QLANGEREALA – Teatrul Studentesc Fabulinus Suceava – Zilele Teatrului Matei Visniec din Suceava

QLANGEREALA - Teatrul Studentesc Fabulinus Suceava - Zilele Teatrului Matei Visniec din Suceava

QLANGEREALA
Autor: George Cocos
Regie: Cosmin Panaite
Distributie:
Natan Ciubotari
Vlad Mardare
Ana Maria Zbranca
Gabriela Opria
Regia tehnica: Ilie Doroftei
Spectacolul QLANGEREALA este produs de Teatrul Studentesc Fabulinus Suceava si a fost vazut in cadrul Festivalului Zilele Teatrului Matei Visniec din Suceava

QLANGEREALA - Teatrul Studentesc Fabulinus Suceava

QLANGEREALA – Opinie LaTeatru.Eu

Exista persoane, absolventi de scoala generala, care-si aleg liceul in functie de locurile unde poti chiuli. In Bucuresti functioneaza chestia asta. Cunosc cel putin 3 persoane care au ales sa mearga la Liceul Lazar ori Liceul Sf Sava pentru simplul fapt ca Cismigiul este aproape.

Locul de chiulit este sfant pentru un licean. De altfel, multi spun ca un licean este caracterizat de locul in care chiuleste: unii chiulesc sa mearga acasa, sa se joace pe calculator sau consola; altii chiulesc sa se intalneasca cu prietenii; iar altii chiulesc pentru ca pur si simplu nu au chef de ora in cauza. Deseori elevii dau vina pe profesorul X sau Y daca li s-a intamplat ceva cand chiuleau: daca proful X nu era asa plictisitor…

In QLANGEREALA 4 elevi chiulesc intr-un loc dubios, plin de legende cum ca ar fi bantuit. O catedrala, cu o legenda aparte: in perioada interbelica acolo ar fi fost prima biserica protestanta din oras (nu e clar ce fel de protestanti, ce religie/secta), iar ulterior comunistii ar fi chinuit multi oameni acolo. Acum este doar o cladire abandonata, unde elevii chiulangii merg sa bea, sa fumeze (tigari normale ori iarba) sau sa se “mozoleasca”.

QLANGEREALA are marea calitate de a-ti aduce aminte de perioada liceului. Mai are o calitate la fel de mare: este o poveste plina de suspans, cum rar gasesti in peisajul teatral autohton.

Iar partea si mai buna este ca o poveste cu personaje tinere, cu adolescenti, este jucata de niste actori foarte tineri, de studenti. Este tipul de text care se potriveste perfect tinerilor actor, fie ei si neprofesionisti, text cu care ai da-o in bara daca l-ai da un actori batrani, consacrai.

Personal, chiar tin la lucrurile evidente, vizibile din avion: 4 personaje adolescente imi doresc sa fie jucata de niste actori foarte apropiate de acea varsta. Oricat de bun ar fi actorul si oricat de profesionist ar fi machiajul, varsta se vede, se simte.

QLANGEREALA se bazeaza pe intamplari reale din orasul Constanta. Insa fiecare oras, IN SPECIAL CELE DE PROVINCIE, are o astfel de cladire abandonata, una interesanta, captivanta, plina de mister.

Fara sa fi aflat inainte de spectacol despre ce oras este vorba, simpla prezenta a unui elev tatar (confundat cu un elev turc) m-a dus cu gandul la acea zona a Dobrogei. As fi bagat mana-n foc ca este vorba despre Constanta sau Mangalia. Ori poate Tulcea. Oricum, ceva pe acolo. Evident, din motive teatrale ar fi putut fi transformat intr-un elev maghiar, caz in care gandul ne-ar fi zburat catre Ardeal ori Banat.

Mi-a placut modul in care este dozat suspansul, mi-a placut ideea de horror teatral, insa mi-a displacut faptul ca din 10 in 10 minute eram avertizati ca totul se bazeaza pe fapte reale. Anuntul ar fi fost mult mai eficient daca ar fi fost plasat la finalul spectacolului. Daca am fi fost anuntati la final, dupa ce am stat cu sufletul la gura, dupa ce am empatizat cu un personaj sau altul.

QLANGEREALA este un spectacol excelent, mai ales daca ne gandim la faptul ca actorii care-l joaca nu-s profesionisti. Ca text, este un exemplu perfect de piesa dedicata special proaspat-absolventilor de facultate de actorie. Tinerii actori sunt mult mai credibil in aceste roluri. Iar montarea aceasta este una foarte credibila, foarte intensa.

Un spectacol studentesc jucat in universitate mi se pare combinatia perfecta. Atmosfera din timpul spectacolului si mai ales de dupa mi s-a parut fabuloasa: m-a umplut de energie, m-a facut sa ma simt mult mai bine. Stigatele finale, bucuria celor de pe scena, au fost nepretuite. Din aceste motive va recomand din suflet spectacolele cu studenti si mai ales cele cu elevi. Au o atmosfera si o energie aparte!

PS: Spectacolul QLANGEREALA mi-a adus aminte de faptul ca in tara noastra sunt o gramada de cladiri parasite, cu legende fantastice. Mi-as dori sa citesc mai multe despre aceste cladiri. Faptul ca unele sunt folosit de adolescenti este doar un bonus, le aduce un “boost” de notorietate. Dar astfel de cladiri sunt multe. Foarte mult. Ar trebui sa avem un ghid al unor astfel de cladiri. Acest spectacol scoate in evidenta o astfel de cladire, deci iata inca o bila alba pentru el.

Leave a Reply