O ora de liniste – Wonder Theater

O ora de liniste - Wonder Theater POSTER

O ora de liniste
de Florian Zeller
traducere si adaptare: Razvan Oprea
Regia: Razvan Savescu
Distributie:
Cristi Iacob
Monica Davidescu
Andrei Mateiu
Irina Antonie
Sergiu Costache
Dani Ionescu
Razvan Savescu
Vazut pe data de 26 februarie 2023 la Sala Gloria

O ora de liniste – Opinie LaTeatru.EU

Incep abrupt si spun ca nu este nicio greseala ce vedeti mai sus: in 2014 francezii au facut un film pe baza acestui text. O ora de liniste este deopotriva film si spectacol de teatru.

Pe scurt, Michel este pasionat de antichitati, in special de carti vechi si muzica veche. Intr-o zi, reuseste sa gaseasca intr-un talcioc un disc de vinil pe care-l cautase de 30 de ani. In acel moment, tot ce-si dorea de la viata era O ora de liniste, pentru a asculta in tihna acel disc valoros. Din pacate, fix atunci se intampla toate: sotia are un moment de sinceritate si ii face o marturisire din trecutul indepartat; un instalator dubios ii greseste reparatia astfel incat este inundat vecinul de jos, care vecin vine si el partial pentru a vedea de unde vine problema, partial din plictiseala; fiul sau de 25 de ani vine pe neasteptate; prietenul sau cel mai bine vine si el cu o dezvaluire socanta; iar amanta are si ea chef de dezvaluiri. In plus, mama de peste 70 de ani il tot streseaza cu telefoanele.

Toate astea in timp ce Michel isi doreste un singur lucru: O ora de liniste! O ora in care sa-si savureze discul pe care-l cautase atata amar de timp.

Cum se termina totul si ce se alege de viata lui Michel ramane sa descoperiti singuri.

Fara sa va fac spoilere, voi spune 7 lucruri importante, relevante, despre O ora de liniste:

  1. Pe partea de comedie spectacolul livreaza foarte bine. Este acel umor frantuzesc destul de usor de adaptat la noi. Nu am de ce sa ma plang in aceasta privinta.
  2. Actorii au jucat cu totii foarte bine, cei care au excelat fiind Cristi Iacob (in rolul lui Michel) si Monica Davidescu (in rolul sotiei acestuia).
  3. Nu pot sa nu semnalez prezenta pe scena a regizorului Razvan Savescu. Nu vreau sa va spun cum a jucat, este un SECRET pe care-l veti descoperi singuri. Spun doar ca iarasi mi-am amintit discutia avuta cu un ALT regizor, care-mi spunea ca el refuza sa mai joace. A trecut de cealalta parte a baricadei, apai acolo ramane. Este de urmarit SI din aceasta perspectiva (chiar daca rolul lui Razvan Savescu este scurt).
  4. Un prim defect al spectacolului: finalul. Cumva tras de par. Nu va spun mai multe, caci ar fi spoiler. Spun doar ca trebuie sa revad filmul, ca sa-mi REamintesc finalul de acolo.
  5. Un alt defect al spectacolului: durata prea mare. Nu ma leg de titlu, desi spectacolul Fix o ora dureaza exact cat zice titlul. Ma refer strict la faptul ca spectacolul putea lejer sa dureze cu 15-20 de minute mai putin. Un spectacol mai scurt ar fi fost mai de efect, mai intens, mai alert. Less is more, cum bine zice un principiu din publicitate. Deci un spectacol de 110-115 minute nu este un spectacol prea lung in sine. Poate fi prea lung doar atunci cand durata nu se justifica.
  6. Accentuat de durata excesiv de mare, am simtit un acut sentiment de claustrofobie. Apartamentul acela (de fapt LIVINGUL) in care Michel dorea (doar) sa-si asculte discul devine un fel de inchisoare pentru el. Toti vin si pleaca, doar el ramane constant acolo. Ca si cum ar fi fost arestat. Nu zic, poate aceasta a fost intentia, insa o comedie care-ti da o senzatie de claustrofobie nu prea mai e atat de … amuzanta. Nu mai tin minte atat de bine filmul, insa nu am trait acelasi sentiment acolo. Clar trebuie sa-l revad.
  7. Mi-a placut insa morala spectacolului: egoismul si egocentrismul pe care societatea actruala ni-l incurajeaza si/sau accentueaza. Ce bine ar fi daca din cand in cand ne-am opri din a ne gandi EXCLUSIV la noi si ne-am intoarce privirea si catre cei din jurul nostru. Din acest punct de vedere, spectacolul este unul excelent, bine tintit, care isi atinge scopul. Sau, ma rog, asa cred eu ca se intampla.

Emil Calinescu la spectacolul O ora de liniste

O ora de liniste este, per total, o comedie foarte buna, cu o morala extrem de clara si de bine spusa. Are cateva defecte din cauza carora nu pot afirma ca este un spectacol excelent. Este, per total, un spectacol cumva specific companiei Wonder-Theater (desi, dintre ele, preferatul meu ramane Cina de Adio, cu a sa idee geniala de a oferi ULTIMA CINA prietenilor cu care nu mai vrei sa tii legatura).

Leave a Reply