Prenumele – Ateneul National din Iasi

Prenumele - Ateneul National din Iasi AFIS

Prenumele
dupa LE PRENOM de Matthieu Delaporte si Alexandre de la Patelliere
traducere: Gabriela Groza
Regie: Radu Ghilas
Decor: Olga Gonobolina si Catalin Tarziu
Costume: Alina Dinca-Puscasu
Aranjament muzical: Radu Ghilas
Lumini si videoproiectie: Cristi Bortos
Asistenti regie: Erica Moldovan si Alexandra Paftala
VINCENT LARCHET– Marius Manole
ELISABETH GARAUD – LARCHET – Erica Moldovan
PIERRE GARAUD – Dumitru Florescu
CLAUDE GATIGNOL – Codrin Danila
ANNA CARAVATI – Cezara Fantu
FRANCOIS – Alexandra Paftala
IOANA D’ARC – Malina Balcan
NAPOLEON – Florin Gorgos
Vazut pe data de 14 noiembrie 2023 la Sala Luceafarul in cadrul mini-turneului Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti

Prenumele - Ateneul National din Iasi

Prenumele – Opinie LaTeatru.EU

 

Spun din start: am mai vazut, cu 6 ani in urma, o alta montare a aceluiasi text, una facuta de Razvan Savescu. Nu ma puneti sa le compar, nu am o memorie atat de buna, insa am tinut sa incep cu aceasta precizare pentru a va spune ca imi aminteam treptat desfasurarea actiunii. Am vazut spectacolul ca si cum cineva imi facuse un spoiler. M-am bucurat de el, dar nu atat de mult precum majoritatea spectatorilor.

Va invit sa cititi acel articol, tot ce am zis acolo este adevarat. Am scris mai mult de jumatate de articol despre alegerea numelui. Cum alegi Prenumele unui copil? Dupa cine te iei? Si cat de reprezentativ este Prenumele pentru tine, ca familie, pentru tine ca om?

Nu reiau intreaga discutie, pe care deja am facut-o in articolul precedent. Este o discutie interesanta, importanta, care te pune pe ganduri. Nu spuneti ca n-a fost cazul la mine, caci poti fi implicat intr-o atare discutie chiar daca nu-i vorba de copilul tau.

Ajung la spectacol, la montarea scenica a regizorului Radu Ghilas, si ma voi referi la Marius Manole. Nu stiu daca v-am zis, daca nu va spun acum, insa Ateneul din Iasi invita atat regizori de peste tot, cat si 1 actor vedeta, pentru a monta, respectiv juca acolo. Actorii teatrului iesean vor avea ocazia sa evolueze alaturi de actori importanti, sub bagheta unor regizori cunoscuti. In acest caz, au onoarea, placerea, de a juca alaturi de Marius Manole.

Care Marius Manole este un caz aparte. Este un actor de prima mana, multi spun ca este in acest moment cel mai bun actor roman in viata, din generatia lui sigur este cel mai bun, care are marea calitate de a juca in orice tip de spectacol. Pe el il veti regasi atat in spectacole complexe, cu scenografii ample, de la Sala Mare a TNB, cat si in cine stie ce comedioare independente. El lucreaza cam cu orice regizor, nu face nazuri, nu refuza, nimic nu este sub demnitatea lui. Este teatru, este scena, este un regizor, sunt niste actori, asa ca trebuie sa ne respectam cu totii meseria.

In plus, oriunde ar juca, Marius Manole atrage spectatorii, spectacolele jucandu-se cu casa inchisa.

In acest caz, Prenumele a avut O SINGURA REPREZENTATIE, la Sala Luceafarul, spectacolul fiind sold-out cu cateva zile bune inainte. Si, sa ne intelegem, nu a plecat nimeni mai inainte, nimeni nu a fost nemultumit de ceea ce a vazut pe scena.

Revenind la Marius Manole, interpretarea lui mi-a demonstrat faptul ca el, ca actor, este din alta liga. Nu e in vreun fel vina vreunui alt actor, nimeni nu a interpretat gresit, insa Marius Manole pluteste cumva deasupra. Putin spus ca da o lectie de actorie.

De altfel, el incepe ca narator, devenind de la un moment incolo PERSONAJ. Deci inca din start ni se spune, in mod direct, ca el este MAI MULT decat un personaj. Este mai mult decat un actor.

Ca sa rezum: Prenumele este un text amuzant, o comedie spumoasa, care starneste rasetele spectatorilor prezenti indiferent de montare. Daca insa in spectacol adaugi un actor genial, Prenumele se transforma dintr-o comedioara bulevardiera usoara intr-un spectacol cu greutate. Putini actori pot transforma radical un spectacol. Marius Manole este unul dintre ei.

Leave a Reply