Oxigen – Teatrul Tamási Áron – Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024

Oxigen - Teatrul Tamási Áron - Sfantu Gheorghe POSTER

Oxigen
de Ivan Viripaev
Regia: Pálffy Tibor
Dramaturg: Deák Katalin
Muzica: Kónya-Ütő Bence
Efecte vizuale: Rancz András
Regizor tehnic: Veress Zsóka
Sufleor: Dobra Mária Magdolna
Distributie:
Korodi Janka
Kónya-Ütő Bence
Spectacolul Oxigen a fost vazut in Sala Kamara a Teatrului Maghiar Tamási Áron din Sfantu Gheorghe in cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024

Oxigen – Opinie LaTeatru.EU

Ivan Viripaev este considerat copilul minune al dramaturgiei rusesti contemporane. Eu l-am descoperit prin intermediul textului Iluzii, pe care l-am vazut in 3 montari diferite (sau or fi fost mai multe?).

Desi Iluzii imi place de mor si l-as vedea in orice montare, cu orice actor, no matter what, cum ar zice englezul, Oxigen este considerat a fi cel mai bun text al sau. Eu am vazut o singura montare, acum ceva timp la Teatrelli, insa ce am vazut la Sala Kamara a teatrului maghiar din Sfantu Gheorghe este de pe alta lume. Din alta liga, ca sa zic asa.

Ivan Viripaev, mai ales datorita (ori din cauza?) piesei Oxigen, este consider a fi un fel de Tarantino al teatrului. Povestea este construita prin dialogul, din ce in ce mai aprig, mai virulent, mai agresiv, dintre un el si o ea, dialog care porneste de la o iubire dementa, acea iubire atat de bolnava care se transforma in crima.

Dialogul contine 10 episoade, unul mai vioent ca altul, unul mai intens ca altul, dialog pe care, se pare, foarte putini regizori au avut curajul sa-l puna in scena.

Marele meu regret a fost ca nu stiu limba maghiara, caci un musical (ori spectacol-concert!) se traieste si se intelege mult mai bine daca este intr-o limba cunoscuta. Supratitrarea era utila., dar erau si parti de improvizatie, plus ideea in sine, de a vedea un concert cu supratitrare.

Altfel spus, desi am trait spectacolul la maximum 60% din potential, mi-a placut enorm. M-a energizat si in acelasi timp mi-a eliberat negativismul din mine, la finalul spectacolului m-am simtit de parca as fi luptat cu un sac de box timp de 90 de minute. Parca m-am descarcat, m-am descatusat.

Si ce este si mai interesant este ca eu vazusem deja spectacolul in FNT 2023. Eu nu mai tinusem minte teatrul, stiam ca este UN TEATRU MAGHIAR, insa in Romania sunt mai multe. Nu ca as regreta revederea lui, este tipul de spectacol pe care parca l-as vedea constant. Este terapeutic, este parca o curatire sufleteasca, o cura de detoxifiere.

In final simt nevoia sa fac si cateva remarci politice, caci mie imi este imposibil sa nu ma gandesc la originea autorului. Textul a fost scris in 2003, cand Ivan Viripaev INCA locuia la Moscova. Chiar a fost montat la Moscova, asa ca trebuie sa priviti acest text si ca un act de mega-curaj. Oricum trebuie sa fii un pic nebun, plin de tupeu, sa scrii un astfel de text (care altfel este indeajuns de ambigu incat sa ofere o marja de manevra importanta pentru regizor), dar cand ma gandesc ca el si-a riscat si libertatea parca-l apreciez mai mult. Daca veti avea aceasta informatie INAINTE de a intra in sala, toate mesajele politice le veti interpreta altfel, le veti trai altfel, va vor cutremura poate. Cu siguranta va vor pune pe ganduri.

Oxigen este fix cum ii zice numele: este o cur de oxigen teatral, este o terapie teatrala autentica, este ca un fel de drog, ceva ce ai mai vrea. Ceva ce nu voi rata daca voi mai avea ocazia sa vad. Si sper sa mai am ocazia. Fac in asa fel incat sa mai am ocazia.

Mergeti sa vedeti Oxigen, un spectacol despre care nu veti spune ca v-a placut, ci veti spune ca A FOST ABSOLUT NECESAR. Exact ca oxigenul.

One thought on “Oxigen – Teatrul Tamási Áron – Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024”

Leave a Reply