
Pe bune?
O adaptare libera dupa spumoasa comedie “Chinezii” de Michael Frayn si texte de William Shakespeare
Regie: Alexandru P. Rusu
Scenografie: Alexandru P. Rusu
Distributie:
Valentina Visarion Mingopol
Pavel Barsan
Spectacolul Pe bune? este produs si organizat de Syarela Arts
Spectacolul Pe bune? a fost vazut pe data de 3 septembrie 2023, la Sala Media a Teatrului National din Bucuresti
Pe bune? – Opinie LaTeatru.EU
Spectacolul Pe bune? este construit interesant, pe principiul “povestire in rama” ori “poveste in poveste”: intai vedem 2 actori care se contrazic pe tema teatrul comercial vs teatrul clasic. Cei 2 actori au exact numele real al actorilor: Valentina incearca sa-l convinga pe Pavel sa revina in teatru si sa joace intr-o comedie. Pavel vrea sa joace doar roluri importante, fundamentale, si-i arata Valentinei cateva scene celebre. Autorul ales este Shakespeare, insa va las pe voi sa descoperiti ce personaje de Shakespeare sunt interpretate excelent de Pavel Barsan.
Apoi ii vedem pe cei 2 actori jucand efectiv in acea comedie, care este o adaptare dupa piesa Chinezii de Michael Frayn. Aici, povestea este interesanta: un cuplu (un el si o ea, in 2023 este o precizare importanta, deloc absurda) invita la ei (el) acasa mai multi prieteni. Dintr-o regretabila eroare, invita 2 prieteni care intre timp se despartisera: ea a venit cu noul ei iubit, iar el a venit singur, zdrentuit, beat, inca plangand-o pe ea. Ce vor face gazdele pentru a evita intalnirea dintre fostii iubiti ramane sa descoperiti singuri.
Eu mai am de adaugat un singur lucru: dupa cum deja ati observat, spectacolul este jucat de doar 2 actori, asa ca acestia interpreteaza mai multe roluri. Cum anume le interpreteaza ramane sa descoperiti singuri.
Ca sa inchei subiectul, alegerea lui Pavel Barsan este una inspirata, este un actor de forta, un actor plin de energie, un actor care acapareaza prim-plan-ul. In plus, el reuseste sa “urle intr-un mod placut”. Se aude in toata sala, dar nu este, daca-mi este permisa comparatia, un urlet obositor. Este ceva placut, cu sens. Langa el, Valentina Visarion pare fix opusul: o actrita care-i permite lui sa iasa in prim-plan, o actrita tacuta, o prezenta placuta, partenera potrivita pentru el, il completeaza excelent. Cei 2 par un intreg, par a se completa de minune.
Eu nu despre ei vreau sa va vorbesc, ci despre cele 3 probleme pe care spectacolul Pe bune? le pune. Le luam pe rand:
Pe bune? – Spectacol comercial vs spectacol de arta
Problema este identica si atunci cand vorbim despre filme. Multi repudiaza comediile, considerandu-le superficiale, considerand ca ele nu sunt arta. Daca vrei sa razi, mergi la stand-up, teatrul si filmul, fiind arte, sunt altceva. Nu ar trebui confundate.
Pe de alta parte, in comedii poti strecura lucruri profunde, poti pune lectii de viata care ajung la un public la care altfel ai ajunge cu greu. Imi vine sa dau ca exemplu Taximetristi, exemplu perfect avand in vedere faptul ca intai a fost spectacol de teatru si apoi a fost transformat in film.
Nu exista invingator si invins, cel putin in spectacolul Pe bune?, insa faptul ca au fost puse niste intrebari este unul imbucurator. Si mai imbucurator este faptul ca un actor dovedeste, in acelasi spectacol, ca poate interpreta foarte bine atat personaje clasice, cat si personaje din piese contemporane. Talentul unui actor se vede si in montari clasice, dar si in montarile unor piese actuale.

Pe bune? – Cat de asemanatori sunt intre ei prietenii nostri?
Spre fericirea mea, prietenii MEI sunt foarte diferiti pentru ca provin din medii diferite. Insa sunt persoane care au prieteni foarte asemanatori. In generatiile anterioare cam asa era.
De exemplu, un cuplu de profesori avea ca prieteni de familie alti profesori: chiar daca doar unul dintre prieteni era profesor, celalalt nu era cu mult diferit. Iar ei, intre ei, pareau la fel. Inclusiv subiectele de discutie erau cam la fel.
Desi acum, in 2023, comparatia poate fi vazuta drept “incorecta politic”, discriminatorie, prietenii sunt un fel de chinezi. Nu prea-i distingi intre ei.
De ce ma bucur ca am prieteni diferiti? Pai e simplu: m-as plictisi. As lua-o razna. Fix d-asta nu sunt de acord cu intrarea intr-o bula unde toata lumea are aceeasi opinie. Desi, fie vorba-ntre noi, nu prea poti gasi oameni cu ACELEASI opinii in TOATE domeniile.
Nu va spun cum este in spectacolul Pe bune?, veti descoperi singuri.

Pe bune? – Ce faci cand se despart doi prieteni?
Aici ma repet, insa voi spune doar atat: cand un prieten vine cu o tipa, cu o noua cucerire, cu greu prietena lui va putea progresa, va putea fi altceva decat “prietena lui X”. Evident, si invers. Nu este o chestie misogina.
Ideea este trebuie sa am ceva in comun cu acea persoana. Deseori, singurul element de legatura este acel prieten comun.
In spectacolul Pe bune?, intrebarea care se punea era simpla: organizam o cina cu prietenii, doi dintre ei s-au despartit, pe cine ar trebui/ar fi trebuit sa invitam? Gazdele, dintr-o regretabila eroare, i-au invitat pe amandoi. Dar daca nu ar fi gresit, pe cine ar fi trebuit sa invite?
Inchei spunandu-va ca am incercat sa ma pun in locul oricaruia dintre personaje. N-am reusit: pur si simplu EU nu ma pot vedea vreodata CUPLAT. Drept urmare, problemele din acest spectacol nu m-ar putea vreodata lovi PE BUNE. Sau, cine stie …
Mergeti sa vedeti Pe bune? si ganditi-va foarte bine la prietenii vostri. Fara sa am ceva cu chinezii, incercati ca ai voi prieteni sa nu fie … chinezi. Pe bune(?)!
One thought on “Pe bune? – Syarela Arts”