Placerile adulterului de Valentin Krasnogorov

Placerile adulterului de Valentin Krasnogorov
Regia: Alexandru Unguru
Distributie:
Antonia Ionescu-Micu
Radu Micu
Se joaca la Godot Cafe-Teatru

Placerile adulterului – Opinie LaTeatru.EU

 

O vorba din batrani spune ca trebuie sa te feresti de omul (a se citi barbatul) care are amanta mai urata decat nevasta. Vorba asta din batrani reflecta foarte bine mentalitatea, inca prezenta, conform careia amanta este o necesitate pentru barbat. Iar pentru ca ea sa fie justificata, ea trebuie sa posede anumite calitati, toate rezumandu-se la ideea ca ar trebui sa fie superioara nevestei: ca varsta (adica mai tanara), ca frumusete, ca atentie pe care ti-o acorda (iti faci amanta atunci cand nevasta nu-ti mai acorda atentia cuvenita). Foarte rar (spre deloc) iti faci amanta inainte de casatorie. Motivul este evident: macar la inceput ar trebui sa-ti placa nevasta, sa fie frumoasa, sa fie atenta cu tine, sa te bucuri de ea.

Acum, partea interesanta este ca de multe ori amanta este si ea casatorita, ceea ce inseamna ca te intelege si empatizeaza cu tine mai mult decat ar face-o o pustoaica netrecuta prin viata. Ea, amanta, fiind la randul ei sotie, trebuie sa se justifice si ea, trebuie sa gaseasca si ea, la fel ca si tine, pretexte pentru intarzierea de acasa. Totodata, daca se afla de relatie, amandoi au de suferit, drept urmare sansele ca unul dintre ei sa faca o boacana in acest sens sunt minime.

Totodata, cea mai misto chestie la adulter este asa numita placere de a insela. Placerile adulterului, daca e sa vorbim la plural, ar fi genetice. Pur si simplu unii oameni, nu din rautate sau altceva, nu pot fi fideli. Pur si simplu se plictisesc sa fie doar cu o persoana, fidelitatea nu este pur si simplu pentru ei. Si, cred ei, prin aceasta infidelitate nu ranesc, de fapt, pe nimeni. Ei iubesc, nu sunt nicicum lipsiti de iubire ori de empatie.

Acum, nu stiu daca voi v-ati pus problema, insa eu m-am intrebat deseori cum decurgeau astfel de intalniri secrete in perioada comunista. Cum reuseai sa te strecori? Daca iti minteai sotia ca esti la munca si ca stai peste program, putea da telefon sa verifice daca esti acolo. Daca ii spuneai ca esti la cineva, la un prieten, suna la acel prieten, pe fix, iar la telefon putea raspunde oricine, inclusiv sotia acestuia.

Acum, cu toata tehnica asta moderna, este mai usor sa-ti inseli nevasta, mai usor sa te ascunzi, chiar daca sunt mai multe lucruri care te-ar putea da de gol. Sau, ma rog, acum este mai usor, daca esti atent, sa-ti ascunzi urmele.

In plus, un lucru extrem de important: daca Securitatea afla, era un motiv bun de santaj. Caci in acele vremuri era rusinos sa nu ai familie, sa fii divortat, iar divortul, dragutul de el, era musai din vina cuiva.

La toate acestea m-a dus gandul vazand spectacolul Placerile Adulterului. Actiunea se petrece in perioada comunista, chiar daca in Rusia (URSS) si nu in Romania. Actorii, caci asta este partea interesanta, sarbatoreau, pe scena, 10 ani de casatorie in viata reala. Ceea ce mi s-a parut extrem de amuzant: sarbatorim 10 ani de casnicie jucand roluri de amanti. La fel de amuzant precum a-i cere lautarului sa cante, la nunta, melodia Sa iubesti doua femei. Ori cine stie ce alta melodie cu tematica asemanatoare 🙂

Felicitari celor 2 actori. Redevenind serios (atat cat pot eu sa fiu astfel), se simtea chimia dintre ei, faptul ca ei sunt cuplu si in afara scenei.

Placerile adulterului se joaca (imi vine sa zic “se simt”) la Godot Cafe-Teatru. Recomand a fi vazut dupa cateva beri. Nu d-alta, dar daca sunteti prinsi asupra faptului sa aveti pe ce da vina 🙂 Si apropo de alcool, inchei cum am inceput, cu o alta vorba din batrani: se vorbeste prea mult despre cate vieti a distrus alcoolul, insa se vorbeste prea putin despre cate vieti a generat alcoolul 🙂 Salutari FIDELE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: