Peer Gynt

Peer Gynt de Henrik Ibsen
Distributie:
Peer Gynt: Marian Simion / Ilie Bogdan
Âse: Catalina Moise / Ioana Farcasanu / Iulia Nistor
Solveig: Ramona Barbulescu / Beatrice Meda
Ingrid: Julieana Draghici / Iulia Nistor / Oana Spataru
Femeia în verde: Mihaela Dragan / Ramona Barbulescu
Regele Trolilor:
Anitra: Iulia Nistor / Julieana Draghici / Oana Spataru
Dr. Begriffenfeld: Massimiliano Nugnes
Huhu:
Felahul: Catalina Moise / Iulia Nistor / Ioana Farcasanu
Pana: Iulia Nistor / Oana Spataru / Julieana Draghici
Topitorul de nasturi: Alexandru Ceplinschi
Slabanogul: Ioana Farcasanu
Calatorul: Dan Balasoiu
Locatia: Teatrul Logos
Durata: 80 de minute

 

Peer Gynt

Peer Gynt – Opinie LaTeatru.EU

 

Asta e un articol pentru care m-am gandit mult, suficient cat sa il scot pe Emil din minti :). Pur si simplu nu am stiut de unde sa il apuc. Piesa a fost interesanta, ciudata si intortocheata, mi-a ridicat intrebari interne si m-a lasat cu nelamuriri. Peer Gynt este un cautator: al sensului vietii, al sufletului pereche, al EU-lui interior. Surprinzator, el e in fiecare dintre noi, intr-o parte mai mare sau mai mica.

Piesa incepe de la deschiderea usii, unde esti intampinat de actori asteptand pentru a te conduce in sala. Intra fara grija si mergi spre lumina difuza ce vine din lateralul scenei. Pregateste-te sa fii asaltat de un joc extrem de puternic, actorul care interpreteaza rolul principal este intens – si asta se vede – vocea, ritmul, corpul, chiar si energia pe care o emana te face sa il privesti plin de fascinatie pe toata durata piesei. Nu l-am vazut pe Marian Simion in alte piese dar, cumva am plecat din sala convinsa ca menirea data de univers pentru el a fost aceea de a fi actor cu fiecare parte a fiintei lui – iar asta se transmite spectatorilor. Jocul lui actoricesc este unul dintre motivele pentru care ar trebui sa vezi piesa.

Al doilea motiv este acela al coloanei sonore. Undeva in lateralul salii este o doamna care foloseste intrumente, care mai de care mai interesante si mai diverse pentru a asigura momentele muzicale: clopote, tobe si altele, ale caror denumiri nu le cunosc. Atunci cand se lasa linistea in piesa, vei auzi glasurile actorilor umpland sala – cantand si incantand – transportandu-te intr-un loc supra-realist.

Al treilea motiv pentru care te-as invita sa vezi piesa ar fi un fel de 3 in 1: costumele, scenografia si coregrafia. Vei aprecia versatilitatea si talentul actorilor de a se integra in sala, de la felul in care se inteleg din priviri unde sa se aseze, la felul in care schimba costumele, in plan secund, in timp ce atentia ta este la miscarea unuia sau a altuia. Costumele sunt complicate prin simplitatea si compozitia lor, iar scena este chiar la un pas de tine, daca te asezi, asa cum am facut-o noi – in primul rand. Dansurile din momentele ritualice ale vietii lui Peer par incarcate de misticism – care completeza foarte bine piesa si sunt duse la bun-sfarsit extrem de bine de catre intreaga distributie.

Am plecat indecisa de la piesa, nu stiam cum va merge aceasta cronica, pentru ca nu stiam exact ce parere mi-a facut vizionarea. Pe de-o parte mi-a placut, pe de alta parte nu stiu daca am inteles-o si asta m-a lasat cu intrebari…asa ca am decis, la fel ca orice in viata care atinge ceva interior, merita! Peer Gynt de la Teatrul Logos este un spectacol pe care iti recomand sa o vezi, poate nu te va face sa te indragostesti de ea, dar cu siguranta te va fascina si iti va ramane undeva in subconstient pentru ceva vreme.


Articolul despre spectacolul Peer Gynt, vazut la Teatrul Logos, a fost scris de Ana Marin. Ea poate fi citita si pe blogul personal BloggerMarin.Net. Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: