O farsa de doi lei
dupa “Deux Euros Vingt” de Marc Fayet
Regia: Razvan Oprea
Distributie:
Andrei Mateiu
Paula Chirila
Maria Obretin
Dragos Huluba
Paul Ipate
Catalina Grama JOJO
Spectacolul O farsa de 2 lei a fost vazut pe data de 14 mai 2023 la Sala Gloria, fiind produs de Wonder Theater
O farsa de doi lei – Opinie LaTeatru.EU
Se dau 3 cupluri, tipul de prieteni foarte buni care-si petrec an de an vacantele impreuna. Desi diferiti, atat ca ocupatie, cat si ca fel de a fi, de a se comporta, cei 6 reusesc sa ramana prieteni foarte mult timp. Prieteni apropiati, care isi petrec in continuare vacantele impreuna.
Unul dintre ei, “organizatorul”, propune o farsa in fiecare an. De aceasta data, farsa propusa este una extrem de interesanta: pune intr-un bol de pe masa suma de 2.20 euro. El este convins ca suma va disparea, drept urmare va vrea sa vada la ce va duce toata farsa. Cum va continua ea. Nu va dezvalui cum va continua ea, insa vreau sa va vorbesc un pic despre ideea in sine.
Caci aflasem acum ceva timp, mai bine de 10 ani, ca cel mai bun test pe care-l poti face prietenilor tai este testul banilor. Sa-i imprumuti o suma de bani, una nu foarte mica, sa nu fie neglijabila, sa nu fie penibil sa le ceri 1 leu sau 5 lei, dar nici foarte mare, una de care te poti dispensa, si sa vezi daca si cum se schimba ei. Sa vezi daca vin de buna voie sa-ti restituie suma ori daca te vor evita. Sa vezi daca nu cumva, dimpotriva, prietenia dintre voi va deveni mai stransa. Unii oameni sunt recunoscatori ca au primit bani atunci cand ii ardea buza, cand aveau nevoie mai mare.
Poti face si testul invers, sa ceri bani imprumut unor prieteni, o suma de care n-ai neaparata nevoie, dar nici una neglijabila. Sa vezi cum ti-i vor cere, in cat timp, sa vezi cum se vor comporta fata de tine atunci cand TU le esti dator.
Recunosc ca am cativa prieteni pe care i-am scos de la inima din cauza modului in care s-au comportat atunci cand i-am imprumutat. Da, daca as avea mai multi bani poate as imprumuta de bani mai multi prieteni, as face testul acesta multor prieteni.
E drept, exista si un risc: oare toti prietenii trebuie judecati doar prin prisma banilor? Oare banii sunt singurul criteriu? Oare banii reprezinta acea hartie de turnesol, care-ti arata adevarata prietenie? Oare un prieten zgarcit ori care nu iti mai restituie banii, din N motive, nu poate fi in rest un prieten bun?
Tot legat de bani, un alt test, pe care nu-l poti aplica, ci se aplica de la sine, este cel legat de un eventual castig mare de bani. Cum reactioneaza un prieten atunci cand castiga o suma de bani? Dar tu cum ai reactiona?
Revenind la spectacolul O farsa de doi lei, trebuie sa spun ca traducerea este foarte buna. Farsa valora, de fapt, 2 euro, insa intelesul figurat al titlului este extrem de sugestiv. Nu va spun mai multe, trebuie sa va convingeti singuri.
Strict legat de interpretari, mi-au placut absolut toti actorii. Nu iese nimeni in evidenta nici ca rol, nici ca interpretare, nici macar cel care pune la cale farsa. Vedeti voi de ce rolul sau se dovedeste la fel de important precum al celorlalti.
Altfel spus, intr-un grup de 6 prieteni, oricat s-ar strofoca unul si altul, nimeni nu va fi, nu va deveni, mai important decat grupul ca atare. Este si aceasta o lectie pe care o putem invata dupa acest spectacol.
O farsa de doi lei este, per total, o comedie excelenta. E drept, printre hohotele de ras regasim multe lucruri care ne pun pe ganduri. Cel putin asa s-a intamplat in cazul meu. Asta nu m-a impiedicat sa rad cu gura pana la urechi, sa ma bucur de spectacol. Si sper ca nu o sa va impiedice nici pe voi.
Mergeti sa vedeti O farsa de doi lei, oriunde s-ar juca. Eu am vazut-o la Sala Gloria, o sala cu un vibe excelent. Un loc unde revin de fiecare data cu placere.