Oraselul Zglobiu
Initiator proiect: Silviu Ciobanu
Distributia:
Lia Gherman: Regina Lumina
Iulian Cuza: Murdarel cel Curatel
Ioana Berbec: Bela de la Caramela
Stefan Opreanu: Bughi Ugy
Alexandru Madaras: Harababura
Produs de Compania Zlobii Events SRL – www.zglobii.ro; vazut la Centrul Cultural UNESCO Nicolae Balcescu
Oraselul Zglobiu – Opinie LaTeatru.eu
Am primit, in mai multe randuri, invitatii la cateva spectacole pentru copii. Prima oara nu intelegeam de ce, incepeam sa cred ca cineva se uita doar la varsta mea si presupune ca ar trebui sa am copil. Sau copii. Refuzam invitatiile, refuzam oportunitatile de a vedea spectacole pentru copii.
Ma temeam atat de spectacolul in sine, cat si de public. Ma rog, acel temeam trebuie privit cu ghilimelele de rigoare.
Mai aveam un motiv pentru care tot refuzam: consideram ca este pierdere de timp atat timp cat in acel timp puteam vedea alt spectacol. Chiar discutasem la un moment dat cu cineva din alt oras: nu ai fost la asa ceva pentru ca locuiesti in Bucuresti. Daca as locui in provincie, spunea acea persoana, as fi mers si la un spectacol de copii. Acolo, in provincie, oferta teatrala este mai redusa, drept urmare, daca-ti propui, poti vedea toate spectacolele ce se joaca in stagiune.
O alta persoana, cunoscatoare in ale teatrului, mi-a recomandat, totusi, ceva: du-te la spectacolele de dimineata. Mi-a dat 2 argumente importante:
1. Dimineata rar de tot se joaca spectacole normale, deci nu ti se va suprapune cu nimic. Nu vei regreta ca ratezi ceva.
2. Spectacolele pentru copii iti dau o energie aparte. Energie de care, poate, n-ai nevoie seara, dar de care ai nevoie in timpul zilei.
Decizia de a merge sa vad Oraselul Zglobiu a fost influentata si de ora la care avea loc, 11, dar si de locatie: nu mai fusesem de ceva timp la Centrul Cultural UNESCO Nicolae Balcescu. Nu stiu daca v-am spus, dar mie-mi plac mai mult locatiile acestea excentrice, speciale, amenajate ca teatre. Teatrele clasice au farmecul lor, dar din dorinta de a testa lucruri noi simt nevoia sa schimb constant peisajul. M-as plictisi maxim dac-ar trebui sa merg sa vad timp de 1 luna de zile spectacole de teatru in aceeasi sala, chiar daca spectacolele ar fi TOATE diferite.
Si am mers la Oraselul Zglobiu. Un spectacol scurt, caci daca-l faci mai lung risti sa plictisesti micii spectatori, dar foarte energizant. Spectacol interactiv, caci micii spectatori oricum se vor implica verbal in spectacol. Un spectacol educativ, caci spectacolele pentru copii, pe langa faptul ca stimuleaza inteligenta, copiii destepti, obisnuiti sa mearga de mici la teatru, vor merge in continuare si la spectacolele pentru adulti.
Acum, nefiind foarte obisnuit cu astfel de spectacole, nu ma pot pronunta in privinta lor bazandu-ma pe experienta. Mai mult ca o intuitie, imi pare ca e un spectacol mai greu pentru actori. Ca iti trebuie niste actori specializati in asa ceva. Mai rabdatori. Copiii sunt un public atipic, mai galagios, mai agitat, dar FRUMOS. De la ei primesti cel mai frumos feed-back pe care-l poti primi ca actor.
Spectacolul, in sine, este un manifest ecologic. Murdarel este un copil razgaiat care trebuie sa se spele, dupa care alearga parintii cu periuta de dinti. Insa nu doar prin igiena personala putem ajuta mediul, ci si recicland.
Caci da, spectacolele pentru copii trebuie sa aiba o latura educativa mult mai pronuntata decat cele pentru adulti.
Mergeti sa vedeti Oraselul Zglobiu. Mergeti (SI) la spectacolele pentru copii. Nu veti regreta, chiar daca sunteti adulti fara copii. Cel putin momentan.