O noapte furtunoasa – Teatrul Arte Dell’Anima – FNTi2016

O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale
Regie: Florin Lita
Distributie:
Alexandru Banciu
Adrian Piciorea
Mircea-Alexandru Baluta
Vlad Linta
Voicu Aanitei
Vlad Brumaru
Bianca Cuculici
Ana Cretu.
Scenografie: Ioana Colceag
Locatie: Apartine de Teatrul Arte Dell’Anima, vazuta la Godot Cafe-Teatru in cadrul FNTi 2016

o-noapte-furtunoasa-fnti

O noapte furtunoasa – Opinie LaTeatru.EU

 

O amica foarte citita, absolventa de litere, imi spunea despre O noapte furtunoasa ca ar fi o piese extrem de nedreptatita. O scrisoare pierduta se studiaza in scoala, toata lumea stie de ea, intriga politica fiind inca valabila. Doar ca, imi zicea ea, O noapte furtunoasa este o piesa mult mai buna, mai putin politica, insa nitel mai profunda. Si pusa in scena, mult mai spectaculoasa.

Asta-mi zicea ea acum aproape zece ani. Pe atunci inca nu vazusem vreo punere in scena. Intre timp am vazut, atat ale scrisorii pierdute, cat si ale noptii furtunoase. Concluzia este simpla: trebuie sa dau dreptate acelei amice. Pusa in scena, O noapte furtunoasa este un spectacol absolut delicios. O comedie in adevaratul sens al cuvantului, hohote de ras, personaje savuroase, replici valabile si astazi.

Ultima punere in scena a fost vazuta in cadrul FNTi, la Godot Cafe-Teatru, spectacolul fiind, insa, produs de tanarul Teatru Arte Dell’Anima. Ce trebuie sa evidentiez in aceasta punere in scena? Pai trei aspecte importante:

  1. Nu stiu cum se joaca in locatia lor de baza, insa la Godot actorii s-au folosit nu doar de scena, ci si de culoarul dintre scena si intrare. Pare, din acest punct de vedere, un spectacol gandit pentru spatiile alternative, pentru teatrele cafenea. In fond, Caragiale gandise piesa pentru a fi pusa in scena la National ori Nottara? Nu a precizat acest lucru, asa ca ne putem bucura de orice idee inovatoare.
  2. Mi-a placut decorul. Nu va zic mai multe, va indemn, doar, sa va uitati cu atentie la poza de mai sus. Veti observa, intr-adevar, un ziar numit Vocea Patriotului Nationale. Restul decorului il veti descoperi singuri.
  3. Foarte bune interpretarile personajelor Jupan Dumitrache si Nae Ipingescu. Foarte bune.

Nu va zic mai multe despre O noapte furtunoasa, textul, probabil, il stiti, asa ca nu pot decat sa va invit sa mergeti sa il vedeti. Stiu ca e un cliseu, dar Caragiale e mai valabil ca oricand. Iar Vocea Patriotului Nationale, in 2016, ar putea fi lejer un site de stiri. Ori un blog. Va las pe voi sa va dati cu presupusul cine s-ar potrivi 🙂 Salutari PATRIOTICE tuturor!

 

 

Leave a Reply