Padurea Nebuna – Teszt 2016

Padurea Nebuna – Teszt 2016 de Caryl Churchill
Regie: Nina Nikolikj
Tara de origine: Macedonia
Distributie:
Flavia: Kristina Lelovac
Bogdan: Petar Arsovski
Gabriel: Blagoj Veselinov
Radu: Stefan Vujisikj
Lucia: Nina Dean
Florina: Biljana Jovanovska
Janos: Martin Jordanoski
Mihai: Vladimir Lazovski
Rodika, Angel, Toma: Nina Maksimova
Pacient: Vladimir Petrovikj
Ofiter de Securitate, Doctor: Kristijan Svetiev
(Actorii pe video: Sinolichka Trpkova, Vasil Zafirchev, Darja Rizova, Znezhana Stameska)
Locatie: Vazut la Sala de spectacole a Cercului Militar din Timisoara, in cadrul Teszt 2016, produs de Centrul Cultural de Tineret, Skopje
Durata: 93 de minute

Padurea Nebuna Teszt

Padurea Nebuna – Opinie LaTeatru.EU

 

Se spune ca esti asa cum te vad altii ca esti. Nu esti frumos pana nu-ti spune cineva c-ai fi asa. La fel si-n cazul inteligentei.

In cazul unui eveniment, importanta lui este data atat de impactul sau pe plan intern, dar mai ales de impactul sau pe plan extern. E drept, cele 2 lucruri se influenteaza reciproc, ecourile de pe plan intern se transmit si in exterior.

Revolutia romana a schimbat fundamental societatea romaneasca. Este un reper pentru multe aspecte: inainte de Revolutie, dupa Revolutie. Asa gandesc toti, chiar si cei nascuti dupa.

Despre revolutia romana s-au facut multe documentare, foarte multe de catre straini. Extrem de multe. Revolutia romana i-a fascinat pe straini, poate mai mult decat pe romani.

Pana acum, insa, nu vazusem niciun spectacol de teatru din strainatate despre acest subiect. E drept, la teatrul din strainatate nu avem acces atat de usor.

Aseara, la Teszt, am avut placerea sa vad un spectacol MACEDONEAN despre Revolutia romana. A fost destul de ciudat sa vad niste romani vorbind macedoneana. Nu, actorii nu erau romani, dar aveau nume romanesti.

Cel care a facut documentarea a facut o treaba foarte buna, toate personajele erau autentice, spectacolul fiind realmente unul reusit. Iar partea cea mai misto, pe care nu v-o dezvalui, este legatura gasita de autori intre revolutia romana si situatia din prezent a Macedoniei.

Un spectacol foarte bine documentat, foarte bine jucat, care ar trebui sa se joace mai des in Romania. Eu ma consider norocos: l-am vazut exact in Timisoara, orasul simbol al revolutiei, insa mi-as dori sa sa se joace si-n Bucuresti. Stiti, in zona Teatrului National s-au intamplat foarte multe lucruri in acele timpuri.

Chiar, s-ar putea juca oare si-n aer liber? Simbolic, el ar putea fi jucat in locatiile cheie ale Revolutiei. Zic ca ar avea un impact foarte mare.

Iar legat de romani, zic ca s-ar putea face o adaptare, precum in cazul spectacolului Medeea Mama Mea: regizorul macedonean sa-l adapteze cu actori romani. Ar iesi un spectacol de succes.

Padurea Nebuna este un spectacol ce merita vazut. Speram sa se joace mai des in Romania, adica, intr-un fel, la el acasa. Salutari TEATRALE tuturor!

One thought on “Padurea Nebuna – Teszt 2016”

Leave a Reply

%d bloggers like this: