Renata Diana Barna: Voluntar la festivalul D-butan-T

Ce este festivalul D-butan-T

 

D-butan-T este un festival national conceput sa functioneze ca un motor de cautare a artistilor aflati la inceput de drum. Anul acesta festivalul a ajuns la a doua editie si este consacrat regizorilor debutanti, respectiv absolvenţilor facultăţilor de profil din ţară sau masteranzilor.

Poza este de la finalul primei zile

 

Cum am ajuns voluntar la teatru

 

Am vrut sa fac voluntariat de anul trecut dar aveam examenul de admitere la liceu asa ca m-am gandit ca mai bine mai astept un an ca sa ma pot concentra doar pe invatat. A fost o decizie potrivita la timpul potrivit. De ce? Pentru ca atunci nu stiam ce vreau sa fac mai exact, stiam doar ca vreau sa ajut, sa ma implic in ceva care sa imi ocupe timpul in mod util. Pe atunci nu stiam ca se face voluntariat la teatru. Despre voluntariatul la teatru am aflat cam in urma cu doua luni, iar daca la alte oportunitati de voluntariat am avut dubii, la teatru am fost convinsa din prima clipa ca vreau sa ma implic. Am contactat-o pe Facebook pe Andrea, coordonatoarea voluntarilor, si m-a chemat la intalnirea voluntarilor. Toti au fost foarte amabili, nici nu aveam indoieli legate de asta. La acea intalnire am aflat de festivalul D-butan-T si ca in mai putin de doua saptamani aveam sa incep adevarata munca de voluntar.

Relatia mea cu teatrul

 

Imi place sa merg la teatru, imi place sa vad spectacole, imi place sa vad oameni care vin cu drag sa vada un spectacol: copii,tineri si adulti care dupa o zi obositoare de munca aleg sa iasa sa vada un spectacol de teatru in loc sa stea pe canapea toata seara si sa urmareasca o emisiune la TV.

Parerea mea despre festival

 

In ceea ce priveste festivalul, acesta dupa parerea mea a iesit foarte bine. Eu am putut asista doar in trei zile din sase (a sasea fiind decernarea premiilor) dar a fost indeajuns cat sa imi pot forma o parere. A fost un festival bine organizat si din cate stiu nu au fost probleme. Oamenii de la teatru: spectatorii, concurentii, angajatii si ceilalti voluntari erau toti foarte amabili si iti transmiteau o energie pozitiva si o stare de bine. In mai putin de o saptamana am ajuns sa ma simt ca acasa la teatru si exact acesta este criteriul cel mai important dupa care m-am luat cand am ales unde sa fac voluntariat. Spectacolele au fost interesante si din fiecare am avut de invatat cate ceva. Cel mai mult m-a impresionat spectacolul 7↓ regizat de Sebastian Marina.

A fost un spectacol plin de amuzament, dar care a avut un final dramatic. Abia la final mi-am dat seama ce s-a intamplat de fapt. Spectacolul, prezentat(din coincidenta sau nu) la 2 ani dupa tragedia de la Colectiv, a punctat neseriozitatea si absurditatea cu care sunt tratati pacientii in centrele medicale din tara, cum sunt mintiti ca starea lor este buna si neglijati pana cand starea lor ajunge prea grava ca sa se mai poata face ceva.

In concluzie, festivalul D-butan-T a fost un succes si astept cu nerabdare editia a treia.

Leave a Reply