Povestea Leului RA – Teatrul Godot

Povestea Leului RA
Conceptul: Marius Popa si Cezar Ghioca
Scenariul si dialogurile: Cezar Ghioca
Versurile: Cezar Ghioca si Marius Popa
Muzica: Marius Popa
Animatii: Ordog Gyarfas Agota
Costume: Elena Gheorghe
Distributia:
Leul Ra – Andrei Dutu
Mister K – Marius Popa
Cabiria, fiica lui Mr. K – Amalia Uruc
Fantoma mamei Cabiriei (D-na K)/ Povestitor – Dalma Kovacs
Papagalul Tiramiso, Urangutanul Iagoneril, Foca Didina – Medea Balanica
alaturi de instrumentittii Gabriel Pandici, Florin Serban, Agnes Soos si Pal Gabor
Vazut pe data de 28 ianuarie 2023 la Teatrul Godot (Palatul Bragadiru)

Povestea Leului RA

Povestea Leului RA – Opinie LaTeatru.EU

 

Desi ma laud ca nu am scris cronici pana acum, nici de film, nici de carte, nici de teatru, am scris multe articole pe aceste subiecte. Nu stiu cat de bine credeti ca scriu, insa eu simt ca o fac din ce in ce mai bine. Imi ies cuvintele din ce in ce mai usor.

Despre concerte, insa, am tot evitat sa scriu. Am scris cateva articole de care nici la acel moment si cu atat mai mult acum nu sunt multumit. Nu as spune chiar ca imi e rusine cu ele, nu-ti poate fi rusine cu ce esti ori cu ce erai, dar in mod cert nu ma pot lauda cu ele.

Muzica nu este punctul meu forte, chiar daca sunt convins ca ar trebui sa progresez in aceasta nisa, pe acest domeniu. Mi-ar fi util sa ma pun la punct, in limita posibilitatilor, cu domeniul muzical.

Drept urmare, imi este EXTREM de greu sa scriu despre Povestea Leului RA, care este mai mult un concert decat un spectacol de teatru. Este ceva intre, care da mai mult spre concert, ce-i drept. Un concert extrem de bine realizat, de placut, un concert pe care-l recomand tuturor.

Insa, dupa cum va spuneam mai sus, nu sunt atat de stapan pe partea muzicala pentru a va putea vorbi despre ea, drept urmare va voi vorbi despre subiectul principal al spectacolului (fie el muzical ori de teatru). Aspectele teatrale le las in seama criticilor de teatru (v-am spus de atatea si atatea ori ca NU sunt asa ceva si nici nu-mi doresc sa ajung).

Asadar, pe scurt de tot, avem povestea unui proprietar de circ, domnul K. Circul lui se facuse cunoscut de-a lungul timpului printr-un numar special, un numar care includea Leul RA si o alta persoana, fie voluntar din public, fie un alt membru al echipei. Ideea era ca domnul K tragea un glont, care trebuia sa fie orb, spre voluntar ori spre vaza foarte scumpa pe care acesta o tinea in mana, insa Leul RA trebuia sa sara si sa prinda glontul. Evident, glontul nu-l omora, caci nu era adevarat.

Nu conteaza alte aspecte, conteaza ca, de fapt, circul in cauza se baza pe Leul RA. Fara el, circul nu exista. Drept urmare, atunci cand Leul RA a refuzat sa intre pe scena, lucrurile au luat-o razna. Domnul K era hotarat sa-l impuste, insa fiica acestuia este hotarata sa-l salveze, chiar daca salvarea ar putea insemna chiar si evadarea (atat a ei, cat si a leului).

Eh, aici lucrurile sunt interesante, aici este partea pe care vreau s-o scot in evidenta, caci are loc o discutie extrem de interesanta despre LIBERTATE. Oare Leul RA s-ar descurca singur, in salbaticie? Oare viata lui este atat de rea la acest circ? Oare i-ar face un bine daca l-ar elibera?

Eu merg mai departe si ma intreb daca a fost corecta decizia interzicerii circurilor cu animale. Acum ceva timp a fost adoptata si la noi o astfel de lege. Multi au aplaudat-o, insa eu am mari reticente in privinta utilitatii acesteia. Dupa unii, ar trebui sa urmeze interzicerea gradinilor zoologice (unde animalele sunt tinute, evident impotriva vointei lor, in captivitate). Oare omitem complet latura educativa? Oare circurile cu animale sunt atat de nocive pentru educatia celor mici?

Spectacolul Povestea Leului RA se adreseaza atat celor mici, cat si celor mici. Cei mici se vor putea de spectacol, de muzica. Iar cei mari, mai ales daca-s asa analitici, ca mine, isi vor pune o tona de intrebari. Uneori imi doresc sa fiu din nou (mai) mic si sa ma pot bucura de spectacole fara sa-mi pun atatea intrebari. Iar Povestea Leului RA este unul dintre spectacolele care chiar ma face sa-mi dau seama ca am imbatranit.

ps: Eu am vazut Povestea Leului RA la Teatrul Godot. Aici am avut noroc de o sonorizare foarte buna, m-am putut bucura de concert. Este un loc unde am avut si spectacole de teatru, si concerte. Un astfel de spectacol, teatru-concert, se potriveste perfect in peisaj la Godot.

Leave a Reply

%d bloggers like this: