(R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI – Teatrul Excelsior

(R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI - Teatrul Excelsior POSTER

(R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI
de Yael Ronen si Dimitrij Schaad
traducerea Mircea Sorin Rusu
Distributia:
Richard „Ricky” Martin – Mircea Alexandru Baluta
Dr. Stefan Frank – Alex Calin
Tatjana – Oana Predescu
Lana – Andreea Hristu
Rene – Alex Popa
Alecto – Matei Arvunescu
regia – Radu Nica
scenografia – Theodor Cristian Niculae
mișcarea scenica – Florin Fieroiu
video – Andrei Cozlac
muzica si dound design – Adrian Piciorea
producator – Camelia Moroianu
regizor tehnic – Paula Trifu

(R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI - Teatrul Excelsior

(R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI – Opinie LaTeatru.EU

(R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI este un spectacol extrem de actual, care are ca tema revolutia digitala. Pe scurt, una dintre problemele importante, stringente, ale societatii actuale, este faptul ca oamenii nu mai fac copii. Teoretic, 2 adulti ar trebui sa dea nastere la 2 copii pentru ca sporul natural sa fie 1.

Insa trebuie cont de un alt aspect: majoritatea bolilor pe care le cunoastem au predispozitie genetica. Inclusiv, zica-se, bolile psihice.

Asa ca omenirea descopera o metoda medicala revolutionara prin care copiii sa fie creati artificial. Acestia sunt foarte sanatosi, fiind eliminate predispozitiile genetice care ar putea sa-i afecteze.

Copilul nu mai este rodul iubirii dintre 2 oameni, ci este o decizie calculata, cinica, pe care o iau 2 adulti responsabili. Decizia o iau atat pentru ei, cat si pentru societatea in care traiesc.

Desi am vazut acest spectacol in urma cu 2 saptamani, daca nu 3, tema abordata nu este deloc noua. Recent am citit o carte, Contracronometru, despre cat de urmariti suntem in lumea digitala. Abordarea este evident diferita, unghiul din care este privita problema este altul, dar societatea in sine este aceeasi.

Spectacolul (R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI este prima montare a regizorului Radu Nica la Teatrul Excelsior, textul fiind inspirat de scrierile celebrului antropolog si istoric Yuval Noah Harari. Recunosc ca nu i-am citit scrierile, nu citesc non-fictiune, a trecut vremea lecturilor de specialitate, insa m-am lovit de ideile lui, de scrierile lui, in diverse filme, spectacole ori carti. Cum este acest spectacol.

De altfel, exact asa vad eu lucrurile, vad eu ideea de fictiune: ideile unui autor, bune sau rele, sunt mult mai bine intelese si receptate daca sunt spuse sub forma unei povesti. Uneori trebuie sa ajung indirect la ideile cuiva, alteori autorii scriu ei insisi fictiune, piese de teatru ori carti de fictiune, in care isi strecoara, mai mult sau mai putin subtil, ideile si viziunile lor despre lume si despre viata.

Fara spectacole de teatru precum (R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI ideile lui Harari nu ar ajunge la mine.

Nu va spun nimic despre montare, despre jocul actoricesc, despre regie. Va trebui sa le descoperiti singuri.

Ce vreau sa mai spun, sa ma intreb, fara sa am raspuns la asta, este in ce masura perspectiva unor adolescenti ori proaspat adulti difera de perspectiva generatiei mele ori a generatiilor si mai in varsta? Teatrul Excelsior este un teatru ce se adreseaza adolescentilor si tinerilor. Ei sunt publicul tinta. Drept urmare, incerc sa-mi dau seama cum vor privi si vor judeca EI spectacolul.

Ei, care pe de-o parte par mai constienti de pericolele digitale, dar pe de alta parte rup in doua TikTik-ul, atat de hulita aplicatie ce vine din indepartata si infricosatoarea China.

Nu am raspunsuri, doar intrebari. Exact la fel precum spectacolul (R)evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI. Va invit sa mergeti sa-l vedeti, urmand a iesi de la el plin de dileme, de intrebari. Nu stiu in ce masura comportamentul vostru se va schimba, dar stiu sigur ca ceva acolo, in voi, in mintea voastra, se va misca. Treptat, miscarile alea ar putea determina schimbari de comportament. Treptat, nu brusc. Asa cred ori macar asa sper.

Leave a Reply