil. Ceea ce, zic eu, ca e cazul aici.

Drept urmare, si cu asta inchei, atat timp cat rezultatul final este unul bun, eventualele greseli, probleme, puncte slabe, trec in plan secund. Eu nu le-am observat, dar sunt convins ca anumiti critici de teatru, pretentiosi ca sa nu le zic pretiosi, le vor scoate-n evidenta.

Iar legat de Bendeac, ramane valabil ce am zis si dupa Bani din cer: e un actor talentat, subevaluat, care poate si-a irosit talentul in productii tv deseori mult prea vulgare.

Bani din cer merita vazut, este unul dintre spectacolele care aduc oamenii la teatru. Care, probabil, ii va face pe unii sa indrageasca teatru. Un spectacol care, insa, va fi savurat si de spectatorii experimentati de teatru. Un spectacol care pe mine m-a INCANTAT de-a dreptul.

2 thoughts on “Nunta lui Krecinski mult dupa A.V. Suhovo-Kobilin – Teatrul de Comedie

Leave a Reply