Regele Moare de Eugen Ionesco – Teatrul National din Bucuresti

Regele Moare de Eugen Ionesco
Traducerea: Vlad Russo si Vlad Zografi
Regia: Andrei Narcis Grosu si Ioana Andreea Grosu
Scenografia: Vladimir Turturica
Light design: Chris Jaeger
Durata spectacolului: 1 h 40 min.
Distributia: Bérenger intaiul, regele: Victor Rebengiuc
Regina Marguerite, prima sotie a regelui Bérenger intaiul: Mariana Mihut
Regina Marie, a doua sotie a regelui Bérenger intaiul : Ana Ciontea
Doctorul, care e şi chirurg, clu, bacteriolog si astrolog: Serban Pavlu
Juliette, servitoare, infirmier : Florentina Tilea
Guardul: Richard Bovnoczki
Se joaca in Sala Mare a TNB

Regele Moare – Opinie LaTeatru.EU

 

Ani de zile am asteptat cu nerabdare, cu bucurie, venirea zilei mele de nastere. Data de 29 noiembrie a fost (si a ramas si acum) un reper. Poate din acest motiv urasc eu iarna atat de mult: astept cu nerabdare toamna, vine data de 29 noiembrie, apoi ce urmeaza nu poate fi decat ceva urat.

Tuturor le spuneam si le spun ce zi misto e 29 noiembrie, ce bine ma simt in acea zi. Pe la 25-26 de ani (acum vreo 5 ani: oh, ce mult timp a trecut!) un amic m-a intrebat, aproape revoltat: de ce te bucuri ca imbatranesti? practic, ai facut inca un pas spre moarte!

Pe moment am ramas socat. Nu stiam ce sa zic. Cum adica, un pas spre moarte? Nu am putut procesa pe loc, dar replica mi-a ramas in minte. Imi rasuna-n cap de fiecare data cand urmeaza ziua mea. Ma impiedica sa ma bucur pe de-a intregul de ziua de nastere. De sarbatorire.

De atunci, de vreo 5 ani, incep sa ma gandesc la imbatranire si la moarte in preajma zilei mele de nastere. Ma gandesc serios mai mult decat in oricare alta perioada a anului.

Imaginati-va urmatoarea situatie: fix inainte de ziua mea, adica pe 28 noiembrie, am fost sa vad un spectacol de teatru despre … moarte. Unul filosofic, unul greoi, dar care pe mine m-a lovit fix in moalele capului. S-a potrivit perfect, parca era scris, undeva acolo sus, ca trebuie sa-l vad fix inainte de ziua mea.

Regele Moare, punerea in scena a uneia dintre cele mai celebre piese scrise de Eugen Ionesco, a reunit pe scena Salii mari a Teatrului National din Bucuresti nume sonore: Victor Rebengiuc (Regele), Mariana Mihut, Serban Pavlu, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki sau Florentina Tilea. Desi interpretau magistral, desi regizoral spectacolul este aproape ireprosabil, eu eram cu gandul … la mine. Ma comport absurd chiar si pe taramul teatrului absurd!


Prima parte a articolului o scrisesem fix in noaptea aia. O parte inainte de ora 12, o parte dupa intrarea in urmatoarea zi, moment in care urarile incepusera sa curga. Acum, pe 30 noiembrie, seara dupa ce a trecut ziua mea, imi dau seama cat de importanta este piesa Regele Moare. Nu ma refer neaparat la punerea ei in scena vazuta la Nationalul Bucurestean, una care va ramane, cred eu, de referinta, ci la textul in sine. Mi-am amintit ca prima oara citisem piesa asta (ori fragmente din ea) in anul 1 de facultate si, desi nu ma incantase, nu prea are ce sa ITI PLACA, in sensul propriu al cuvantului, mi-au ramas in minte multe fragmente.

Si fix asta se va intampla tuturor spectatorilor care vor merge la spectacol: nu le va placea, in intelesul propriu al cuvantului, dar vor retine multe replici, chiar personaje. Despre unul dintre personaje voi mai spune doua cuvinte.

Caci, fara s-o mai lungesc foarte mult, doctorul-astrolog (ma rog, avea mai multe roluri, dar le descoperiti singuri) mi se pare fascinant. Si nu, nu e teatru absurd, doctori-astrologi, care citesc in stele cu stetoscopul in mana, avem printre noi. Nu e ca si cum ar fi ceva nou.

Iar actorul care-l interpreteaza, Serban Pavlu, este un actor de top. Personal, primul gand a zburat catre filmul Inimi cicatrizate, unde acesta interpreta rolul unui doctor pe bune.

Daca este sa tineti minte un personaj din Regele Moare, acesta nu este regele, desi este interpretat de Rebengiuc, ci acest doctor-astrolog si tot ce mai era el. Un personaj FASCINANT, incredibil de bine creionat si interpretat. Apropo, sunt un pasionat de astrologie, neconsiderand-o ceva negativ, ceva de bagatelizat. Poate tocmai d-aia personajul m-a atras. E drept, combinatia de astrolog si doctor chiar si mie mi se pare … absurda.

Mergeti sa vedeti Regele Moare la TNB. Mergeti sa vedeti doctorul-astrolog, mergeti sa-i vedeti pe uriasii Victor Rebengiuc si Mariana Mihut. Mergeti sa vedeti un spectacol care, fara sa vreti, o sa va ramana-n minte mult timp de acum inainte. Fara nicio exagerare, pana cand moartea ne va desparti …

Leave a Reply