Playlist pentru sfarsitul lumii de Mihnea Blidariu
Regia si adaptarea: Maria Chirila
Cu: Radu Campean
Locatie: Produs de Teatrul Luni de la Green Hours, vazut la Teatrul Coquette in cadrul FNTi 2016
Playlist pentru sfarsitul lumii de Mihnea Blidariu – Opinie LaTeatru.EU
Sfarsitul lumii este un subiect atractiv atat pentru dramaturgi, cat si pentru scenaristi. Filmele se axeaza pe ideea de ce se intampla DUPA sfarsitul lumii, pe ideea de supravietuire, pe modul in care sunt desenate ramasitele oraselor. Dramaturgii, insa, nu se lasa mai prejos si vorbesc si ei despre sfarsitul lumii.
Ce ai face daca ai stii ca urmeaza sfarsitul lumii? Ai face ceva interzis? Ai face ceva ce ti-ai dori sa faci si nu ai avea ocazia? Ti-ai pastra obiceiurile, facand fix ce faci deja si ce ai face oricum?
Mai important: chiar ai crede ca vine Sfarsitul Lumii? In fond, se anunta minimum 2 apocalipse pe an, fiecare din alta sursa: calendarul Mayas, Nostradamus, Baba Vanda ori cine stie ce guru religios.
Totodata, daca este sa vorbim despre Sfarsitul Lumii, partea si mai interesanta este alta: care este reactia celor din jur, cine iese la suprafata, auzind ca este sfarsitul lumii, ce fac cei din jur.
Acum, cand ne temem de Sfarsitul Lumii, de fapt de ce ne temem? De murit oricum vom muri candva. A muri loviti de un meteorit, obiectiv vorbind, suna mai bine decat a muri de o boala grava si chinuitoare. Nu stiu cat de linistitor este faptul ca nu vom muri singuri. De fapt, Sfarsitul Lumii poate fi un pretext. De exemplu, mie mi s-ar parea periculos sa traiesc in ultimele 3 zile de viata a Pamantului. Cand oamenii stiu ca nu vor mai plati pentru pacatele lor, fac lucruri nesabuite, lucruri pe care altfel nu le-ar face. Sunt oameni care ar vrea sa omoare aiurea pe strada, oameni care ar vrea sa omoare niste persoane anume, oameni care nu fac fapte anti-sociale numai si numai pentru ca acestea sunt pedepsite. Mi-ar fi teama de o Apocalipsa anuntata numai si numai din cauza asta.
Ce as face in cazul unei Apocalipse anuntate nu stiu, stiu doar ca Playlist pentru sfarsitul lumii ne spune cateva povesti in acest sens. Unele te vor amuza, altele te vor impresiona, altele te vor speria. Nu stiu cate se vor intampla cu adevarat, stiu, insa, cateva persoane care mi-au spus (s-au laudat) ca ar actiona astfel la o eventuala apocalipsa.
Textul este un one-man show, unul bine interpretat, actorul Radu Campean parand natural de fiecare data. Cumva, empatiza cu fiecare personaj interpretat, cu fiecare mini-rol pe care-l avea de jucat. Iar recuzita era vizibila, pe scena: un cuier cu cateva haine, fiecare haina reprezentand cate un personaj.
Spectacolul Playlist pentru sfarsitul lumi a fost vazut in cadrul FNTi 2016. Sper, totusi, sa nu fi fost ultimul FNTi, mai vreau sa vad teatru independent si anii viitori. Salutari TEATRALE tuturor! 🙂