Oameni buni – Teatrul de Comedie

Oameni buni - Teatrul de Comedie POSTER

Oameni buni
de David Lindsay-Abaire
regia: Andreea Vulpe
scenografia, video & lighting-design: Andu Dumitrescu
muzica originala: Cristina Juncu
Distributie:
Margaret: Mihaela Teleoaca
Mike: Sandu Pop
Dottie: Laura Cret
Jean: Delia Nartea
Stevie: Silviu Debu
Kate: Iasmina Cretoi
Joyce: Catalina Mihai
Spectacolul Oameni buni a fost vazut la Sala Studio a Teatrului de Comedie

Oameni buni - Teatrul de Comedie

Oameni buni  – Opinie LaTeatru.EU

Pana sa vad acest spectacol, nu m-am gandit niciodata la notiunea de om bun. Pardon, pana am vazut titlul acestui spectacol, caci de cand am vazut afisul m-am gandit oare la ce se refera? Ce-s aceia Oameni buni?

Primul meu gand s-a indreptat catre Oameni de treaba, catre filmul romanesc care-mi placuse atat de mult la finele anului 2022. Ma intrebam care este diferenta dintre Oameni buni si Oameni de treaba? E drept, vazusem filmul cu pricina de 2 ori, deci in privinta celei de-a doua sintagme eram influentat de el.

Intuitiv, diferenta dintre cei 2 termeni imi parea a fi diferenta dintre un om sincer si un om aparent sincer. Oamenii de treaba sunt acei oameni cu care te inteleg, cu care-ti faci treaba, dar care nu-s neaparat sinceri. Fac ceea ce trebuie facut, nu neaparat pentru ca-si doresc asta.

Acum sa va mai pun o intrebare: ce parere aveti despre oamenii care fac orice, “calca pe cadavre”, pentru a le fi bine lor si familiei lor? Sunt oare acestia Oameni buni?

Ce ar trebui sa faci pentru a-i fi bine copilului tau? Si ce fel de om esti daca refuzi sa faci ceva rau unui om, chiar daca asta inseamna ca nu-i va fi bine copilului tau?

Evident, dupa ce am vazut spectacolul Oameni buni, parerea mea despre acestia este iremediabil alterata. Voi asocia de acum inainte termenul de Oameni buni cu personajele spectacolului omonim. Exact ca-n cazul filmului Oameni de treaba.

Nu spun ca este ceva gresit in acest spectacol, dimpotriva. Spun doar ca al meu creier, ma rog, cei cativa neuroni prezenti in capul meu blond, va face de acum inainte aceasta asociere. Nu voi mai putea gandi obiectiv, rational, ci ma voi folosi de aceasta scurtatura mentala: Oameni buni sunt personajele spectacolului omonim.

Nu vreau sa intru in detalii teatrale, sa vorbesc despre interpretari, chiar daca “Varu’ Sandel” merita felicitari pentru aceasta interpretare. Pe restul ii veti descoperi singuri, la fel cum veti descoperi si aspecte legate de regie ori de scenografie. Eu vreau doar sa spun ca spectacolul Oameni buni este de alegeri si despre asumarea lor. Si despre faptul ca o alegere nu este neaparat buna sau rea. Este o alegere, trebuie sa ne-o asumam si sa mergem mai departe cu ea.

O alegere este si daca vreti sa mergeti sa vedeti Oameni buni. Eu zic ca ar fi o alegere buna, imi asum asta, insa voi veti decide la final daca am avut sau nu dreptate. Oameni buni se joaca la Sala Studio a Teatrului de Comedie, loc unde am fost 2 zile la rand, prima oara pentru Nu sunt Turnul Eiffel. Doua spectacole diferite, concepte diferite, insa 2 spectacole bune, pe care n-ar trebui sa le priviti ca pe niste alegeri secundare. N-ar trebui sa va ganditi ca la acea sala se joaca spectacole neimportante. Dimpotriva: multe dintre ele mi-au spus mai multe decat o parte dintre cele de la sala mare. Este valabil la ORICE teatru, nu doar la comedie.

ps: Oameni buni NU este comedie. Este o drama. Nu vreau sa intru in discutia despre ce spectacole ar trebui sa vedem la Teatrul de Comedie. Eu spun ca ar trebui sa vedem spectacole bune, indiferent de gen. Unii ar vrea musai comedii. Eu nu dau verdicte, insa “avertizez”: acesta nu este comedie. Ceea ce inseamna ca trebuie sa mergeti sa-l vedeti avand acest lucru in cap. Sa nu aveti alte asteptari. Zic.

Leave a Reply