Pasarea Maiastra – Maria Tanase

Pasarea Maiastra – Maria Tanase
Regie: George Banica
One-Woman Show Adriana Trandafir cu participarea scriitorului Andreas Petrescu
Locatie: Teatrul de pe Lipscani 

 

Pasarea Maiastra Maria Tanase

Pasarea Maiastra – Maria Tanase – Opinie LaTeatru.EU

 

Este o expresie care defineste foarte bine teatrul: piesele sunt aceleasi, spectacolele sunt tot timpul diferite. Acest aforism poate fi citit in 2 feluri: pe baza aceluiasi text se pot juca extrem de multe adaptari ori acelasi spectacol este de fiecare data diferit, la fiecare reprezentatie altfel.

Uneori, insa, sunt spectacole diferite cu acelasi subiect. In cazul de fata, Maria Tanase, Pasarea maiastra a muzicii romanesti.

Nu stiu exact cate spectacole sunt despre ea, dar eu am mai vazut inca 2: Cantec de Leagan (la Godot) si Hai Iu Iu NU Hi You You (vazut la Nottara, in cadrul Festin pe Bulevard). Cele 3 spectacole, desi avand aparent acelasi subiect, sunt extrem diferite.

Spectacolul Adrianei Trandafir este cel mai vechi, jucandu-se inca din anii 80. Acum a fost readus pe scena Teatrului de pe Lipscani, cu aceeasi Adriana Trandafir in rolul Mariei Tanase.

Acum, poate va intrebati cat de greu este pentru un actor sa interpreteze rolul unui cantaret. Ii trebuie si voce, nu-i asa? Foarte corect, ii trebuie voce, insa Adriana Trandafir ARE voce. In spectacolul vazut de mine nu a cantat non-stop, in unele momente se auzeau inregistrari cu vocea originala a Mariei Tanase, dar tocmai din acest motiv ne-am putut da seama de asemanarile, inclusiv vocale, dintre cele 2. O mostra a vocii exceptionale a actritei vedeti si-n clipul de mai jos:

Acum, trebuie sa dau o explicatie cu privire la distributie. Peste tot, vazusem ca spectacolul e promovat drept One-Woman Show Adriana Trandafir, cu participarea scriitorului Andreas Petrescu. Uneori, acele ultime cuvinte nu sunt citite, Andreas Petrescu fiind uitat. As fi tentat sa spun ca pe nedrept, ca are un rol foarte bun si el.

Pe de alta parte, in asta consta rolul sau: el este un scriitor care vrea sa scrie o carte despre Maria Tanase. Spectacolul este, de fapt, un monolog al Mariei Tanase cu scriitorul care, exact cum zice ea in spectacol, este un ascultator desavarsit. Poate ar merita sa mearga cineva la spectacol si, fara sunet, sa-l filmeze pe Andreas Petrescu. Mi se pare ca face un rol perfect de ascultator. Un rol aparent usor, in putine cazuri reflectoarele fiind atintite asupra sa. Posibil, insa dati-mi voie sa ma gandesc cat de greu este acest rol in viata reala: cat de greu este sa asculti, calm, rabdator, fara sa schitezi niciun gest, respectand intotdeauna interlocutorul tau. Detalii despre Andreas Petrescu gasiti aici.

Despre rolul de ascultator voi scrie un articol distinct, mi se pare, cel putin in viata reala, un rol extrem de greu.

Un ultim aspect vreau sa mai semnalez, strict din punct de vedere teatral: se fumeaza pe scena. Am citit dupa spectacol cateva articole pe tema asta, vrand sa ma informez mai bine. Nu stiu cat de legal e ce s-a intamplat, stiu doar ca fumatul, in acest caz, era ABSOLUT necesar: Maria Tanase a murit de cancer la plamani. Este, de fapt, cel mai bun manifest anti-fumat pe care-l poti face. E drept, nu stiu cum o nefumatoare poate fuma doar pe scena (cel putin asa am auzit ca ar fi declarat Adriana Trandafir). In plus, ramane o intrebare fundamentala: nu ar putea fi inlocuita tigara normala cu una electronica (eventual din aia care seamana cu cea normala)? Teatrul presupune imaginatie, asa ca noi, spectatorii, ne-am putea-o imagina pe Adriana Trandafir – Maria Tanase ca fumeaza tigara adevarata. Nu intreb cu rautate, dimpotriva, in astfel de cazuri chiar as fi de acord cu permiterea fumatului, desi, sincer sa fiu, o exceptie ar putea insemna ceea ce numim noi in termeni pretentiosi Deschiderea Cutiei Pandorei.

Altfel, Pasarea Maiastra – Maria Tanase este al treilea spectacol avand ca subiect celebra cantareata. Nu ma puneti sa aleg vreunul dintre ele, toate au farmecul lor. Eu vi le recomand pe toate 3, acesta, ultimul, fiind vazut la Teatrul de pe Lipscani. Salutari TEATRALE tuturor si va las in compania unui clip din arhiva TVR, in care nu doar ca o puteti auzi pe Maria Tanase, ci o si puteti vedea 🙂

One thought on “Pasarea Maiastra – Maria Tanase”

Leave a Reply

%d