Orb de mina de Csaba Székely
Regia: Bogdan Saratean
Scenografia: Mihai Păcurar
In distributie: Mihai Coman, Emöke Boldizsár/ Codruta Vasiu, Iulia Popa, Pali Vecsei, Cristian Stanca
Locatie: apartine de Teatrul National Radu Stanca din Sibiu, vazut la Teatrul National Lucian Blaga din Cluj-Napoca (sala Euphorion) in cadrul Comedy Cluj
Orb de mina – Opinie LaTeatru.EU
Spectacolul Orb de mina poate fi vazut din 3 perspective, el abordand, in acelasi timp, 3 probleme. Pana sa va zic care sunt cele 3 probleme, sa va zic, pe scurt despre ce este vorba: intr-un sat uitat de lume din secuime, in casa primarului (maghiar) din localitate poposeste un politist roman. Acesta fusese chemat de primar pentru a-l ancheta pe contracandidatul acestuia. Ca personaje, mai apar sora primarului, contracandidatul acestuia si fiica acestuia. Ce se intampla si cum se termina totul descoperiti singuri. Acum sa vedem cele 3 probleme:
Prima problema, care pe mine m-a acaparat, nefiind obisnuit cu situatiile de genul, este xenofobia. Un politist ROMAN, obisnuit, insa, cu zona (stia si maghiara, stia ce vor sa auda locuitorii d-acolo), vine acolo sa ancheteze. Glumele xenofobe, de ambele parti, sunt la ordinea zilei. Nu sunt obisnuit cu ele, majoritatea sunt noi pentru mine. Din acest punct de vedere, ma intreb cum ar fi primit acest spectacol in zonele sensibile. El vine din Sibiu, s-a jucat la Cluj, dar la Miercurea Ciuc cum ar fi primit? Totodata, in Bucuresti publicul ar fi interesat de problema respectiva?
A doua perspectiva este cea politica. Un primar care nu facuse nimic si care ar fi facut orice pentru a fi reales infrunta un om cu la fel de putine scrupule si la fel de putina dorinta de a face bine comunitatii. Un duel din care comunitatea oricum va avea de pierdut. Care comunitate, bineinteles, pare putin interesata de asta. Pare resemnata. Pare OARBA.
A treia perspectiva este cea familista. Aici, din pacate, nu va pot dezvalui prea multe, deja ar putea zice unii ca am facut spoiler. Spun doar ca trebuie sa urmariti relatiile familiale. Acolo este cheia spectacolului, asta daca nu va fura alte lucruri (as zice chiar si peisajul, ca fiica primarului chiar e o persoana care fura privirile tuturor).
Acum, ca vine campania electorala, acest spectacol ma duce cu gandul la alegatorii romani. Cati alegatori sunt ORBI? Noi, la orase, refuzam sa iesim la vot, lasandu-i pe ei sa decida.
Tot acest articol a fost scris fara sa citesc nimic altceva (in afara de distributie si regizor, nume care oricum nu-mi zic nimic) despre spectacol. Puteti afla chestii interesante cautand pe net: de exemplu, piesa face parte dintr-o trilogie (Tinutul Minier), iar un alt spectacol, bazat pe acelasi text, se joaca si la Sfantul Gheorghe.
Personal, am vazut Orb de mina in cadrul Comedy Cluj si, daca aveti ocazia, va recomand si voua sa-l vedeti. Salutari TEATRALE tuturor!
ps: Articolul despre spectacolul Orb de mina a fost scris dintr-o camera a Casei Dragalina. Despre aceasta locatie am scris mai multe pe EmilCalinescu.eu.
2 thoughts on “Orb de mina – Comedy Cluj”