Privitor – Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024

Privitor - Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe POSTER

Privitor
text colectiv
spectacol fizic de Andreea Gavriliu
Muzica: Mihai Dobre (Suie Paparude)
Scenografie: Andreea Sandulescu
Distributie:
Costi Apostol
Mona Codreanu
Alexandrina Ioana Costea
Ion Fiscuteanu jr.
Oana Jipa
Fatma Mohamed
Madalina Musat
Camelia Paraschiv Katai
Elena Popa
Daniel Rizea
Iulian Traistaru
Vazut la Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe in cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024

Privitor - Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe - Sepsi Theatre Showcase 2024

Privitor – Opinie LaTeatru.EU

 

Mai tineti minte cu ce a venit nou, revolutionar, UBER-ul in Romania? Pe langa conditiile civilizate, tariful dinamic si plata direct din aplicatie, fara sa te tocmesti cu soferul?

Va spun eu: cu ratingul pe care-l ai tu ca pasager. Pentru prima oara, tu erai evaluat. PE BANII TAI. Lucru pe care multi nu-l accepta nici acum. Pe bune ca cineva fix asta mi-a zis: nu concepe, CA PRINCIPIU, sa fie evaluat pe banii lui. Lui i se pare jignitor sa NU primeasca 5 stele. Iar faptul ca UBER iti arata mare, sus, ratingul, este la fel de jignitor.

Celor care gandesc asa le spun ca au MENTALITATE DE GIGI BECALI! Nu de patron, ci de MAHAR, de nabab. Mentalitate de om care considera ca banii ii confera drepturi sporite. Exista patroni si exista sclavi, din punctul lor de vedere.

Pe toti acesti mici sau mai putin mici Gigi Becali i-as trimite sa vada spectacolul Privitor. Inceputul spectacolului fix despre asta este: despre SPECTATORI. Cum vad ei, actorii, pe spectatori.

E drept, unele lucruri le faci poate involuntar. Eu nu sunt spectator care sa plescaie in timpul spectacolului, am mai spus ca nu fac asta NICI MACAR LA TEATRELE CAFENEA, mananc fie inainte, fie dupa spectacol (norocul meu este ca mananc repede!), dar sunt deseori un spectator agitat, care ma foiesc. In plus, fiind mare atat pe latime, cat si pe inaltime, foitul meu atrage foitul celui din spate, care trebuie sa se chinuie sa vada de mine. Ceea ce, recunosc, e neplacut. Nu ca ar fi vina mea neaparat.

Revenind la Privitor, spectacolul este un fel de oglinda. In fata ta, ca spectator, ai tot o sala de teatru: niste scaune si niste oameni care par a sta sa priveasca un spectacol. Ma rog, asa arata inceputul, spectatorul nu este singurul vizat.

Insa mi-a placut mult senzatia pe care am trait-o in timpul spectacolului: in multe momente chiar am avut impresia ca in fata mea se afla un Privitor, cineva care imi copiaza comportamentul. Nu neaparat comportamentul meu individual, ci comportamentul meu DE GRUP, adica al meu si al celor ca mine.

O alta intrebare la care acest spectacol isi doreste sa raspunda (sunt 4, conform regizoarei Andreea Gavriliu) este urmatoarea: Oare cum as fi copilarit daca mama ar fi fost actrita?

Intamplator, o astfel de intrebare mi-am tot pus-o sub o alta forma: de fiecare data cand vad un actor genial, imi pun intrebarea daca mi-ar placea, mi-ar conveni, sa-l am in cercul meu de prieteni. Deseori am ajuns la concluzia ca nu, fara ca asta sa insemne ca nu respect actorii. Dimpotriva: ii respect, ii ador, dar consider ca deseori ei sunt nevoiti sa-si sacrifice vietile, inclusiv prietenii apropiati. Ceea ce inseamna ca nu as vrea sa fiu in locul acestora.

Nu va spun care este raspunsul pe care-l da spectacoluil la intrebarea legata de mama, va trebui sa-l descoperiti singuri.

Un singur lucru mai vreau sa spun: spectacolele fizice nu-s neaparat preferatele mele, insa mi-au placut toate spectacolele coordonate de Andreea Gavriliu. Ea face spectacole fizice digerabile, de inteles pentru toata lumea. Nu demult am vazut la Godot spectacolul Double Fiesta, o bijuterie mult mai dinamica si mai amuzanta. Va recomand spectacolele ei, chiar daca notiunea de “teatru fizic” pe care ea o pune pe afisele fiecare spectacol ar putea sa va sperie, eu va sfatuiesc sa ii dati o sansa.

Privitor este un spectacol excelent, chiar daca Double Fiesta (unde muzica e semnata de acelasi Mihai Dobre!) este un pic peste. Poate energia proaspat absolventilor de UNATC a contat. Privitor este un spectacol DESPRE TINE ca spectator, un spectacol care-ti pune o oglinda pe care probabil nu ti-a pus-o nimeni pana acum.

Leave a Reply