O mie de motive – Florin Piersic JR – Fest-FDR 2017

O mie de motive
Dupa: Every Brilliant Thing
Autor: Duncan Macmillan
Cu: Florin Piersic jr.
Regia: Horia Suru
Traducerea si adaptarea: Horia Suru si Florin Piersic jr.
Apartine de Teatrul Point, vazut la Timisoara, la Fest-FDR 2017, in Sala 2 a Teatrului National din Timisoara

O mie de motive – Opinie LaTeatru.EU

Florin Piersic JR a simtit nevoia sa-si inceapa spectacolul cu precizarea ca ce vom vedea este fictiune pura. Este doar un spectacol de teatru, el este doar un actor, el isi joaca un rol.

Initial, am crezut ca precizarea se vrea a fi o ironie la adresa vesnicei sintagme din cinematografie Bazat pe fapte reale. Credeam ca voi asista la o comedie, iar acela este doar inceputul.

Din pacate sau din fericire, nu este. O mie de motive este o drama, iar asemanarea cu realitatea este dureroasa, nu doar pentru spectator, cat mai ales pentru actor. Cu riscul de a face un pic de spoiler, trebuie sa va dezvalui un lucru relevant: la un moment dat mama personajului moare (dupa cateva incercari nereusite de sinucidere). Nimic senzational, doar ca actorul, Florin Piersic JR, venea pe scena dupa ce isi pierduse mama. Cu cateva zile inainte (nu multe, vreo 4-5 zile), mama acestuia incetase din viata. Atunci am inteles de ce el a simtit nevoia sa faca acea precizare. Cumva, ne invita sa nu plangem, sa nu-l compatimim, ci sa ne bucuram de spectacol. Precizarea nu era nicidecum o ironie, cum crezusem prima oara.

Altfel, O mie de motive, desi un spectacol cu extrem de mult umor, un spectacol care implica publicul foarte mult, este un spectacol trist. Este despre bucurie, despre lucrurile care te fac fericit, dar este trist.

Are o desfasurare trista, insa constientizarea lui este si mai trista. Fericirea, de fapt, este o suma de lucruri banale, lucruri constientizate fie la 7 ani, fie la 17, fie la 27.

Pe scurt, pentru a intelege la ce ma refer, un copil decide sa scrie, pe hartie, o lista cu motivele care-l fac fericit. De fiecare data urma sa adauge lucruri pe acea foaie, singura conditie fiind sa nu se repete. A inceput lista la 7 ani, punand in capul ei inghetata.

Acele puncte de pe foaie sunt absolut orice: fapte, persoane, obiecte, mancaruri, deserturi, informatii. Toate lucrurile alea marunte ti-au adus, candva, o mica fericire. Uneori, faptele TALE iti aduc fericire la fel de mare, ori chiar mai mare, decat faptele altora. De exemplu, desi nu mai stiu numarul, am retinut asta: Sa spui o poveste. Povestile fac fericiti pe cei care le aud, dar cat de fericiti sunt cei care le spun? Personal, imi face placere sa relatez, sa spun ce am patit, sa povestesc altora. O reala placere.

In final, o intrebare introspectiva: motivele care va fac sa fiti fericiti, ca-s 1000, ca-s mai putine, ca-s mai multe, cam care ar fi? V-ati incumeta sa faceti o astfel de lista?

Daca da, dupa cat timp v-ati apuca sa stergeti si sa refaceti ordinea (personajul a pastrat chestiile spuse in copilarie fix in ordinea respectiva)?

Asadar, aveti o mie de motive sa vedeti spectacolul O mie de motive. Ma rog, s-ar putea sa fie mai multe, dar cine le mai numara? Salutari TEATRALE tuturor!

3 thoughts on “O mie de motive – Florin Piersic JR – Fest-FDR 2017

    1. N-am vrut sa-l revad la FITS. Nu ar mai fi fost aceeasi senzatie.Dar fain spectacol oricum 🙂

Leave a Reply