
Breaking News dupa Ultima Ora de Mihail Sebastian
Regia: Mircea Cornisteanu
Decorul: Puiu Antemir
costumele: Clara Labancz
ilustratia muzicala: Mircea Cornisteanu
asistent regie Zoe Balan
Distributie:
Alexandru Andronic – Dragos Huluba
Grigore Bucsan – George Mihaita
I.D. Borcea – Sandu Pop
Magda Minu – Andreea Samson
Branescu – Dan Tudor
Domnisoara Werner – Teodora Stanciu
Gaby – Smaranda Caragea
Ana – Aurora Leonte
Agopian – Eugen Racoti
Stefanescu – Marius Drogeanu
Voicu – Andrei Runcanu
Pompilia – Ana Maria Turcu
Durata: 2h 20 (cu o pauza)
Se joaca la Teatrul de Comedie
Breaking News – Opinie LaTeatru.EU
Cand am vazut prima oara detalii numele spectacolului m-am mirat. Am tresarit. Fara sa citesc nimic despre ea, primul gand m-a dus la filmul cu acelasi nume, vazut asta-vara la TIFF. Am crezut ca cineva a dorit sa puna-n scena acel film, o idee care mi se parea chiar buna. Pe scena acel film ar arata superb. Mult mai intens, mult mai dur.
Informandu-ma despre spectacol, am aflat un lucru esential: este adaptarea unei piese scrise in perioada interbelica. Ultima ora, de Mihail Sebastian, caci despre aceasta piesa este vorba, s-a transformat in Breaking News. Transformarea este, de fapt, mult mai importanta decat pare. Nu doar cuvintele s-au schimbat, acum nimeni nu mai foloseste Ultima ora, pare o expresie arhaica, ci si felul de a face presa. S-a schimbat presa in sine. Dac-ar fi sa scriu o lucrare, licenta, dizertatie sau ce-o fi ea, despre schimbarea presei, as numi-o fix asa: Presa romaneasca de la Ultima Ora la Breaking News.
E drept, titlul, desi este sugestiv, este corect din punct de vedere dramaturgic, nu este atat de util ca marketing. SEO este dificil de tot. Daca pui cu ghilimele Breaking News sansele sa apari pe prima pagina sunt la fel de mari precum sansele Romaniei sa castige Campionatul Mondial de fotbal. Sa nu mai vorbesc de confuzia cu filmul in cauza, aparut si el tot anul acesta. Dar sa lasam detaliile. Titlul este foarte nimerit, exceptional as zice, din punct de vedere dramaturgic.
Aducerea piesei interbelice in prezent este un proces dificil. Sa va spun cu exactitate de ce si care este marea problema: in trecut ziarul depindea de tipografie si de clienti, de cei care baga publicitate. In plus, exista cursa contra-cronometru, la ora X se ducea la tipar, trebuia sa bagi articolul pana atunci. Totodata, un articol deja scris era un fapt consumat, nu puteai sa faci nimic, nu-l puteai sterge, nu puteai sa-l faci sa dispara.
In epoca internetului lucrurile s-au schimbat fundamental:
– Ziarul este online ori este SI online. Drept urmare, si daca prin absurd tipografia ar disparea, ar da faliment ori n-ar mai vrea sa te tipareasca, tot ar exista ziarul. Undeva, in online, el exista.
– In online un articol poate fi sters usor. Raul poate fi indreptat mai simplu.
– Tipografia din offline are mai multe fatete. Daca vrei sa nu mai existe un site, ai mai multe metode: poti vorbi cu hackeri, sa-l atace, sa-l pice; ori poti vorbi cu firma de gazduire, noua tipografie, sa-i faca sicane. Sa nu-l mai gazduiasca. Sa-i faca probleme.
Din pacate sau din fericire, nu vedem nimic din toate acestea in spectacol. Vedem doar calculatoare, laptopuri si smartphone-uri. Ziarul se pare ca este inca in varianta tiparita (si, probabil, NUMAI tiparita, nu se mentioneaza nimic de site). E drept, fara sa se specifice orasul, se lasa sa se inteleaga ca-i un oras de provincie (acolo inca mai au succes ziarele; presa locala o duce rau, dar n-a murit de tot).
Fix din aceste motive, textul lui Mihail Sebastian, Ultima ora, este o provocare pentru dramaturgii moderni. Modul in care acestia il pun in scena, aducandu-l sau nu la zi, este principalul punct de interes al oricarei montari.
Totodata, in cazul acestui spectacol sunt extrem de importanti actorii. Este tipul de spectacol care-i scoate in evidenta. O replica spusa de un Bucsan interpretat de un necunoscut poate suna sec; el, in sine, in text, pare a f sec; aceeasi replica spusa, insa, de un Bucsan interpretat de George Mihaita suna cu totul si cu totul altfel. Caci da, din punctul MEU de vedere, personajul principal este Bucsan. Care George Mihaita este, dupa mine, unul dintre cei mai buni actori de teatru din Romania. E drept, fara sa fie deloc o critica, cele mai bune roluri ale sale, din punctul meu de vedere, sunt cele negative.
Partea si mai misto este la final, cand te simti cu adevarat in zilele noastre. Nu va dezvalui nimic, nu vreau sa va stric placerea. Ar fi pacat.
In final, trebuie sa fac o recomandare. Desi nu-s neaparat fanul sau, desi nu este nici pe departe ziaristul meu preferat, simt nevoia sa semnalez articolul scris de Ion Cristoiu legat de acest spectacol. Sunt multe lucruri cu care nu sunt de acord, inclusiv introducerea in text a termenului de Tefelisti (atat de drag autorului, caci el l-a inventat), dar mi se pare relevanta aceasta cronica. Sau ce-o fi ea.
Recomand cu caldura Breaking News atat celor care lucreaza ori au lucrat in presa, cat si celor de pe cealalta parte a baricadei: cititorilor. Este cea mai buna radiografie a presei romanesti de astazi si de acum 80 de ani. Parcursul presei romanesti din perioada interbelica pana astazi poate fi rezumat prin sintagma Presa romaneasca de la Ultima Ora la Breaking News. Iar daca mai aveti nevoie de motive sa mergeti sa vedeti Breaking News, va zic doar atat: George Mihaita. Restul descoperiti singuri 🙂
2 thoughts on “Presa romaneasca de la Ultima Ora la Breaking News – Teatrul de Comedie”