Richard III – Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024

Richard III - Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe POSTER

Richard III
de William Shakespeare
Regia și scenografia: Eugen Gyemant
Richard 3 – Sebastian Marina
Lady Anne – Oana Jipa
Lady Rivers – Ioana Costea
Queen Elisabeth – Fatma Mohamed
Clarence – Stefan Forir
Tyrell Catsby – Costi Apostol
Stanley – Ion Fiscuteanu Jr
Hastings – Marius Popa
Lord Buckingham – Iulian Traistaru
Queen Margaret – Nicoleta Lefter
Ducesa de York – Mona Codreanu
Copiii:
Duce de York – Andreas Marina
Prințul de York – Christof Andreas
Richard mic – Matei Popa
Vazut la Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe in cadrul Sepsi Theatre Showcase 2024

Richard III - Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe Hastings - Marius Popa

Richard III – Opinie LaTeatru.EU

Spun din start: un spectacol de 3 ori ar trebui sa aiba musai pauza. Trebuie sa ne gandim la spectatori, la minimul lor confort, dar si la actori, la cat de solicitant este un spectacol pentru ei. Mai ales pentru personajul principal, in acest caz Sebastian Marina.

Sebastian Marina este vedeta teatrului local, a jucat excelent in toate spectacolele de pana acum (Blasted mi-a placut cel mai mult, dar are o evolutia foarte buna si in Nora 2), asa ca evolutia din Richard III nu a fost nicidecum o surpriza. De fapt, nu m-ar mira daca as afla ca regizorul Eugen Gyemant a gandit spectacolul in jurul lui Sebastian Marina, ca totul a fost conceput ca sa-l scoata in evidenta pe acesta din urma. Cam cum era la fotbal acum 20 de ani, cand toata echipa juca pentru vedeta echipei, pentru coordonatorul de joc, la care ajungeau toate mingile.

Sebastian Marina (Richard III) se degradeaza, de-a dreptul se descopune, pe toata durata spectacolului. Incepe drept, cu un foarte greu de sesizat schipatat. Cu fiecare scena in care apare i se adauga ceva, o nuanta in plus, o aplecare fie si de 5 grade, un schiopatat mai mult, ceva ce foarte putini sesizeaza. Cei cu un simt al observatiei mai putin dezvoltat isi vor aminti doar cum ajunge la final, in scaun cu rotile, cu o degradare psihica la fel de evidenta precum cea fizica.

Uitandu-ne la micutul Richard (Matei Popa), constaatam ca defectele pe care le are sunt dintotdeauna. El de fapt reusea sa le mascheze. Dintr-un anumit punct, el nu mai poate ori nu mai vrea sa-si mascheze defectele. El isi da arama pe fata, se arata asa cum este. Evident ca si deficientele fizice se accentueaza, ca orice boala care avanseaza cu varsta.

Pentru ca nu am vazut foarte multe montari, n-as putea spune, precum alti critici, mai in varsta si mai experimentati, daca Sebastian Marina este sau nu cel mai bun Richard III. Daca stau bine sa ma gandesc, cred ca este prima montare dupa Richard III pe care o vad. Cel putin prima pe care o vad in ultimii ani (pe cea “celebra”, de la Bulandra, in regia lui Andrei Serban, nu am vazut-o inca). Drept urmare, pentru mine Sebastian Marina va fi un reper pentru acest personaj, toti ceilalti actori vor fi comparati involuntar cu Sebastian. Ceea ce stiu ca este foarte subiectiv, dar pur si simplu asa functioneaza mintea mea.

Nu vreau sa va spun mai multe, nu va spun nimic despre intalnirile (ciocnirile) lui Richard III cu Lady Anne, respectiv cu Regina Elisabeta. Acestea ar putea (ori chiar ar trebui) analizate intr-un articol distinct, scris de preferat de catre psihologi, nicidecum de catre teatrologi.

Tot voi veti descoperi elementele moderne ce sunt amestecate cu cele din acea perioada. Unul dintre ele este in fotografia de mai sus, dar mai sunt altele. Oricum, pentru a fi atent la detaliile decorului ar trebui sa merg sa revad spectacolul. Avand in vedere durata, prefer sa ma abtin. Cel putin pentru moment. Dar daca as mai vedea intre timp 2-3 montari ale textului, ar avea sens sa merg dupa 1-2 ani sa revad acest Richard III.

Mergeti sa vedeti Richard III, mergeti la Teatrul Andrei Muresanu, mergeti sa-l vedeti pe Sebastian Marina. Iar legat de acest showcase, va spun cu mana pe inima: NU am vazut NICI MACAR UN SPECTACOL PROST! Nicio dezamagire. Nimic sa ma enerveze. Nimic sa-mi displaca. Si mai sunt fix 2 zile de showcase!

Richard III este per total un spectacol excelent, pe care insa il recomand doar spectatorilor experimentati din cauza duratei mari. Care durata nu este atenuata de o pauza. Dar daca va stiti rezistenti psihic si fizic si apreciati opera lui Shakespeare, Richard III de la Teatrul Andrei Muresanu este alegerea PERFECTA! Iar Sebastian Marina este printre cei mai buni actori pe care i-am vazut in ultima vreme.

One thought on “Richard III – Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe – Sepsi Theatre Showcase 2024”

Leave a Reply