Pisici
Regie muzicala: Bobo Burlacianu
Versuri: Bobi Dumitras si Bobo Burlacianu
Ilustratii: Ana Maria Taranu
Autor: Fara Zahar
Regie: Bobo Burlacianu
Distributie:
Horia Andrei Butnaru
Cristina Florea
Catalin Stefan Mindru
Cosmin Panaite
Clara Popadiuc
Vazut la Auditorium Joseph Schmidt in cadrul Festivalului Zilele Teatrului Matei Visniec din Suceava
Pisici – Opinie LaTeatru.EU
Cineva-mi spusese dezamagit/a ca-n Romania musicalurile sunt in majoritatea cazurilor comedii. Din acest motiv, zicea acea persoana, musicalurile nu prea sunt luate in serios. Vesnica problema a comediilor a fost aplicata in acest caz musicalurilor.
O a doua problema a musicalurilor este ca deseori sunt confundate cu concertele: nu orice concert care are o poveste este spectacol, la fel cum nu toate spectacolele unde se si canta sunt musical.
Pisici este cumva la limita dintre concert si spectacol de teatru. Un fel de concert tematic, ca sa fiu mai exact. Cei de pe scena doar canta, nu interpreteaza, insa cantecele au o poveste, ordinea lor are o anumita logica. Este un concert teatral, daca imi este permisa exprimarea.
Formatia Fara Zahar nu este la prima isprava teatrala, Familia fara zahar fiind primul meu contact cu spectacolele lor teatrale. Ma rog, acela era spectacol de teatru, mult mai teatral decat concertul Pisici.
Trecand mai departe, comparatia dintre spectacolul Pisici si filmul Cats este jignitoare pentru spectacol. Ma rog, asta daca luam in considerare ultimul Cats, remake-ul, un adevarat dezastru, ceva foarte greu de privit, de urmarit. Pisici este exact contrariul: oricat de pueril, de neserios, vi s-ar parea, spectacolul este unul extrem de placut, plin de voie buna, de energie. Este relaxant, iti da o stare de bine. Este exact ce cauta foarte multi spectatori teatrali, nu snobii care cauta intrebari existentiale, ci publicul larg, care cauta relaxare si voie buna.
Va spuneam ca Pisici poate parea in ochii unora un spectacol pueril. Ceea ce, sa ne intelegem, este corect, pentru ca publicul tinta principal il reprezinta copiii. Nu este spectacol 100% pentru copii, nu te vei simti prea batran daca vei merge la el, dar este un spectacol pe care cei mici il vor adora. Il vor intelege. Ii va tine in priza. Nu se vor plictisi.
Ce a fost interesant la acest spectacol a fost altceva: el nu s-a jucat nici in sala de spectacole a teatrului, nici la Casa de Cultura a Sindicatelor, ci intr-o sala care apartine de Universitatea Stefan cel Mare din Suceava: Auditorium Joseph Schmidt. Asocierea pe care o fac in mintea mea este simpla: nu este spectacol de teatru, sa fie pus la sala de spectacole, nu este nici ceva comercial, pentru tot poporul, sa fie pus la Casa de Cultura, ci este ceva educativ, pentru tineret, asa ca Universitatea este locul ideal. Sala imi place, spatioasa, scaune comode, aproape mai comode decat cele din sala de teatru. Chiar te relaxezi acolo.
Spectacolul este structurat simplu: fiecare pisicia isi spune povestea. Veti intalni pe acolo inclusiv Pisica Dumnezeu, cea de la care pleaca totul. Nu va spun mai multe, nu va dezvalui cat de umane sunt pisicile, va trebui sa descoperiti singuri toate aceste lucruri.
Ce vreau sa va spun este ca spectacolul se adreseaza chiar si celor care nu indragesc atat de mult pisicile. Pisici nu e doar pentru iubitorii de feline, desi titlul ii va atrage cu precadere pe ei. Din pacate, nu apare nicio pisica vie pe scena in timpul spectacolului. Daca ar fi aparut vreuna, spectacolul ar fi devenit realmente hit. Poate, candva, in viitor…
Mergeti sa vedeti Pisici, spectacol al teatrului local, cel care poarta numele celebrului dramaturg Matei Visniec. Mergeti sa vedeti spectacolele teatrale ale trupei Fara Zahar, caci a colaborat si colaboreaza cu teatre din toata tara.