Oameni singuratici
adaptare dupa Gerhart Hauptmann, autor distins cu Premiul Nobel pentru Literatura
regie, scenografie, adaptare text, univers sonor: Florin Caracala
Distributie:
Marian Stavarachi
Malina Lazăr
Tatiana Ionesi
Daniel Busuioc
Răzvan Contu
Andreea Boboc
Marian Chiculita
asistent de regie: Marian Chiculita
video design: Andrei Cozlac
mișcare scenica: Alice Veliche
pregătire muzicală: Cezar Ichim
traducere: Paul B. Marian
Spectacolul „Oameni singuratici” este realizat de Teatrul National Iasi, in coproductie cu FaPt – Fabrica de Arta si Productie Teatrala si Centrul Cultural German Iasi / Deutsches Kulturzentrum Iasi, in cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidente si mobilitate artistica”, finantat de Primaria Municipiului Iasi, prin Programul Anual de Finantare Nerambursabila destinat proiectelor culturale propuse de organizatiile nonguvernamentale din Municipiul Iasi
Spectacolul “Oameni singuratici” a fost vazut la Sala Studio a TNB in cadrul FNT 2022
Oameni singuratici – Opinie LaTeatru.EU
Cand vorbim despre singuratate, vorbim atat despre o stare obiectiva, un om care efectiv locuieste singur, care nu are pe nimeni in jurul sau, care nu este casatorit ori macar cuplat, care se bazeaza doar pe el insusi in toate activitatile sale de zi cu zi, cat si despre o stare subiectiva, psihologica. Te poti simti singur si daca esti cuplata ori chiar casatorit, chiar si atunci cand ai un copil si restul familiei aproape de tine.
Exista, evident, mai multe cauze ale singuratatii, acestea depinzand de fiecare om in parte. Exista singuratatea fizica a omului cuplat, atunci cand nevasta, care eventual are si copil, nu mai are timp ori chef, ori ambele, sa faca sex, drept urmare barbatul are o energie sexuala pe care trebuie s-o descarce. Nu discut despre cum rezolva barbatul aceasta problema, caci nu despre o astfel de singuratate este vorba in spectacolul Oameni singuratici.
Aici este vorba despre o singuratate intelectuala, un geniu neinteles, un doctorand in filosofie care se simte, la modul propriu, neinteles. El lucreaza la teza lui de doctorat intr-o casa izolata la tara, intr-un decor superb, alaturi de sotia care are grija tot timpul de copilul lor mic si de parintii lui, cu care are dese dispute inclusiv vizavi de … religie.
Subiectul religiei este extrem de interesant pus in discutie, aici spectacolul reusind sa atinga la mine un punct sensibil. In cazul meu, am fost dezamagit de-a lungul timpului de mai multi prieteni declarati atei, care atunci cand au hotarat “sa intre in randul lumii”, adica sa se casatoreasca si sa faca copil sau copii, au decis sa mearga si pe la Biserica. Nu stiu daca de buna-voie sau fortati, dar este cumva irelevant.
Tin minte ca la un moment dat cineva se plangea pe Facebook de hotii de la diversele biserici, hotii insemnand preotii care cereau pentru un botez chiar si 1000 de lei. Eu i-am spus foarte calm ca nu pot empatiza cu drama ei, caci nu inteleg de ce VREA sa isi boteze copilul atat timp cat considera ca-s atatia hoti in acea biserica. Tocmai ea (era vorba de o ea), care injura non-stop biserica? Nu i-a convenit comentariul meu.
In mod cert nu a fost singurul caz, au fost multe, pe multi dintre acesti prieteni virtuali (sunt si dintre cei reali in aceasta situatie) nici macar nu i-am intrebat de ce. I-am catalogat drept ipocriti si am trecut mai departe.
Ideea este ca in acest spectacol, Oameni singuratici, cei tineri au hotarat sa mearga pana la capat in ateismul lor, asa ca nu s-au cununat religios si nici nu si-au botezat copilul. Iar parintii, in special mama, considerau ca toate problemele de acolo se trag. “Casa in care nu este Dumnezeu este subreda” (citat din memorie), zice la un moment dat ea.
Desi credinta ar trebui sa fie ceva personal, sau cel putin asa o vad eu, in multe familii este un subiect important de disputa. Exact ce ziceam mai sus: unii oameni NU CONCEP ca ai lor copii sa nu fie cununati la biserica. Desi, din punctul meu de vedere, ce valoare are un ceremonial IN CARE NU CREZI?
Revenind la Oameni singuratici, totul se rupe atunci cand apare Ana, o tipa cu care in sfarsit geniul neinteles, doctorandul in filosofie, are ce discuta. Nu va zic desfasurarea ulterioara a lucrurilor, va las s-o anticipati si s-o descoperiti mergand sa vedeti spectacolul.
Fiind vorba despre un spectacol din Iasi, nu cunosc niciun actor de acolo. Cu totii mi-au placut, toti evolueaza in aceeasi nota, niciunul nu iese in evidenta, intr-un sens sau intr-altul.
Mergeti sa vedeti Oameni singuratici MAI ALES daca sunteti in cuplu. Poate veti constientiza anumite lucruri, pe care le veti remedia la timp. Iar daca sunteti singuri, asa ca mine, adica necuplati, s-ar putea sa constatati ca sunteti MAI PUTIN SINGURI decat cei cuplati ori chiar casatoriti. Eu am constientizat asta de ceva timp.