Rinocerii – Teatrul Municipal din Baia Mare – Festivalul Internaional de Teatru Turda 2019

Rinocerii - Teatrul Municipal din Baia Mare poster

Rinocerii De Eugen Ionesco
Traducerea: Vlad Russo si Vlad Zografi
Regia: Iulian Bulancea
SCENOGRAFIE: Mihai Valu
COREGRAFIE SI MISCARE SCENICA: George Pop
DISTRIBUȚIA:
Dorin Griguta
Denisa Blag
Eduard Bindiu
Ruxandra Lazarescu
Raul Hotcas
Carmen Ciobanu
Alex Macavei
Andrei Han
Marin Ciuca
Iulian Bulancea
Alexandru Costache
Spectacol produs de Teatrul Municipal din Baia Mare, vazut pe scena Teatrului Aureliu Manea din Turda, in cadrul Festivalului Internaional de Teatru Turda 2019

Rinocerii - Teatrul Municipal din Baia Mare

Rinocerii – Opinie LaTeatru.EU

 

Rinocerii este o piesa absurda pe care nu o vazusem inca pusa in scena. Cativa prieteni din Craiova mi-au tot vorbit despre o montare foarte buna a teatrului de acolo, Silvia fiind persoana de la care am auzit prima oara. La festivalul de la Turda au fost aduse doua montari ale piesei, eu prinzand-o doar pe a doua, cea a teatrului baimarean.

Fiind prima montare vazuta de mine, nu voi putea face comparatii cu alte montari. Teatrul absurd ionescian nu imi este, insa, deloc strain.

Rinocerii este despre totalitarism, despre cum ideile schimba oamenii, despre cum absurditatea nu se vede in ochii unui absurd. Intr-o localitate micuta din Franta oamenii incep sa se transforme brusc in rinoceri. Deopotriva femei si barbati, intelectuali si oameni simpli, tineri si batrani, cu totii se transforma in rinoceri. Unii dintre ei devin rinoceri din mari adversari ai acestora. Rinocerizarea devine un fapt, o norma sociala, la care fiecare adera din convingere, pentru ca e la moda ori cumva involuntar, indirect. Unii oameni se transforma fara sa constientizeze asta.

Textul piesei este arhicunoscut, drept urmare nu va dezvalui mari secrete daca va indemn sa fiti atenti la rinocerizare, la aceasta transformare absurda, dar evidenta a oamenilor. Nu va voi dezvalui, insa, artificiile regizorale si scenogracice ale montarii teatrului maramuresean. Le veti descoperi singuri, singura mentiune fiind una legata de modernitate. O montare demna de anul in care ne aflam.

Ce va voi spune, lucru mentionat si pe site-ul teatrului, este ca nu se face vreo referire explicita, la o anume ideologie totalitara. E cert ca astfel de ideologii revin in prim-plan, sub diverse forme. As zice chiar ca in zilele noastre se infrunta rinocerii intre ei. Unii de stanga care se declara de dreapta, altii de dreapta, altii asumati de stanga. Foarte greu gasesti oameni printre atatia rinoceri. Si la fel de greu gasesti oameni care sa recunoasca faptul ca sunt rinoceri. Rinocerii, si-n teatru, si-n realitate, rar de tot vad rinoceri in jurul lor.

Nu cunosc actorii baimareni, nu pot evidentia, deci, pe niciunul. Observ ca a jucat si regizorul Iulian Bulancea, fara sa stiu ce rol. O fi (fost) rinocer? O fi rezistat om pana la capat?

Un spectacol scurt, dar intens. Plin de semnificatii, absurd (chiar asa, oare de ce organizatorii festivalului au tinut mortis sa precizeze ca e vorba de teatru absurd?),  extrem de modern montat, bine interpretat, bine regizat. Un spectacol care ar trebui dezbatut intens in scolile si facultatile de stiinte politice, psihologie si sociologie.

In final, o intrebare la care nu am raspuns, dar cumva nici nu imi doresc sa am: dintre Romania si Franta, care tara este mai rinocerizata?

 

Leave a Reply